Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 08:44

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Στην κολπική μαρμαρυγή υπάρχει απώλεια ελέγχου της καρδιακής συχνότητας από το φυσιολογικό ρυθμιστή που είναι ο φλεβόκομβος.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συχνότερες αρρυθμίες, η οποία αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Το 10% των ηλικιωμένων έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίζεται κατά επεισόδια που έχουν άλλοτε άλλη διάρκεια και αποκαθίστανται μόνα τους (παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή), να αποκαθίστανται μετά από ιατρική παρέμβαση ή να είναι μόνιμη.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιλαμβάνονται την αρρυθμία, αλλά οι περισσότεροι έχουν ένα αίσθημα ανωμαλίας του καρδιακού παλμού, εύκολη κόπωση, ζάλη , δύσπνοια, πόνο στο στήθος και τάση προς λιποθυμία.

Η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται εύκολα με το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Βέβαια σε παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή απαιτείται 24ωρη ή 48ωρη συνεχής καταγραφή με Holter ρυθμού γιατί το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να είναι φυσιολογικό αν γίνει εκτός παροξυσμού.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οφείλεται σε καρδιακές παθήσεις, όπως βαλβιδοπάθειες, στεφανιαία νόσο, μυοκαρδιοπάθειες, αλλά και σε άλλες μη καρδιακές παθήσεις, όπως πνευμονοπάθειες και υπερθυρεοειδισμό, υπέρταση, διαταρχές ηλεκτρολυτών, αναιμία, πυρετό κ. ή να μην υπάρχει φανερή υποκείμενη αιτία.

Ο κίνδυνος με την κολπική μαρμαρυγή είναι ότι οδηγεί σε σχηματισμό θρόμβων μέσα στην καρδιά και κίνδυνο εμβολών σε διάφορα όργανα, όπως τον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη οργανωμένης συστολής των κόλπων οδηγεί σε αργή ροή αίματος σε αυτούς κι έτσι δημιουργούνται θρόμβοι, δηλαδή πήγματα αίματος. Ένας θρόμβος μπορεί να ακολουθήσει την κυκλοφορία αίματος και εκτοξεύεται σε απομακρυσμένες περιοχές και προκαλεί απόφραξη των αρτηριών και πρόβλημα αιμάτωσης, όπως ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ανάλογα με τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων από την κολπική μαρμαρυγή επιχειρείται επαναφορά του ηλεκτρικού ρυθμού με φάρμακα ή ηλεκτρικό ρεύμα και μετά την επαναφορά χορηγούνται φάρμακα για πρόληψη υποτροπής, όπως αμιωδαρόνη, σοταλόλη, προπαφαινόνη και φλεκαϊνίδη.

Αν η κολπική μαρμαρυγή είναι μόνιμη χορηγούνται φάρμακα που ελαττώνουν τον αριθμό σφύξεων, όπως οι β αναστολείς (μετοπρολόλη, βισοπρολόλη, ατενολόλη), διλτιαζέμη, βεραπαμίλη ή δακτυλίτιδα και μερικές φορές όταν δεν υπάρχει κίνδυνος θρομβώσεων παραμένει η αρρυθμία ρυθμίζοντας μόνο τον αριθμό σφύξεων (rate control).

Για την πρόληψη του ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου δίνονται αντιπηκτικά αφού υπολογιστεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου.

Πατήστε εδώ για να υπολογίσετε τον κίνδυνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε κολπική μαρμαρυγή για να δώσετε την κατάλληλη θεραπεία

Οι πίνακες αυτοί υπολογισμού λαμβάνουν παράγοντες, όπως την ηλικία, τη συνύπαρξη καρδιακής ανεπάρκειας, υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη και το ιστορικό εμβολικού επεισοδίου, όπως το εγκεφαλικό.

Αν από αυτούς τους πίνακες προκύπτει υψηλός κίνδυνος, τότε αρχίζει αντιπηκτική αγωγή, όπως με κουμαρινικά (ασενοκουμαρόλη, βαρφαρίνη), τα οποία απαιτούν συνεχή μέτρηση της πηκτικότητας, λόγω των στενών θεραπευτικών ορίων τους και των αλληλεπιδράσεών τους με φάρμακα και τροφές ή νέα αντιπηκτικά όπως dabigatran, apixaban, rivaroxaban) με ισάξια αποτελέσματα και καλύτερο προφίλ ασφαλείας.

Η καλύτερη, όμως θεραπεία θεωρείται η ηλεκτρική καυτηρίαση των παθολογικών εστιών μέσα στην καρδιά με ablation

Διαβάστε, επίσης

Εντόπιση των καρδιακών αρρυθμιών με την τρισδιάστατη τεχνολογία

Oδηγίες για τη λήψη φαρμάκων πριν από το χειρουργείο

Πρώτες βοήθειες σε πρόσφατη παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή

Συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού

Πνευμονική εμβολή

Αν έχετε συχνά ταχυκαρδία

Κολπική μαρμαρυγή

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Pradaxa σε μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή

Εκτομή με καθετήρα σε κολπική μαρμαρυγή

Οι β αδρενεργικοί αναστολείς

Έκτακτες συστολές

Για όσους παίρνουν αντιπηκτικά

Τροφές εναντίον θρόμβων

Μηχανάκι για παρακολούθηση του INR

Διαιτολόγιο για τα αντιπηκτικά

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Εγκεφαλική αιμορραγία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 13022 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 09:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.