Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 15:03

Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα  είναι μια χρόνια  ασθένεια των χοληφόρων οδών

Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα, ICD-10 K83.0 (Primary sclerosing cholangitis-PSC) είναι μια χρόνια  ασθένεια των χοληφόρων οδών που είναι το κανάλι που διοχετεύει τη χολή από το ήπαρ στο έντερο.

Το ήπαρ έχει πολλές λειτουργίες. Μια από αυτές είναι η παραγωγή της χολής. Η χολή είναι ένα υδαρές υγρό που παρασκευάζεται από τα κύτταρα του ήπατος και είναι σημαντικό για την πέψη των τροφίμων στο έντερο, ιδιαίτερα του λίπους. Τα ηπατικά κύτταρα εκκρίνουν τη χολή που παρασκευάζουν σε μικρούς αγωγούς εντός του ήπατος στα ενδοηπατικά χοληφόρα. Η χολή ρέει μέσα από τους αγωγούς αυτούς σε μεγαλύτερους αγωγούς συλλογής στο ήπαρ σε αγγεία  έξω από το ήπαρ στα εξωηπατικά χοληφόρα. Από τα εξωηπατικά χοληφόρα η χολή ρέει μέσα στο έντερο και αναμιγνύεται με το φαγητό.

Στην πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα, τα ενδοηπατικά και εξωηπατικά χοληφόρα έχουν φλεγμονή, γίνεται απόφραξη και τελικά η ροή της χολής παρεμποδίζεται. Η απόφραξη των αγωγών μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό πόνο, κνησμό, ίκτερο, λοίμωξη στα χοληφόρα αγγεία (χολαγγειίτιδα) και το ήπαρ και ουλές και οδηγεί σε κίρρωση του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια.


Επιδημιολογία πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα είναι μια σπάνια ασθένεια, με εκτιμώμενο επιπολασμό 6 ανά 100.000 άτομα. Είναι πιο συχνή στους άνδρες απ’ ότι  στις γυναίκες. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας είναι περίπου τα 40 έτη. Η ασθένεια μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των 20 έως 30, αλλά και από την παιδική ηλικία.

Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας και χρόνιας ελκώδους κολίτιδας. Η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μόνη της ή σε συνδυασμό με τη νόσο του Crohn, μία νόσο του εντέρου που σχετίζεται με την ελκώδη κολίτιδα.


Αίτια πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η αιτία της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας παραμένει  άγνωστη. Ένα μικρό υποσύνολο (περίπου 10%) των ασθενών με  πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα έχει μια ταχέως εξελισσόμενη μορφή της νόσου με πρώιμη έναρξη του κοιλιακού πόνου, πυρετό και  κνησμό που ανταποκρίνεται σε θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Δεδομένου ότι τα κορτικοστεροειδή (όπως η πρεδνιζόνη ) είναι τα φάρμακα για την αγωγή των νόσων του ανοσοποιητικού, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, και ο συστημικός ερυθηματώδης λύκος, πιστεύεται αυτοί οι ασθενείς ότι έχουν μια διαταραχή του ανοσοποιητικού που προκαλεί τη νόσο.

Υπάρχει μια επικράτηση των αλληλόμορφων γονιδίων HLA A1, B8 και DR3 σε πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα.


Συμπτώματα πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Οι περισσότεροι ασθενείς με πρώιμη πρωτογενή σκληρυντική χολαγγειίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, και η παρουσία της νόσου αναγνωρίζεται μόνο λόγω των ασυνήθιστων αυξημένων επίπεδων στο αίμα των ηπατικών ενζύμων (ιδιαίτερα της αλκαλικής φωσφατάσης), από μια εξέταση ρουτίνας.

Τα πρώιμα συμπτώματα της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας περιλαμβάνουν την κόπωση και τη φαγούρα (κνησμός). Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και σκουρόχρωμα ούρα). Ο ίκτερος οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης στο σώμα. Η χολερυθρίνη συσσωρεύεται επειδή δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στη χολή λόγω της παρατεταμένης απόφραξης των χοληφόρων οδών. Η συσσώρευση της χολερυθρίνης κιτρινίζει το δέρμα και το άσπρο μέρος των ματιών (σκληρό χιτώνα). Ο λόγος για τον κνησμό δεν είναι εντελώς γνωστός. Μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση των χολικών αλάτων στο σώμα, ως αποτέλεσμα της απόφραξης των χοληφόρων.

Καθώς η πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα εξελίσσεται, οι ασθενείς αναπτύσσουν συνήθως άλγος του δεξιού άνω υποχονδρίου, πυρετό, κόπωση, κνησμό, και ίκτερο. Αυτοί οι ασθενείς είναι επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές.

Οι ασθενείς με την αυτοάνοση μορφή της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας έχουν πιο γρήγορη και πιο πρώιμη έναρξη των συμπτωμάτων, από ότι οι ασθενείς με  την πιο βραδείας μορφή πρωτοπαθούς  σκληρυντικής χολαγγειίτιδας.

Δυσαπορρόφηση (ιδιαίτερα του λίπους) και στεατόρροια (λιπαρά κόπρανα) που οφείλεται σε απόφραξη των χοληφόρων, οδηγεί σε μειωμένα επίπεδα των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ.

Σημεία κίρρωσης ήπατος

 • Ηπατομεγαλία (διόγκωση του ήπατος)
 • Πυλαία υπέρταση
 • Χολαγγειίτιδα, ή λοίμωξη του χοληδόχου πόρου.
 • Σκούρα ούρα λόγω της υπερβολικής συζευγμένης χολερυθρίνης, η οποία είναι διαλυτή στο νερό, και εκκρίνεται από τα νεφρά
 • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια (σύγχυση που προκαλείται από δυσλειτουργία του ήπατος)

Διάγνωση πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η διάγνωση γίνεται με τις παρακάτω εξετάσεις

-Οι εξετάσεις αίματος

•        Το επίπεδο στο αίμα των αλκαλικών φωσφορικών αλάτων είναι συνήθως αυξημένο σε πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Τα επίπεδα στο αίμα των ενζύμων του ήπατος (ALT και AST) μπορούν επίσης να είναι ελαφρώς αυξημένα. Εκτός τους ασθενείς με την αυτοάνοση μορφή της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας, η χολερυθρίνη είναι συνήθως φυσιολογική, αλλά αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο της νόσου. Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα (ΑΜΑ), τα οποία είναι αυξημένα σε ασθενείς με πρωτοπαθή χολική κίρρωση, συνήθως είναι φυσιολογικά σε ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα. Περίπου το 80% των ασθενών έχουν περιπυρηνικά αντιουδετεροφιλικά κυτταροπλασματικά αντισώματα, που ονομάζεται P-ANCA, ωστόσο, δεν είναι ειδικά της νόσου. Αντιπυρηνικά αντισώματα και αντισώματα κατά των λείων μυϊκών ινών βρίσκονται στο 20% -50% των ασθενών, αλλά δεν είναι ειδικά για την ασθένεια.

•        Άλλες εξετάσεις που γίνονται συχνά είναι γενική εξέταση αίματος, ηπατικά ένζυμα, χολερυθρίνη (συνήθως είναι αυξημένα πολύ), έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας, ηλεκτρολύτες και εξέταση του λίπους των κοπράνων για έλεγχο της δυσαπορρόφησης.

-Ακτινολογικές εξετάσεις

Η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP) και η μαγνητική χολαγγειοπαγκρεατογραφία (MRCP) πραγματοποιούνται συνήθως για να απεικονίσουν τα ενδοηπατικά και εξωηπατικά χοληφόρα. Αυτοί οι αγωγοί είναι συνήθως φυσιολογικοί σε εμφάνιση σε ασθενείς με πρωτοπαθή χολική κίρρωση, αλλά σε πρωτογενή σκληρυντική χολαγγειίτιδα ασθενείς, οι αγωγοί έχουν πολλαπλές στενώσεις κατά μήκος των αγωγών με διευρύνσεις ανάμεσα. Η MRCP είναι μη επεμβατική και ασφαλής. Η ERCP είναι πιο επεμβατική και έχει μια  5% -6% πιθανότητα να προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα. Ωστόσο, η ERCP έχει το πλεονέκτημα της λήψης δειγμάτων κυττάρων για κυτταρολογική εξέταση από τους αγωγούς της χολής, η οποία  δεν είναι πολύ ακριβής εξέταση, αλλά μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει σε διάγνωση χολαγγειοκαρκινώματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ERCP, ο γιατρός μπορεί να εισάγει μπαλόνια και stents σε περιοχές της στένωσης για ανακούφιση από την απόφραξη και θεραπεία της μόλυνσης

-Κολονοσκόπηση

Οι ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα έχουν μια υψηλή πιθανότητα που έχουν, επίσης, ελκώδη κολίτιδα, και οι ασθενείς με πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα και ελκώδη κολίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έτσι, η κολονοσκόπηση είναι σημαντική τόσο για διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας όσο και για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου ή προκαρκινικών καταστάσεων.


Διαφορική διάγνωση πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την πρωτοπαθή χολική κίρρωση, τη χολόσταση από τα φάρμακα, το χολαγγειοκαρκίνωμα, και την χολαγγειοπάθεια από HIV.


Παθοφυσιολογία πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η χολόσταση επάγει τον πολλαπλασιασμό των επιθηλιακών κυττάρων και γίνεται εστιακή καταστροφή του παρεγχύματος του ήπατος, σχηματίζοντας συσσώρευση χολής. Η χρόνια απόφραξη των χοληφόρων προκαλεί ίνωση της πυλαίας οδού και, τελικά, χολική κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.


Αντιμετώπιση πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Η θεραπεία της πρωτοπαθής σκληρυντικής  χολαγγειίτιδας περιλαμβάνει:

•        Χολεστυραμίνη (Questran) ή ριφαμπικίνη (Rifadin) για τη φαγούρα

•        Αντιβιοτικά για την μόλυνση, ειδικά σε χολαγγειίτιδα

•        Βιταμίνη D και ασβέστιο για την πρόληψη της οστικής απώλειας (οστεοπόρωση)

•        Φάρμακα όπως ursodiol (UDCA) για την επιβράδυνση της εξέλιξης της πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

•        ERCP με διάταση μπαλόνι ή/και τοποθέτηση stent για πρωτοπαθή σκληρυντική χολαγγειίτιδα σε ασθενείς, κυρίως σε απόφραξη των εξωηπατικών χοληφόρων.

•        Μεταμόσχευση ήπατος σε ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση. Οι ενδείξεις για μεταμόσχευση περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες βακτηριακές χολαγγειίτιδες, ίκτερος ανθεκτικός στη φαρμακευτική και ενδοσκοπική θεραπεία, μη αντιρροπούμενη κίρρωση και  πυλαία υπέρταση.


Πρόγνωση πρωτοπαθούς σκληρυντικής χολαγγειίτιδας

Μια γερμανική μελέτη, το 2007 εκτιμά ότι ο μέσος χρόνος επιβίωσης από το χρόνο της διάγνωσης να είναι περίπου 25 έτη, και ο διάμεσος χρόνος επιβίωσης μετά από μεταμόσχευση ήπατος θανάτου είναι περίπου 10 έτη

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το συκώτι και τα χοληφόρα αγγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το ήπαρ και τα χοληφόρα αγγεία

Διαβάστε, επίσης,

Χολαγγειοκαρκίνωμα

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Ελκώδης κολίτιδα

Νόσος του Crohn

Κρυπτοσποριδίωση

Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Ηπατικός έλεγχος

Γαλακτική αφυδρογονάση

Χολερυθρίνη αίματος

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Αλκαλική φωσφατάση

Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 9376 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 13:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Εχινoκοκκίαση Εχινoκοκκίαση

  Τι είναι η Εχινοκοκκίαση;

  Εχινόκοκκος είναι το παράσιτο για το οποίο ο άνθρωπος είναι ο κύριος και ενδιάμεσος ξενιστής.

  Η λοίμωξη από το παράσιτο είναι η εχινοκοκκίαση ICD-10 B67.

  Ο εχινόκοκκος είναι ταινία μήκους 1,5-6 mm, που αποτελείται από κεφάλι, 4 άγκιστρα και 3 προγλωττίδες.

  Ζει στο άνω τμήμα του λεπτού εντέρου του σκύλου, που είναι ο κύριος ξενιστής (σπανιώτερα η γάτα, ο λύκος και η αλεπού).

  Ο σκύλος μολύνεται από την κατάποση των σπλάχνων ζώων, όπως προβάτων και βοδιών που είναι οι ενδιάμεσοι ξενιστές που περιέχουν τις κύστεις. Έτσι, τα αυγά από τα παράσιτα βγαίνουν με τα κόπρανα και μολύνουν το περιβάλλον, μολύνεται ο άνθρωπος και τα αυγά εκολλάπτονται στο 12λo και μέσω του εντερικού τοιχώματος πηγαίνουν στα λεμφικά αγγεία και τα μεσεντέρια αιμοφόρα αγγεία και μετά εισέρχονται στα διάφορα όργανα, κυρίω,ς ήπαρ και πνεύμονες και εξελίσσονται σε κύστεις.

  Η κύστη αναπτύσσεται βραδέως, μέχρι 1-7 εκατοστά, αλλά μπορεί να λάβει και τεράστιες διαστάσεις. Η κύστη έχει 3 περιβλήματα, το έξω από ινώδη ιστό, το ενδιάμεσο από ενδοθηλιακά κύτταρα και το έσω με στρογγυλά κύτταρα και ηωσινόφιλα.

  Η εξωτερική κάψα πολλές φορές ασβεστοποιείται.

  Στην εσωτερική κάψα δημιουργούνται προβολές που καταλήγουν σε κύστεις που περιέχουν σκώληκες.

  Οι θυγατέρες αυτές κύστεις ή είναι προσκολλημένες στο τοίχωμα της μητρικής κάψας ή κινούνται ελεύθερα μέσα στο υγρό της μητρικής κύστης. Αν το τοίχωμα της μητρικής κύστεως ραγεί οι θυγατέρες κύστεις θα εγκατασταθούν σε παρακείμενους ιστούς και άλλα όργανα.

  Κύρια εντόπιση είναι το ήπαρ και μετά ο πνεύμονας

  Η Εχινοκοκκίαση είναι μια παρασιτική νόσος του ανθρώπου και των ζώων δηλαδή των σαρκοφάγων (σκύλος, λύκος, κλπ και των φυτοφάγων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι). Προκαλείται από ένα παράσιτο μία ταινία, δηλαδή, μικρού μήκους που ονομάζεται Echnonococcus granulosus που είναι το είδος που απαντά στην περιοχή μας και γενικά στην λεκάνη της Μεσογείου, ενώ αντίθετα στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη απαντάται ο Echinococcus multiloculatis.

  Με ποιους τρόπους μεταδίδεται η εχινοκοκκίαση;

  Ο άνθρωπος μολύνεται από εχινοκοκκίαση άμεσα με την κατάποση αυγών της ταινίας από μολυσμένο με εχινόκοκκο σκύλο, ο οποίος αποτελεί και τον τελικό ξενιστή του παρασίτου, και έμμεσα με την κατανάλωση μολυσμένης από αυγά εχινόκοκκου τροφής, όπως είναι, κυρίως, τα λαχανικά που καταναλώνονται ωμά.

  Η περίοδος επώασης στον άνθρωπο είναι, συνήθως, μακρόχρονη και κυμαίνεται από 12 μήνες έως και αρκετά έτη.


  Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Περίπου στο 80% των ασθενών προσβάλλεται ένα μόνο όργανο, στο οποίο σχηματίζεται συνήθως μία κύστη.

  Ανάλογα με το πού εντοπίζονται οι κύστες εμφανίζονται διαφορετικά συμπτώματα:
  • Συκώτι: Κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, ίκτερος.
  • Πνεύμονας: Δύσπνοια, βήχας, αιμόπτυση. Στον δεξιό πνεύμονα συνήθως, ρήξη προκαλεί πνευμονία, κένωση στους βρόγχους και πυώδη πλευρίτιδα. Ακτινολογικά είναι μια στρογγυλή μάζα.
  • Εγκέφαλος: Νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζαλάδα, αστάθεια κ.ά.
  • Μυελός των οστών: Πόνος ή αυτόματα κατάγματα (όταν τα οστά σπάνε εύκολα).
  Στα 2/3 των ασθενών προσβάλλεται το συκώτι. Μια κύστη μπορεί να μην γίνει αντιληπτή για πολλά χρόνια (10-20) μέχρι να γίνει είτε αρκετά μεγάλη ώστε να είναι ψηλαφήσιμη είτε ορατή σαν κοιλιακό εξόγκωμα ή να προκαλέσει σταδιακά συμπτώματα λόγω πίεσης στο όργανο που βρίσκεται ή σε παρακείμενα όργανα. Αφορά κυρίως τον δεξιό λοβό.

  Ο άνευ επιπλοκής εχινόκοκκος είναι πολλές φορές σιωπηλός. Κατά την εξέταση μπορεί να βρεθεί στρογγυλή μαλακή διόγκωση στο ήπαρ με αντιτυπία. Η κύστη μπορεί να προκαλεί πόνο  και αίσθημα τάσεως στην κοιλιά.


  Ο εχινόκοκκος με επιπλοκές δίνει εκδηλώσεις.

  Οι επιπλοκές είναι:

  -Ρήξη στο περιτόναιο, τα χοληφόρα, το έντερο ή τον πνεύμονα.

  -Μόλυνση με πυογόνους οργανισμούς όταν ραγεί στα χοληφόρα.

  -Αλλεργικές εκδηλώσεις με είσοδο του υγρού της κύστεως στην κυκλοφορία και αναφυλακτοειδή κρίση.

  Γενικά η εχινόκοκκος κύστη μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε όργανο.

  Τι επιπλοκές μπορεί να έχει;
  Aν μια κύστη διαρραγεί, μπορεί να ακολουθήσει αναφυλακτική αντίδραση. Αν πάλι διαρρέουν υγρά και σωματίδια, παρατηρούνται αλλεργικές αντιδράσεις ενώ μπορεί να προκληθούν και πολλαπλές δευτερογενείς κύστες.


  Πώς μπορεί να προληφθεί η μόλυνση

  Η νόσος δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνεται σύμφωνα με το νόμο.

  Η πρόληψη επικεντρώνεται στη λήψη μέτρων υγιεινής που μας προστατεύουν από το σκύλο, ο οποίος μεταδίδει το νόσημα στον άνθρωπο, με την εφαρμογή των εξής:

  • να μην ταΐζουμε τους σκύλους με ωμά ή ατελώς ψημένα σπλάχνα ζώων ούτε να τους επιτρέπουμε να έχουν πρόσβαση σε αυτά
  • κάθε οικογένεια που έχει σκύλο να φροντίζει για τον τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο και τον αποπαρασιτισμό του
  • να πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά, κυρίως αυτά που καταναλώνονται ωμά
  • να πλένουμε καλά τα χέρια μας
  • τήρηση υγιεινής στα σφαγεία προφύλαξη όταν είναι απαραίτητο

  Διάγνωση

  • Η αντίδραση CASONI συνίσταται σε επιδερμική ένεση υγρού κύστεως και είναι θετική, αλλά δεν είναι ειδική, γιατί αυξάνει και σε άλλες καταστάσεις.
  • Η αντίδραση Weinberg (δέσμευση του συμπληρώματος) είναι θετική σε 30% των περιπτώσεων, αλλά είναι απολύτως ειδική.
  • IHA (indirect hemagglutination test)
  • ELISA (enzyme-linked emmunosorbent assay)
  • PCR

  Η διάγνωση του εχινόκοκκου του ήπατος γίνεται με φηλάφηση, ακτινολογικό έλεγχο, οπότε σε αποτιτάνωση της κάψας εξακριβώνεται η στρογγυλή σκίαση και με το σπινθηρογράφημα που δείχνει ελλειμματική εικόνα. Η διαφορική διάγνωση γίνεται από το καρκίνωμα.
  Η διάγνωση γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις που μπορούν να καταδείξουν τις κύστεις, ενώ, η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση.


  Η χειρουργική αφαίρεση των κύστεων Hydatid

  90% αποτελεσματική, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη ανάλογα με την τοποθεσία, το μέγεθος, και την πρόοδο της κύστης. Μπορεί να χρειαστεί πλύση της περιτοναϊκής κοιλότητας και θεραπεία με παρασιτοκτόνα για την πρόληψη υποτροπής.


  Φάρμακα

  • Η Αλβενδαζόλη προτιμάται για θεραπεία, διότι διεισδύει στις υδατίδες κύστεις. Δοσολογία: 10mg/kg βάρους σώματος ή 2x 400mg ημερησίως για 4 εβδομάδες, κύκλοι επανάληψης όπως απαιτείται (έως 12)
  • Mebendazole. Δοσολογία: 40mg/kg σωματικού βάρους 3 φορές την ημέρα για 3-6 μήνες

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Ureaplasma 1

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  www.emedi.gr

 • Δίαιτα χολαγγειίτιδας Δίαιτα χολαγγειίτιδας

  Διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης και χολαγγειίτιδας

   

  Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να αποτρέψουν την  χολαγγειίτιδα.

  Παρόλα αυτά  αλλά μπορείτε να κάνετε διαιτητικές αλλαγές για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης, που είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε χολαγγειίτιδα.

  Αν έχετε χρόνια χολαγγειίτιδα, μπορείτε να αλλάξετε τη διατροφή σας για να μειώσετε τις επιπτώσεις στο συκώτι σας και να του δίνετε τα θρεπτικά συστατικά που είναι σε θέση να επεξεργαστεί.

  Οξεία χολαγγειίτιδα, ICD-10 K83.9 είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του χοληδόχου πόρου, ο οποίος παροχετεύει από το συκώτι τη χολή και με Y-σύνδεση  καταλήγει στην χοληδόχο κύστη και το έντερο.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, ναυτία, εμετό, πυρετό και ρίγη, σκούρα ούρα, ίκτερο και ανοιχτόχρωμα κόπρανα.

  Μια τέτοια λοίμωξη μπορεί να είναι ένα περιστατικό, που προκαλείται συνήθως από χολολιθίαση ή από όγκο, ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων νόσων όπως τη λοίμωξη από τον ιό HIV, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, μια παρασιτική μόλυνση ή τη στένωση του χοληδόχου πόρου.

  Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί στο ήπαρ.

  Εάν η κατάσταση γίνει χρόνια, μπορεί να προκαλέσει ουλές του αγωγού, μια κατάσταση που ονομάζεται σκληρυντική χολαγγειίτιδα,ICD-10 K83.0. Αυτή η μορφή της νόσου οδηγεί σε βλάβη του ήπατος και, τελικά, σε ηπατική ανεπάρκεια.

  Η άμεση θεραπεία περιλαμβάνει την άρση του αιτίου που εμποδίζει την παροχέτευση του χοληδόχου πόρου, η οποία αποκαθιστά τη ροή της χολής. Συνταγογραφούνται επίσης αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

  Εάν η κατάσταση είναι χρόνια, όμως, δεν υπάρχει καμία θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και την καταπολέμηση των λοιμώξεων όταν αναπτύσσονται. Επίσης, μπορεί να τοποθετήσει έναν πλαστικό νάρθηκα (stent) στο χοληδόχο πόρο για να βοηθήσει στην προώθηση της  ροής της χολής. Αν μειωθεί πολύ η λειτουργία του ήπατος, ο γιατρός  μπορεί να συζητήσει τη δυνατότητα μεταμόσχευσης ήπατος. Αυτή είναι η μόνη θεραπεία για την ασθένεια.

  Η χρόνια χολαγγειίτιδα συχνά οδηγεί σε υποσιτισμό για διάφορους λόγους. Επηρεάζει το μεταβολισμό  και την ικανότητά της απορρόφησης του λίπους και των θρεπτικών συστατικών. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα του στομάχου  να αδειάζει τα τρόφιμα στο έντερο. Εξαιτίας της φλεγμονής, υπάρχει γαστρική πληρότητα. Ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού είναι η αναιμία και η μυική ατροφία. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων θρεπτικών συστατικών. Αν ο υποσιτισμός είναι σοβαρός, ο γιατρός  μπορεί να συστήσει ενδοφλέβια σίτιση  ή σίτιση από γαστρικό σωλήνα.

  Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να εμποδίσει μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως η χολαγγειίτιδα, αλλά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, κυρίως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να  να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης.

  Η ηπατική ανεπάρκεια οδηγεί σε αδυναμία επεξεργασία της βιταμίνης Α, ώστε να πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη των θαλασσινών σε δύο μερίδες την εβδομάδα. Απαγορεύεται η κατανάλωση  ωμού ψαριού ή μουρουνέλαιου. Η ηπατική βλάβη συχνά προκαλεί ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ, γι' αυτό χορηγούνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

  Απαιτείται αποχή από το αλκοόλ και μείωση της πρόσληψης λίπους σας για να μειώσετε την βλάβη στο συκώτι.

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χολαγγειίτιδα 

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χολαγγειίτιδα 

  xolokystitida

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρόπτωση του ορθού Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου »