Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 23:40

Περιπρωκτικό συρίγγιο στα σκυλιά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η πρωκτική δοθιήνωση στους σκύλους

Το περιπρωκτικό συρίγγιο, επίσης, γνωστό και ως πρωκτική δοθιήνωση είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που επηρεάζει, συνήθως, τους γερμανικούς ποιμενικούς σκύλους, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλα καθαρόαιμα ή ημίαιμα σκυλιά της ράτσας αυτής.

Περιπρωκτική περιοχή  είναι η περιοχή γύρω από τον πρωκτό και στο τέλος της πεπτικής οδού. Ένα συρίγγιο είναι μια ανώμαλη σύνδεση που σχηματίζεται μεταξύ δύο ιστών, οργάνων, ή αγγείων. Η κατάσταση, συνήθως, σχετίζεται με μια μόλυνση στην περιπρωκτική περιοχή, και υπάρχουν, συνήθως, μία ή περισσότερες οδοί  αποστράγγισης.


Ποια είναι τα κλινικά συμπτώματα της δοθιήνωσης του πρωκτού;

Στα πρώτα στάδια της νόσου, μπορεί να υπάρχουν λίγα κλινικά συμπτώματα και η κατάσταση μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, θα υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια της αφόδευσης, και θα υπάρχει αίμα στα κόπρανα. Μια μειωμένη όρεξη (ανορεξία) είναι συχνή σε σκύλους με περιπρωκτικά συρίγγια. Συνήθως, ο σκύλος θα γλείφει υπερβολικά στην ουρά του και την περιοχή του ορθού.  Μερικά σκυλιά δεν θα θέλουν να καθίσουν στα ισχία τους, μερικά μπορεί να μην κουνάνε  την ουρά τους κανονικά, και μερικά μπορεί να γίνουν επιθετικά. Οι αλλαγές στην συμπεριφορά είναι συχνές, μερικά σκυλιά έχουν κατάθλιψη και άλλα είναι ταραγμένα.


Ποιοι ιστοί επηρεάζονται από τα περιπρωκτικά συρίγγια;

Τα περιπρωκτικά συρίγγια χαρακτηρίζονται από χρόνια, πυώδη, δύσοσμη, ελκώδη περιοχή του πρωκτού και του περιβάλλοντος δέρματος.


Τι προκαλεί συρίγγια γύρω από τον πρωκτό;

Η κακή κυκλοφορία του αέρα γύρω από την πρωκτική περιοχή έχει από καιρό προταθεί ως μείζων παράγοντας. Στην πραγματικότητα, ο ακρωτηριασμός της ουράς ήταν μια πρώιμη προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Η αιτία μπορεί να είναι και αυτοάνοση. Τα ενήλικα σκυλιά  και των δύο φύλων μπορούν να γίνουν θύματα της νόσου, αν και φαίνεται να υπάρχει μια υψηλότερη επικράτηση της ασθένειας σε μη στειρωμένα ζώα και των δύο φύλων. Πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε σκύλους πάνω από επτά ετών.


Πώς αντιμετωπίζεται η πρωκτική δοθιήνωση;

  • Σε ήπιες περιπτώσεις, η κατάσταση θα βελτιωθεί με την ιατρική θεραπεία, αλλά συχνά η βελτίωση δεν είναι μόνιμη.
  • Επί του παρόντος, η θεραπεία εκλογής είναι η  κυκλοσπορίνη και η κετοκοναζόλη, για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συχνά έως και δεκαέξι έως είκοσι εβδομάδες. Αντιμικροβιακές ουσίες μπορεί, επίσης, να συνταγογραφηθούν για τη θεραπεία των δευτεροπαθών βακτηριακών λοιμώξεων (Dalacin 300 mg x 2 ή Flagyl 500 x 3). Το tacrolimus, επίσης, συνταγογραφείται σε πολλές περιπτώσεις για τοπική χρήση. Μπορεί να απαιτηθεί και κάποιο αντιφλεγμονώδες.
  • Η αύξηση εξαερισμού της περιπρωκτικής περιοχής με κούρεμα της περιοχής, ιδιαίτερα σε τριχωτούς σκύλους, σε συνδυασμό με την προσεκτική συστηματική κολύμβηση και τον καθαρισμό είναι ένα χρήσιμο ανακουφιστικό μέτρο.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση για να καθαρίσει το μολυσμένο ιστό όσο το δυνατόν, με ή χωρίς ταυτόχρονη κρυοθεραπεία  μπορεί να είναι ευεργετικές. Αυτό θα μειώσει την ποσότητα της μόλυνσης και μπορεί να διεγείρει την επούλωση.
  • Η χειρουργική επέμβαση έχει υψηλό κίνδυνο επιπλοκών και χρησιμοποιείται μόνο σε περιπτώσεις όπου η ιατρική θεραπεία αποτύχει.

Διαβάστε, επίσης,

Τι να προσέχετε όταν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα

Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Είναι υγιεινό να φιλάτε τον σκύλο σας;

Ο σκύλος βοηθάει στην ανάγνωση

Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;

Μάθετε να μιλάτε με τον σκύλο σας

Γιατί μερικά σκυλιά κυνηγούν την ουρά τους;

Γερμανικός Ποιμενικός

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 9440 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 10:50
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.