Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 11:06

Ο πνευμονιόκοκκος και η πρόληψη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πρόληψη με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου

Ο πνευμονιόκοκκος ή αλλιώς στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, είναι από  τα πιο συχνά παθογόνα που προκαλούν πνευμονία της κοινότητας και η πιο συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο σε ασθενείς με πνευμονία.

Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, στις ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα μικρά ανεμβολίαστα βρέφη και οι ενήλικες άνω των 50 ετών,και συχνά προκαλεί ασθένειες.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από το βακτήριο του πνευμονιόκοκκου περιλαμβάνουν τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις όπως:

- η μηνιγγίτιδα

- η βακτηριαιμία

- η βακτηριαιμική πνευμονία

όσο και μη διεισδυτικές, όπως η

- μέση ωτίτιδα (λοίμωξη του μέσου ωτός) και

- η πνευμονία


Ποια είναι η θεραπεία;

Η πλειονότητα των ασθενών με πνευμονία της κοινότητας, αντιμετωπίζονται με εμπειρικά αντιβιοτικά σχήματα από το στόμα, τα οποία καλύπτουν και τον πνευμονιόκοκκο. Διάφορα σκευάσματα πενικιλλίνης αποτελούν θεραπεία εκλογής. Παρόλα ταύτα, μελέτες δείχνουν ολοένα και πιο πολλά στελέχη πνευμονιόκοκκων με μέση ή και πλήρη ανθεκτικότητα στην πενικιλλίνη. Ως εκ τούτου οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη αγωγή που τους έδωσε ο ιατρός τους μετά από 48-72 ώρες, ανταπόκριση που αποτυπώνεται στην ύφεση ή υποχώρηση των συμπτωμάτων τους (δηλ. του πυρετού,του βήχα ,της κακουχίας), πρέπει να επανέρχονται στον ιατρό τους για αλλαγή του θεραπευτικού σχήματος. Ασθενείς που εξαρχής πέρα από τον υψηλό πυρετό, εμφανίζουν υπόταση, έντονη κακουχία ,αδυναμία λήψης θεραπείας από το στόμα λόγω ναυτίας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να νοσηλεύονται και να λαμβάνουν ενδοφλεβια αγωγή. Η συνηθισμενη διάρκεια θεραπείας ειναι 10-14 μέρες εκτός αν υπάρξουν επιπλοκές.


Το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκοκου και η αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη
Το 1945 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το τετραδύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Η ανάπτυξη του συνέπεσε με την ανακάλυψη της πενικιλλίνης, οπότε δεν χρησιμοποιήθηκε εκτενώς αφού η επικρατούσα άποψη ήταν πως δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη ανησυχία για μια νόσο που αντιμετωπίζεται τόσο εύκολα με αντιβίωση.

Το 1970, ο Δρ Robert Austrian  πρωτοπόρησε με την παρασκευή του 14δύναμου εμβολίου.

Αυτό μετεξελίχθηκε το 1983 στο 23δύναμο εμβόλιο.

Μια σημαντική ανακάλυψη έγινε το 2000, όταν κατασκευάστηκε το 7δύναμο συζευγμένο εμβόλιο, το οποίο είναι κατάλληλο για παιδιά κάτω της ηλικίας των 2 ετών.

Μεγάλος αριθμός μελετών έχει αποδείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει έναντι της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, όπως η βακτηριαιμία και η μηνιγγίτιδα από πνευμονιόκοκκο. Παρ’όλα ταύτα δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη ότι προστατεύει από την πνευμονία.

Ως εκ τούτου, το εμβόλιο είναι απαραίτητο για ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η οποίοι έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να υποφέρουν από διεισδυτική πνευμονιοκοκκικη νόσο, όπως αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με βακτηριαιμία, σήψη ή και μηνιγγίτιδα.


Ποιές ομάδες πρέπει να εμβολιασθούν;
Παιδιά ηλικίας 2 μηνών μέχρι 5 ετών (που δεν έχουν ήδη εμβολιασθεί σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις ηλικίες χορηγείται μόνο το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο) .

Στις ακόλουθες κατηγορίες ατόμων αυξημένου κινδύνου ηλικίας >5 ετών χορηγείται το 23δύναμο μη συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο:

 • Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV
 • Άτομα με επίκτητη ανοσοκαταστολή εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας
 • Άτομα με συγγενή ανοσολογική ανεπάρκεια
 • Άτομα με λειτουργική ή ανατομική ασπληνία π.χ. δρεπάνωση, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, σπληνεκτομή
 • Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
 • Άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια
 • Άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες
 • Άτομα με χρόνια ηπατική ανεπάρκεια
 • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
 • Άτομα με διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
 • Παρουσία κοχλιακού εμφυτεύματος (σε παιδιά ηλικίας <5 ετών χορηγείται το συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο)
 • Άτομα ηλικίας >60 ετών (χορηγείται το 23δύναμο μη συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο).

Το τελευταίο εμβόλιο για ενεργητική ανοσοποίηση για πρόληψη της διεισδυτικής νόσου, της πνευμονίας και της οξείας μέσης ωτίτιδας που προκαλούνται από τον Streptococcus pneumoniae σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 εβδομάδων έως 5 ετών είναι το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.

Το ίδιο εμβόλιο ενδείκνυται για ενεργητική ανοσοποίηση για πρόληψη της διεισδυτικής νόσου που προκαλείται από τον Streptococcus pneumoniae, σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Η σύζευξη ενός απλού πολυσακχαρίτη (Τ-ανεξάρτητο αντιγόνο) σε μια πρωτεϊνη φορέα μετατρέπει την ανοσοαπόκριση σε Τ-εξαρτώμενη απόκριση και οδηγεί σε αντισώματα υψηλής εξειδίκευσης και απάντηση ανοσιακής μνήμης. Η ανοσιακή μνήμη βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει μια λοίμωξη και να την καταπολεμήσει στο μέλλον.

Οι ορότυποι του 13δύναμου εμβολίου (1,3,4,5,6Α,6Β,7F,9V,14,18C,19A,19F,23F Streptococcus pneumoniae).


Τα πλεονεκτήματα του νέου εμβολίου...

Το ίδιο εμβόλιο κάνουν παππούς και εγγονός

 • Υψηλότερες αντισωματικές απαντήσεις σε σύγκριση με το πολυσακχαριδικό εμβόλιο, ως προς 10 κοινούς ορότυπους μεταξύ των εμβολίων και ως προς τον ορότυπο 6Α.
 • Μπορεί να συγχορηγηθεί με το εποχιακό 3-δύναμο αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της γρίπης.
 • Χορηγείται άπαξ και δεν απαιτείται επαναληπτική δόση κάθε 5 έτη.
 • Έχει  αποδεκτό προφίλ ασφαλείας (ερύθημα, οίδημα, ευαισθησία, σκλήρυνση και πόνος στη θέση της ένεσης και περιορισμός κινητικότητας βραχίονα, μειωμένη όρεξη, κεφαλαλγία, διάρροια, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, εξάνθημα και αρθραλγίες ή μυαλγίες.

Διαβάστε, επίσης,

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

Επιγλωττίτιδα

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο στα παιδιά

Αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση χορήγησης εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Γίνονται μαζί το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου και το αντιγριπικό;

www.emedi.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 2520 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2014 11:37
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κοκκύτης Κοκκιδιοειδομύκωση »