Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 08:38

Έλεγχος των λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Όταν υπάρχει ποιότητα στη φροντίδα των ασθενών

Ένα καλό πρόγραμμα ελέγχου των λοιμώξεων σε ένα νοσοκομείο ή κάποιο άλλο υγειονομικό κέντρο μειώνει τον αριθμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς, επίσης, και τη διάρκεια και το κόστος της νοσηλείας των ασθενών.

Όλα τα προγράμματα ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων έχουν σαν αποτέλεσμα την οικονομία και την βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας.

Τα προγράμματα ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων μειώνουν τη νοσηρότητα και τη θνητότητα. Με τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων γίνεται πρόληψη των επιδημιών από πολυανθεκτικούς μικροργανισμούς, όπως ανθεκτικούς στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντες σταφυλόκοκκους (MRSA) ή gram αρνητικά βακτηρίδια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων στις μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατί όσοι ασθενείς νοσηλεύονται σε αυτές είναι βαρύτερα πάσχοντες, απαιτούν περισσότερους επεμβατικούς χειρισμούς και ιατρικές παρεμβάσεις και έχουν έτσι μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοιμώξεις.

Η ανίχνευση των λοιμώξεων στα νοσοκομεία

Γίνεται, αρχικά, ταυτοποίηση των συχνότερων παθογόνων, μελέτη της αντοχής και της ευαισθησίας των βακτηρίων, καθώς, επίσης, και των οδών μετάδοσης ή διασταυρούμενης διασποράς.

Το προσωπικό καταγράφει και συλλέγει τα στοιχεία και τα αναφέρει. Μερικές φορές, τα στοιχεία είναι αναδρομικά.

Σημαντική είναι, επίσης, και η εκπαίδευση του προσωπικού για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Διαβάστε, επίσης,

Ο ιός του Έμπολα

Μηνιγγίτιδα

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Τραυματισμός με βελόνα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1395 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Σεπτεμβρίου 2014 09:16
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.