Κυριακή, 13 Απριλίου 2014 10:02

Ρομποτική νευροχειρουργική

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το ρομποτικό χέρι είναι απαραίτητο στη Νευροχειρουργική

 

Η ρομποτική νευροχειρουργική επιτρέπει στους νευροχειρουργούς να επιστρατεύουν, την ώρα της κρίσιμης και λεπτεπίλεπτης επέμβασης, ένα ρομποτικό χέρι, που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.

Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.

Το ρομπότ μπορεί να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως όγκους εγκεφάλου, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Σύνδρομο Tourette κ.α. Ο χειρουργός ρομπότ  διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα, όπως και το χέρι ενός γιατρού, ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κλπ.

Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν μέχρι δέκα φορές το τρέμουλο του νευροχειρουργού, πράγμα που τα καθιστά ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προστασία της ευάλωτης και σημαντικής εγκεφαλικής ουσίας.

Διαβάστε, επίσης,

Ρομποτική Χειρουργική στην Γυναικολογία

Ρομποτική ακτινοχειρουργική

Ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή

Τι εξελίξεις περιμένουμε στην Καρδιοχειρουργική

Εγχείρηση καρδιάς ενώ η καρδιά λειτουργεί

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

Εγέρθητι

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2037 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.