Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 03:34

Κίνδυνος για μετάσταση στον καρκίνο παχέος εντέρου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έλεγχος του κινδύνου για υποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα ποσοστά επιβίωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου,  (CRC) διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με το στάδιο του όγκου κατά τη διάγνωση.

Κυμαίνονται στο 90% για τους ασθενείς με νόσο σταδίου Ι, αλλά μόνο στο 49% για τα άτομα με καρκίνο σταδίου ΙΙΙ. 
Πολλοί καρκινικοί δείκτες έχουν εντοπιστεί, αλλά κανένας δεν  προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την πρόγνωση σε σχέση με το στάδιο του όγκου και για τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου σε ασθενείς  σταδίου ΙΙ ή ΙΙΙ της νόσου. 
Η παθολογική ενεργοποίηση του υποδοχέα ΜΕΤ του αυξητικού παράγοντα των ηπατοκυττάρων (HGF) συνδέεται  με την κακοήθη εξαλλαγή και την ικανότητα για  μετάσταση. 
Το MACC1 είναι ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν γονίδιο που σηματοδοτεί έναν  καταρράκτη. Η σημαντική συσχέτιση μεταξύ υπερέκφρασης του MACC1 στον καρκίνο του παχέος και του κίνδυνου για μεταστάσεις στο στάδιο ΙΙ και ΙΙΙ CRC δείχνει ότι το MACC1 μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος και για τον καθορισμό του κινδύνου για υποτροπή.
Διαβάστε, επίσης,
Βιβλιογραφία

1.    Ulrike Stein, Wolfgang Walther, Franziska Arlt, Holger Schwabe, Janice Smith, Iduna Fichtner, Walter Birchmeier & Peter M Schlag MACC1, a newly identified key regulator of HGF-MET signaling, predicts colon cancer metastasis, Nature Medicine 15, 59 - 67 (2009)

Διαβάστηκε 1884 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 03:44
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.