Τετάρτη, 09 Απριλίου 2014 20:28

Περιοχική θεραπεία σε ηπατικές μεταστάσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Έγχυση στοχευμένης θεραπείας στην ηπατική αρτηρία για μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους

Η επιβίωση των ασθενών με ηπατικές μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους είναι κακή.

Η περιοχική θεραπεία στην ηπατική αρτηρία όταν γίνεται με μοριακή ανάλυση για ανεύρεση του φαρμάκου που στοχευμένα θα θεραπεύσει τον όγκο θεωρείται από τις καλύτερες θεραπείες.

Η ηπατική αρτηριακή έγχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ηπατικών μεταστάσεων σε όλους τους τύπους καρκίνου φτάνει να έχει γίνει μοριακό προφίλ όγκου που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι κακοήθεις βλάβες του ήπατος αντλούν το μεγαλύτερο μέρος της παροχής αίματος τους από την ηπατική αρτηρία, σε αντίθεση με τα φυσιολογικά ηπατοκύτταρα που αιματώνονται από την πυλαία φλέβα.

Μολονότι η εκτομή των μεταστάσεων του ήπατος μπορεί να έχει  μακροχρόνια επιβίωση σε επιλεγμένους ασθενείς με μονήρεις μεταστάσεις ήπατος, οι περισσότεροι ασθενείς αναπτύσσουν υποτροπιάζουσα νόσο στο ήπαρ μετά την εκτομή.

Η περιφερειακή αρτηριακή χημειοθεραπεία διαφόρων καρκίνων στις πρωτογενείς θέσεις τους είναι πολύ αποτελεσματική θεραπεία και προσφέρει καλή ποιότητα ζωής.

Τα κριτήρια αποκλεισμού περιελαμβάνουν κλινική ή ακτινολογική ένδειξη ασκίτη,  εγκυμοσύνη, υπερευαισθησία στο φάρμακο που χρησιμοποιείται ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου, αιμορραγική διάθεση και θρόμβωση της πυλαίας.

Ένας ηπατικός ενδοαρτηριακός καθετήρας τοποθετείται από επεμβατικό ακτινολόγο από την μηριαία. Γίνεται αξιολόγηση της ροής της ηπατικής αρτηρίας με τεχνήτιο - 99 σεσημασμένο με το φάρμακο για προσομοίωση της διανομής των χημειοθεραπευτικού παράγοντα και για τυχόν ενδείξεις εξωηπατικής ροής για να μειωθεί ο κίνδυνος γαστρεντερικών επιπλοκών. Ο καθετήρας απομακρύνεται στο τέλος της έγχυσης του φαρμακου.

Οι ασθενείς λαμβάνουν συμπληρωματικά φάρμακα ανάλογα με το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την περιοχική θεραπεία.

Οι ασθενείς παρακολουθούνται κάθε 4 εβδομάδες με  φυσική εξέταση, γενική εξέταση αίματος και βιοχημικά, ζωτικά σημεία, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, και γίνεται αξιολόγηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επίσης, ελέγχεται η ηπατική και νεφρική λειτουργία  και γίνεται αξιολόγηση μετά από δύο κύκλους θεραπείας με απεικονειστικό έλεγχο για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της περιοχικής θεραπείας για μεταστάσεις στο ήπαρ το προφίλ της τοξικότητας της Πακλιταξέλης συνδεδεμένης με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων (225 mg/m2)  είναι πιο ευνοϊκό από εκείνη για την οξαλιπλατίνη ή την  ιρινοτεκάνη.

Διαβάστε, επίσης,

Νεώτερες τεχνικές της χειρουργικής των όγκων ήπατος

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεραπεύουν τον καρκίνο ήπατος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Μοριακό προφίλ του όγκου

www.emedi.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 2344 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.