Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 20:03

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Oι νεώτερες μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος

 

 

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι καρκίνου του ήπατος.

Ο πρωτοπαθής που αρχίζει από το ήπαρ, και ο δευτεροπαθής που εμφανίζεται σε άλλο μέρος του σώματος και εξαπλώνεται (κάνει μετάσταση) και στο ήπαρ.

Κάθε χρόνο, 360 άνθρωποι κατά μέσον όρο εμφανίζουν πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, που είναι δύο φορές πιο συχνός στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες, και σε άτομα άνω των 65 ετών.


Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του ήπατος είναι:

1. Ηπατίτιδες: Οι χρόνιες μολύνσεις του ήπατος από τους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα B και C, είναι σε θέση να προκαλούν καρκίνο του ήπατος. Σε αριθμό ασθενών με τις εν λόγω ηπατίτιδες, αναπτύσσεται καρκίνος ήπατος μετά από πολλά χρόνια μόλυνσης

2. Κίρρωση του ήπατος: Στην κίρρωση τα ηπατοκύτταρα καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ινώδη ιστό. Περίπου 5% των ασθενών με κίρρωση, παρουσιάζουν καρκίνο ήπατος. Η κίρρωση δυνατόν να προκληθεί από κατάχρηση αλκοόλ, ιούς, φάρμακα, χημικές ουσίες, παράσιτα. Κάποτε η αιτία της κίρρωσης παραμένει άγνωστη

3. Αφλατοξίνη: Πρόκειται για τοξίνη που προκαλεί καρκίνο ήπατος. Η αφλατοξίνη δημιουργείται στη μούχλα που σχηματίζεται σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά

4. Το άρρεν φύλο: Οι άνδρες παρουσιάζουν με μεγαλύτερη συχνότητα τη νόσο από ότι οι γυναίκες

5. Οικογενειακό ιστορικό: Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του ήπατος έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο

6. Ηλικία: Στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών, η νόσος είναι συχνότερη

Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου παρουσιάζει ένα άτομο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητές του να προσβληθεί από τη νόσο.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι με γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ήπατος δεν προσβάλλονται από τη νόσο.

Στα αρχικά του στάδια ο καρκίνος του ήπατος είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Συμπτώματα όπως αδυναμία, ανορεξία, πυρετός, πόνος στην περιοχή της κοιλίας, απώλεια βάρους είναι τα πρωταρχικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο καρκίνος του ύπατος.

Σε προχωρημένες καταστάσεις, συλλογή υγρού στην κοιλία (ασκίτης), ίκτερος (κιτρίνισμα) στους επιπεφυκότες και το δέρμα και ούρα σκούρου χρώματος είναι συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωσή του περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία, βιοψία, ΡΕΤ scan.


Αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος με σύγχρονες μεθόδους

Στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι μπορούν να επιτεθούν στον καρκίνο από το εσωτερικό του σώματος, χωρίς να χορηγούν φαρμακευτικές ουσίες ή να επηρεάζουν άλλα σημεία του σώματος, χρησιμοποιώντας τον εμβολισμό και τη θερμότητα από ραδιοσυχνότητες. Οι όγκοι χρειάζονται αιματική παροχή, την οποία δημιουργούν ενεργητικά, έτσι ώστε να τρέφονται και να αναπτύσσονται.

Ως ειδικοί των αγγείων, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι είναι μοναδικά εκπαιδευμένοι στη χρήση του αγγειακού συστήματος για την εφαρμογή στοχευμένης θεραπείας μέσω καθετήρων στο σώμα.

Ο εμβολισμός αποτελεί καλά καθιερωμένη τεχνική της επεμβατικής ακτινολογίας, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των θυμάτων τραυματισμών με μαζική αιμορραγία, για τον έλεγχο της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, για τη μείωση της απώλειας αίματος πριν τη χειρουργική επέμβαση και για την αντιμετώπιση των όγκων.

Στην αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι χρησιμοποιούν τον εμβολισμό για την αποκοπή της αιματικής παροχής του όγκου (εμβολισμός), την εφαρμογή ακτινοβολίας στον όγκο (ακτινοεμβολισμός) ή συνδυάζουν την τεχνική αυτή με τη χημειοθεραπεία για τη μεταφορά του αντικαρκινικού φαρμάκου κατευθείαν στον όγκο (χημειοεμβολισμός).

Επιπρόσθετα, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι μπορούν να χρησιμοποιούν την απεικόνιση για να οδηγηθούν απευθείας στον όγκο διαμέσου του δέρματος, ώστε να χορηγήσουν θερμότητα από ραδιοσυχνότητες για την καυτηρίαση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων (καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες) ή να χρησιμοποιήσουν την κρυοπηξία για την κατάψυξη και καταστροφή του όγκου.


Χημειοεμβολισμός για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος

Ο χημειοεμβολισμός αποτελεί ελάχιστα επεμβατική θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν το μέγεθος του όγκου είναι πολύ μεγάλο για να αντιμετωπιστεί με την καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RFA), όταν ο όγκος εντοπίζεται σε θέση όπου δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με RFA ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες. Ο χημειοεμβολισμός μεταφέρει υψηλή δόση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου, φαρμάκου που καταστρέφει τον καρκίνο (χημειοθεραπεία) άμεσα στο όργανο, ενώ στερεί από τον όγκο την αιματική παροχή με απόφραξη ή εμβολισμό των αρτηριών που αιματώνουν τον όγκο.

Χρησιμοποιώντας την απεικόνιση για καθοδήγηση, ο επεμβατικός ακτινολόγος εισάγει μικροσκοπικό καθετήρα διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας στη βουβωνική περιοχή και τον προωθεί στα αγγεία που παρέχουν αιμάτωση στον όγκο. Οι εμβολικοί παράγοντες διατηρούν το χημειοθεραπευτικό φάρμακο εντός του όγκου, αποκόπτοντας τη δυνατότητα ροής του προς άλλες περιοχές του σώματος. Αυτό επιτρέπει τη χρησιμοποίηση υψηλότερης δόσης χημειοθεραπευτικού φαρμάκου, καθώς μικρότερη ποσότητα φαρμάκου μπορεί να κυκλοφορήσει προς τα υγιή κύτταρα στο σώμα. Ο χημειοεμβολισμός, συνήθως, περιλαμβάνει νοσηλεία για δύο έως τέσσερις ημέρες.

Ο χημειοεμβολισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση των πρωτοπαθών καρκίνων του ήπατος, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με άλλες θεραπείες.

Ο χημειοεμβολισμός έχει δείξει πολλά υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα σε ορισμένους τύπους μεταστατικού καρκίνου στο ήπαρ.


Ακτινοεμβολισμός με ύττριο-90 για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος

Ο ακτινοεμβολισμός είναι παρόμοιος με το χημειοεμβολισμό, αλλά χρησιμοποιούνται ραδιενεργά μικροσφαιριδία. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τόσο των πρωτοπαθών, όσο και των μεταστατικών καρκίνων του ήπατος.

Η τεχνική περιλαμβάνει το ραδιενεργό ισότοπο Ύττριο-90 το οποίο περιλαμβάνεται σε εμβολικά σφαιρίδια για την εφαρμογή της ακτινοβολίας άμεσα στον όγκο. Κάθε σφαιρίδιο έχει περίπου το μέγεθος 5 ερυθροκυττάρων σε πλάτος. Τα σφαιρίδια αυτά χορηγούνται διαμέσου καθετήρα από τη βουβωνική περιοχή στην ηπατική αρτηρία που αιματώνει τον όγκο. Τα σφαιρίδια ενσφηνώνονται στα αγγεία του όγκου, όπου εκπέμπουν τοπική ακτινοβολία, η οποία προκαλεί κυτταρικό θάνατο. Η τεχνική αυτή επιτρέπει τη χρήση μεγαλύτερης, τοπικής δόσης ακτινοβολίας χωρίς να υποβάλει τον υγιή ιστό στο σώμα στην ακτινοβολία. Το Ύττριο-90 ακτινοβολεί από το εσωτερικό και καθώς χορηγείται στην ηπατική αρτηρία, μπορεί να θεωρηθεί ως «εσωτερική» ακτινοβολία.

Ο ακτινοεμβολισμός αποτελεί θεραπεία, η οποία είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πρωτοπαθών και μεταστατικών καρκίνων του ήπατος. Υπάρχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από τη θεραπεία αυτή συγκριτικά με τις καθιερωμένες θεραπείες του καρκίνου, με κυριότερη το αίσθημα κόπωσης για 7 με 10 ημέρες.


Θεραπεία με θερμοκαυτηρίαση

Καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες

Για τους ανεγχείρητους όγκους του ήπατος, η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RFA) προσφέρει μη χειρουργική, εντοπισμένη θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με τη θερμότητα, ενώ διαφυλάσσει τον υγιή ιστό του ήπατος. Επομένως, η θεραπεία αυτή είναι πολύ ευκολότερη για τον ασθενή συγκριτικά με τη συστηματική θεραπεία. Η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες μπορεί να διενεργηθεί χωρίς προσβολή της συνολικής υγείας του ασθενούς και οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες σε λίγες ημέρες.

Κατά την τεχνική αυτή, οι επεμβατικοί ακτινολόγοι εισάγουν μικρή βελόνα διαμέσου του δέρματος εντός του όγκου. Από το άκρο της βελόνας, ενέργεια από ραδιοσυχνότητες (παρόμοια με τα μικροκύματα) μεταδίδεται μέσα στον ιστό στόχο, όπου παράγεται θερμότητα και καταστρέφεται ο όγκος.

Ο νεκρωμένος καρκινικός ιστός συρρικνώνεται και δημιουργείται με βραδύ ρυθμό εσωτερική ουλή.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος ήπατος

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Άρκευθος η κοινή

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Δίαιτα ηπατοπαθούς

Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

Νεώτερες τεχνικές της χειρουργικής των όγκων ήπατος

Χολαγγειοκαρκίνωμα

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεραπεύουν τον καρκίνο ήπατος

Ο καρκινικός δείκτης άλφα-φετοπρωτεϊνη

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 7394 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 09:50
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.