Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 09:39

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Είναι πολύ συχνή η ηπατοτοξικότητα στον καρκίνο

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων είναι συχνή στους καρκινοπαθείς και πολλές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία, όπως προϋπάρχουσα νόσος του ήπατος, γενετική προδιάθεση, μεταστάσεις στο συκώτι, σήψη, μεταγγίσεις προϊόντων αίματος και η παρανεοπλασματική χολόσταση. Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στην ηπατική λειτουργία με απευθείας κυτταροτοξική δράση στα ηπατοκύτταρα ή έμμεσα σαν αποτέλεσμα της καταστροφής από μια άνοση απόκριση.

Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα που πιο συχνά προκαλούν ενζυματικές αλλαγές είναι η l-asparaginase, dactinomycin, doxorubicin, cytarabine, methotrexate, vincristine, taxanes, gemcitabine και οι ιντερφερόνες.

Οι ανωμαλίες στις ηπατικές δοκιμές, σπάνια, συνοδεύονται από κλινικά σημεία ηπατικής ανεπάρκειας. Μπορεί να συμβούν και από τη χρήση των νεότερων βιολογικών φαρμάκων, όπως τους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης gefitinib, imatinib, lapatinib. 

Η ηπατοτοξικότητα, συνήθως, είναι αναστρέψιμη, γι' αυτό η παρακολούθηση της λειτουργίας του ήπατος σε έναν καρκινοπαθή είναι επιτακτική (SGOT, SCPT, χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT).

Απαραίτητα, σε πολλές περιπτώσεις είναι και το υπερηχογράφημα ήπατος, η αξονική ή καλύτερα η μαγνητική τομογραφία για να γίνει διαφορική διάγνωση.

Σε ηπατική ανεπάρκεια γίνεται τροποποίηση της δόσης των χορηγούμενων φαρμάκων και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται διακοπή τους.

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Η λεβάντα

Ηπατίτιδα από φάρμακα

Ηπατίτιδα

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το δίκταμο

Περιοχική θεραπεία σε ηπατικές μεταστάσεις

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Αλκαλική φωσφατάση

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

 

Διαβάστηκε 3561 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.