Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 16:39

Κατάγματα δοντιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο τραυματισμός των δοντιών

 

Ένα από τα συνήθη ατυχήματα, που συμβαίνουν στα παιδιά της νηπιακής και παιδικής ηλικίας, αλλά και στους ενήλικες είναι ο τραυματισμός των προσθίων δοντιών.

Μην ανησυχείτε όμως, η αντιμετώπιση και αποκατάσταση του τραύματος είτε είναι σε παιδικά, είτε σε μόνιμα δόντια, είναι απόλυτα επιτυχής, με την προϋπόθεση βέβαια, την όσο το δυνατόν άμεση και έγκαιρη επέμβαση. Όποιο κι αν είναι το ‘σπάσιμο’ στο παιδικό ή στο μόνιμο δόντι του παιδιού, μπορεί ν’ αποκατασταθεί απόλυτα στο χρώμα και στο σχήμα που είχε προηγουμένως.

Ο τραυματισμός των δοντιών, ανεξαρτήτως της έκτασης του σπασίματος, ενέχει την πιθανότητα το δόντι της περιοχής που υπέστη το τραύμα, να νεκρωθεί, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα για την διατήρηση των δοντιών στον φραγμό.

Εάν τώρα το ‘μαυρισμένο’ δόντι είναι νεογιλό, δεν έχει κινητικότητα, δεν εμφανίζει απόστημα και το παιδί δεν πονάει κατά την μάσηση, δεν χρειάζεται να επέμβουμε. Μόνον στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο έντονο σύμπτωμα, πέραν του αποχρωματισμού, θα πρέπει να να γίνει απονεύρωση ή αν είναι κοντά στην ηλικία που θα το ‘αλλάξει’ το παιδί (5-6χρ.), να εξαχθεί.

Εάν όμως το δόντι είναι μόνιμο, η αλλαγή του χρώματος σημαίνει νέκρωση του νεύρου του δοντιού και άρα άμεση αντιμετώπιση, η οποία συνίσταται κατά κύριο λόγο, σε απονεύρωση του αποχρωματισμένου-νεκρωμένου μονίμου δοντιού.

Τι μπορεί να συμβεί, εάν δεν αντιμετωπισθεί το μπροστινό παιδικό - νεογιλό -δόντι που έχει νεκρωθεί και εμφανίζει απόστημα;

Στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο ’επόμενο’ δόντι, το μόνιμο. Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι από ένα απλό στίγμα λευκού χρώματος στη μήλη του μονίμου δοντιού, μέχρι εκτεταμένες υποπλαστικές περιοχές με λευκό ή κίτρινο χρώμα, οι οποίες είναι σαφώς αντιαισθητικές και χρειάζονται αποκατάσταση. Άρα, η σωστή αντιμετώπιση του τραυματισμένου παιδικού δοντιού είναι επιβεβλημένη και δεν θα πρέπει να παραμελείται, γιατί μόνον έτσι διασφαλίζεται η υγεία του διαδόχου μονίμου.

Κάποιος έπεσε και του ‘βγήκε‘ το μπροστινό δόντι. Τι πρέπει να κάνετε;

Εάν το δόντι είναι νεογιλό και βεβαιωθείτε ότι έχει βγει, δεν ξανατοποθετείται στο στόμα, απλώς περιμένουμε ν’ανατείλει το επόμενο, μόνιμο, δόντι. Στην περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουροι εάν έχει βγει, δεν βρεθεί, αλλά υπάρχει κενό στο στόμα του παιδιού αντίστοιχα με το μπροστινό παιδικό δόντι, τότε χρειάζεται να γίνει μια μικρή ακτινογραφία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το δόντι, λόγω του τραύματος, έχει εισχωρήσει στα ούλα τόσο που δεν είναι ορατό. Σ’ αυτήν την περίπτωση, το εμβυθισμένο παιδικό δόντι, ξαναεμφανίζεται – ξανανατέλλει – σε διάστημα 2-3 μηνών, χωρίς απαραιτήτως την επέμβαση του οδοντιάτρου. Το ίδιο συμβαίνει και για τους ενήλικες.

Εάν όμως το δόντι που ‘βγήκε‘ λόγω τραύματος είναι μόνιμο, τότε είναι σημαντικό να διατηρήσετε όσο το δυνατόν την ‘ψυχραιμία σας’, γιατί το δόντι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί, να τοποθετηθεί σε γάλα ή φυσιολογικό ορό, και επειγόντως το παιδί να επισκεφθεί τον παιδοδοντίατρο ή το πλησιέστερο νοσοκομείο, για να του ξανατοποθετήσουν το δόντι στον φραγμό και να δοθούν οι απαραίτητες πρώτες βοήθειες. Έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη επέμβαση του ειδικού, για την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση του δοντιού που επανατοποθετείται.

 

Διαβάστηκε 2523 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.