Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 09:49

Σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του γλαυκώματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μικροεπεμβατικές αντιγλαυκωματικές χειρουργικές τεχνικές

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα παθολογικών καταστάσεων του οφθαλμού με κοινό χαρακτηριστικό την εξελισσόμενη βλάβη και την καταστροφή του οπτικού νεύρου.

Το 4% περίπου του πληθυσμού πάνω από τα 40 έτη θα αναπτύξει ψηλή ενδοφθάλμια πίεση και γλαύκωμα. Η βλάβη εξελίσσεται με δομικές αλλοιώσεις στις αμφιβληστροειδικές νευρικές ίνες και στο οπτικό νεύρο, με συνέπεια τη βαθμιαία μείωση του οπτικού πεδίου, χωρίς πόνο και άλλα συμπτώματα.

Η πρόληψη γίνεται με τακτική οφθαλμιατρική εξέταση για να αντιμετωπιστεί πρώιμα η πάθηση πριν προκαλέσει λειτουργικές και δομικές βλάβες. 

Η διάγνωση γίνεται με απλή τονομέτρηση και πολλαπλές τονομετρήσεις όλο το 24ωρο με σύγχρονα τονόμετρα. Επίσης, απαιτείται η διενέργεια ειδικών απεικονιστικών εξετάσεων, όπως η περιμετρία για μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ανάλυση των οπτικών ινών, οπτική τογραφική απεικόνιση των προσθίων μορίων και της γωνίας του προσθίου θαλάμου.

Η θεραπεία του γλαυκώματος έχει σαν σκοπό τη σταθεροποίηση της οπτικής λειτουργίας, χωρίς απώλεια της όρασης, λόγω φθοράς του οπτικού νεύρου. Η θεραπεία του γλαυκώματος γίνεται με αντιγλαυκωματικά φάρμακα υπό μορφή κολλυρίων, κυρίως, αλλά και με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του γλαυκώματος δεν γίνεται πια μόνο με τραμπεκουλεκτομή, αλλά με μικροεπεμβατικές αντιγλαυκωματικές τεχνικές, όπως η εν τω βάθει σκληρεκτομή και οι τεχνικές μικροβαλβιδικού μηχανισμού.

Το γλαύκωμα, σήμερα, μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Διαβάστε, επίσης,

Η νυκταλωπία

Προστατέψτε τα μάτια σας

Χρόνιο γλαύκωμα

Οξύ γλαύκωμα

Γλαύκωμα

Χρήσιμες συμβουλές για τα μάτια σας

Βιταμίνες για τα μάτια

Υγεία των ματιών

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Μήπως βλέπετε φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα;

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1842 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 11:02
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.