Κυριακή, 09 Φεβρουαρίου 2014 20:52

Οbinutuzumab

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φάρμακο για τη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Ένα, πλήρως εξανθρωποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1, διπλασιάζει τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών, χωρίς να εξελίσσεται παράλληλα η νόσος.

Το Obinutuzumab, είναι ένα τρίτης γενιάς II αντι-CD20 αντίσωμα και με επιλεκτικότητα προσδένεται στην εξωκυτταρική περιοχή του ανθρώπινου CD20 αντιγόνου,  σε κακοήθη ανθρώπινα Β κύτταρα.

Οι υδατάνθρακες της Fc περιοχής του αντισώματος, εμπλουτισμένες με γλυκοζυλίωση, συμβάλουν στην υψηλότερη συγγένεια σύνδεσης του με τους ανθρώπινους υποδοχείς FcgammaRIII σε σύγκριση με τα μη εμπλουτισμένα αντισώματα, με αποτέλεσμα την αυξημένη εξαρτώμενη από το αντίσωμα κυτταροτοξικότητα  και την ανεξάρτητη από την κασπάση απόπτωση. Επιπλέον, η τροποποίηση των αλληλουχιών περιοχών του αντισώματος ευθύνεται για την ισχυρή δραστικότητα διέγερσης της απόπτωσης στην θέση δέσμευσης  R7159 επί των CD20 κυττάρων-στόχων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης φάσεως ΙΙΙCLL11 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης νόσου σε άτομα που πάσχουν από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, ο συνδυασμός Obinutuzumab, με χλωραμβουκίλη μείωσε κατά 86% τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής της νόσου και διπλασίασε το χρόνο επιβίωσης των ασθενών, χωρίς να εξελίσσεται η νόσος. (μέση επιβίωση 23 μήνες έναντι 10,9 μήνες που ήταν με χλωραμβουκίλη μόνο).

Μάλιστα το FDA χαρακτήρισε το Obinutuzumab ''πρωτοποριακή θεραπεία'' για να  επιταγχυνθούν οι διαδικασίες ανάπτυξης και έγκρισης του φαρμάκου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 781 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και συνοσηρόσητες που δεν μπορούσαν να ανεχθούν τις διαθέσιμες επιθετικές επιλογές.

Το αντίσωμα αυτό βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα που φέρουν τον συγκεκριμένο δείκτη στην επιφάνειά τους και να τα σκοτώνουν απευθείας.

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί κάποιος παθαίνει λευχαιμία

Υποσχόμενη θεραπεία για την λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Ibrutinib

Λευχαιμία τριχωτών κυττάρων

Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1396 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014 06:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.