Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015 10:41

Τεχνητό λεπτό έντερο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Θεραπεία των δύσκολων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος

 

Η μηχανική ιστών υπόσχεται να ξαναδημιουργεί και να κάνει αντικατάσταση  τραυματισμένων ή κατεστραμμένων οργάνων και ιστών του σώματος. Έτσι μπορεί να δημιουργηθούν νέα οστά, μυς κ.ά. Φυσικά είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί  ένα πλήρες όργανο, το οποίο διαθέτει διάφορους τύπους κυττάρων που πρέπει όλοι να λειτουργούν σωστά.

Το λεπτό έντερο είναι ένα ιδιαίτερα αναγεννητικό όργανο...

Οι ερευνητές πήραν όλα τα κύτταρα από το λεπτό έντερο, όπως τα μυϊκά κύτταρα και τα επιθηλιακά κύτταρα. Στη συνέχεια, τα μεταμόσχευσαν τα κύτταρα σε ένα πολυμερές ικρίωμα στην κοιλιακή χώρα,σε πειραματόζωα. Πρωτεΐνες του αυξητικού παράγοντα χρησιμοποιήθηκαν για να πολλαπλασιαστούν τα κύτταρα. Ένα νέο λεπτό έντερο μεγάλωσε στο ικρίωμα, και είχε όλα τα συστατικά ενός κανονικού εντέρου. 

Η έρευνα θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων εντερικών διαταραχών, όπως στη σοβαρή γαστρεντερική ασθένεια που επηρεάζει τα πρόωρα μωρά και καταστρέφει το λεπτό έντερο (νεκρωτική εντεροκολίτιδα). Ένα μηχανικό όργανο διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα μεταμοσχευμένο από δότη που, επίσης, είναι δύσκολο να βρεθεί.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Tissue Engineering Part Α

Διαβάστε, επίσης,

Καλπροτεκτίνη κοπράνων

Κατασκευή τραχείας με εκτυπωτή

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Πρόωρος τοκετός

Μεταμόσχευση τεχνητού αυτιού

Η εκτύπωση καρδιάς είναι πραγματικότητα

Εκτυπωτής ανθρώπινων οργάνων

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1765 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017 22:28
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.