Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 10:37

Νανοσωματίδια για τον καρκίνο του πνεύμονα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Νανοτεχνολογία και καρκίνος

Σε κλινική έρευνα οι πολλαπλές μεταστάσεις στους πνεύμονες μειώνονται ή ακόμη και εξαφανίζονται όταν ο ασθενής λαμβάνει μια δίωρη ενδοφλέβια έγχυση ενός πειραματικού φαρμάκου για τον καρκίνο. Το φάρμακο αυτό δημιουργήθηκε από την Bind Biosciences in Cambridge, Massachusetts για να δείξει αν η νανοτεχνολογία είναι ασφαλής.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν τα νανοσωματίδια που θα παραδίδουν τα φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Η ιδέα είναι ότι τα νανοσωματίδια που περιέχουν ένα συστατικό φαρμάκου θα μπορούσαν να στοχεύσουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα και να αποφεύγουν τα υγιή. Τα αντισώματα ή άλλα μόρια μπορούν να συνδεθούν με τα νανοσωματίδια και χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα κύτταρα-στόχους.  

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της νανοτεχνολογίας είναι ότι τα χημειοθεραπευτικά και στοχευμένα φάρμακα μπορεί να στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα του σώματος και προστατεύουν έτσι τους ασθενείς από τις παρενέργειες.    

Βέβαια, η συμπεριφορά του φαρμάκου στον οργανισμό μπορεί να αλλάξει πολύ, όταν συνδυάζεται με τα νανοσωματίδια. Τα νανοσωματίδια μπορεί να αλλάξουν τη διαλυτότητα ενός φαρμάκου, την τοξικότητα και την ταχύτητα της δράσης του. Εάν το κύριο πρόβλημα ενός φαρμάκου είναι ότι είναι τοξικό, τότε η νανοτεχνολογία μπορεί να το παραδώσει μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Αν υπάρχει φάρμακο που η δραστικότητά του εξαρτάται από την απορρόφησή του για να είναι αποτελεσματική, τα νανοσωματιδία μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία για τη βέλτιστη θεραπευτική.

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι η νανοϊατρική

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια

Μαγνητικά βλαστοκύτταρα για αναγέννηση οστών

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Νανοσωματίδια από τσάι κατά του καρκίνου του προστάτη

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

Βιβλιογραφία

Bind Biosciences in Cambridge

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3224 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 12:28
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.