Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 16:22

Εμφυτεύματα δοντιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα εμφυτεύματα αποτελούν τον σύγχρονο τρόπο για την αντικατάσταση των δοντιών

 

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από κράματα τιτανίου και έχουν το σχήμα της πίζας ενός δοντιού. Τοποθετούνται στη γνάθο με χειρουργική επέμβαση, που γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία ή με νευροληπτοαναλγησία (μέθη) και διαρκεί για κάθε δόντι ένα τέταρτο. Η αποκατάσταση των δοντιών γίνεται σε μία μέρα, αλλά ολοκληρώνεται σε 3-6 μήνες, έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να ενωθούν με το οστό που τα περιβάλλει. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος δηλαδή μέχρι την εφαρμογή της στεφάνης απαιτείται χρονικό διάστημα 3-4 μηνών. Σε αυτό το διάστημα οι ασθενείς χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες. Σε μερικές περιπτώσεις η στεφάνη τοποθετείται άμεσα (one day teeth). Μετά το τέλος της επέμβασης το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αλλά απαιτείται συντήρηση των δοντιών, όπως και με τα φυσικά. Η μετεγχειρητική πορεία είναι συνήθως ομαλή και σε λίγες περιπτώσεις παρουσιάζεται πόνος και οίδημα.

Τα εμφυτεύματα ενδείκνυνται για:

  • Αντικατάσταση δοντιού  ή δοντιών που λείπουν
  • Ολική αποκατάσταση δοντιών της γνάθου
  • Αντικατάσταση της τεχνητής οδοντοστοιχίας
  • Αντικατάσταση δοντιών με προχωρημένη περιοδοντίτιδα ή δοντιών με κακή πρόγνωση

Τα στάδια του εμφυτεύματος:

  • Κλινική εξέταση ασθενούς και απεικονιστικός έλεγχος της περιοχής που θα υποδεχθεί το εμφύτευμα.
  • Μεταφορά των στοιχείων του προεγχειρητικού ελέγχου σε ειδικά διαμορφωμένο λογισμικό και κατασκευή όταν απαιτείται χειρουργικού νάρθηκα για την καλύτερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος.
  • Τοποθέτηση εμφυτεύματος με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή που μεταφέρει τα εξατομικευμένα στοιχεία του ασθενούς στο χειρουργικό πεδίο.
Διαβάστηκε 3713 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 16:34
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.