Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 17:19

Aρθροσκόπηση του γόνατος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μία ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση

 

H αρθροσκόπηση του γόνατος βοηθά στη διάγνωση και αντιμετώπιση των ενδαρθρικών προβλημάτων του γόνατος. Με την επέμβαση αυτή είναι δυνατό να εξετασθούν οπτικά αλλά και ψηλαφητικά όλα τα ενδαρθρικά στοιχεία του γόνατος, δηλαδοί οι χιαστοί σύνδεσμοι, οι μηνίσκοι έσω και έξω καθώς και ο αρθρικός χόνδρος που επενδύει τα οστά.

Η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη στη διάγνωση και αντιμετώπιση:

- Κακώσεων ή ρήξεων μηνίσκων

- Κακώσεις ή ρήξεις συνδέσμων (προσθίου, οπισθίου χιαστού, έσω, έξω πλαγίου)

- Ελευθέρων οστεοχόνδρινων τεμαχίων

- Κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών

- Φλεγμονής του αρθρικού υμένα

- Επιγονατιδικής αστάθειας ή παθήσεων του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος


 

Πώς γίνεται η αρθροσκόπηση

Η είσοδος του αρθροσκοπίου και των εργαλείων μέσα στην άρθρωση, γίνεται μέσω πολύ μικρών οπών του δέρματος διαμέτρου 2-3 mm.  Οι οπές αυτές γίνονται σε ειδικά σημεία γύρω από κάθε άρθρωση, για να διευκολύνουν την εγχείρηση. Απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί των εργαλείων και του αρθροσκοπίου μέσα στην αρθροσκοπούμενη άρθρωση, ώστε να μη τραυματισθούν οι υγιείς ιστοί, αλλά και να αποφευχθεί θραύση κάποιου εργαλείου εντός της αρθρώσεως. Αυτό προϋποθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία από τον Ιατρό που εκτελεί την αρθροσκόπηση. Αυτό γιατί το αρθροσκόπιο βλέπει κάθε στοχευμένη φορά, ένα πολύ μικρό τμήμα της άρθρωσης σε στρογγυλή εικόνα διαμέτρου 1-5 cm πραγματικών διαστάσεων. Την υπόλοιπη άρθρωση που δεν βλέπει την δεδομένη στιγμή, θα πρέπει να την φαντάζεται με απόλυτη ακρίβεια, ώστε οι κινήσεις που εκτελεί με το αρθροσκόπιο και τα εργαλεία να μη προκαλούν κακώσεις στην άρθρωση, αλλά μόνο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα.  Η εμπειρία του Ορθοπαιδικού είναι πολλαπλάσια επιτακτική όταν πρόκειται να εκτελέσει χειρουργικές πράξεις εντός της αρθρώσεως.

Η αναισθησία που λαμβάνει ο ασθενής, μπορεί να είναι γενικήτοπική ή επισκληρίδιος.  Ένα λεπτό ράμμα κλείνει τις οπές στο τέλος της αρθροσκόπησης και μια ειδική περίδεση της αρθρώσεως που αρθοσκοπήθηκε είναι απαραίτητη για την προστασία αυτής. Μετά την αρθροσκόπηση ο ασθενής μεταφέρεται στην αίθουσα ανάνηψης και λίγα λεπτά αργότερα στον θάλαμο που νοσηλεύεται.  Η συνήθης παραμονή του στο νοσοκομείο είναι 1-2 ημέρες, ενώ αρκετά συχνά μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα της αρθροσκόπησης.

Διαβάστηκε 2461 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σας πονάει ο αυχένας σας; Νόσος Paget των οστών »