Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 17:30

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(18 ψήφοι)

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου χωρίς χειρουργική επέμβαση

 

Εάν η ρωγμή στο μηνίσκο δεν είναι σοβαρή και βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά του μηνίσκου και είναι μικρή, τότε η φυσική αποκατάσταση μπορεί να θεραπεύσει τον μηνίσκο.

Στις περιπτώσεις όπου η άρθρωση στο γόνατο είναι σταθερή και τα συμπτώματα του μηνίσκου δεν επιμένουν ή να δεν επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, μπορεί να επιλεγεί η μη χειρουργική θεραπεία.  

Μικρές ρωγμές μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά χωρίς εγχείρηση με τη χρήση αντι - φλεγμονωδών φαρμάκων και αποκατάσταση για να ενισχύσουν τους μυς γύρω από το γόνατο και να αποτραπεί η αστάθεια της άρθρωσης.

Εντούτοις, εάν ένας ασθενής θα κάνει χειρουργείο ή όχι εξαρτάται από την φύση της άρθρωσης του γόνατος. Εάν η άρθρωση του γόνατος είναι λειτουργική και δεν αποτελεί στους ασθενείς να συμμετέχουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα και στις καθημερινές τους δραστηριότητες τότε ο ασθενής μπορεί να αποφύγει το χειρουργείο.

Αναμένεται βέβαια,  ότι η διόγκωση και ο  πόνος από τη ρήξη του μηνίσκου  θα λυθεί μέσα σε λίγες ημέρες με την συντηρητική προσέγγιση.

Η φυσική αποκατάσταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των μυών γύρω από το γόνατο, για την ενίσχυση της άρθρωσης. Επιπλέον, όποιος έχει τραυματισμό στον μηνίσκο, θα πρέπει να διατηρεί ένα ιδανικό βάρος σώματος, γιατί τα επιπλέον κιλά ασκούν πίεση στις αρθρώσεις του γόνατος και επιβάρυνση της βλάβης. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται  δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Στην θεραπεία αποκατάστασης επιδιώκεται το καλύτερο αποτέλεσμα στο συντομότερο  χρονικό διάστημα, καθώς και η παρεμπόδιση μεγαλύτερης βλάβης στην άρθρωση.

Σε μερικές περιπτώσεις, οι ορθοπαιδικοί προτείνουν αρθροσκόπηση στο γόνατο, για έλεγχο και πιστοποίηση της βλάβης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η φυσική αποκατάσταση μπορεί να μειώσει το οίδημα της άρθρωσης και να θεραπεύσει την πληγείσα περιοχή. Ο κύριος στόχος της διαδικασίας αποκατάστασης είναι να αποκαταστήσει το εύρος της κίνησης στο γόνατο το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας  σε έναν ασθενή με τραυματισμό στο γόνατο εκ των προτέρων.

Τέλος, αν η βλάβη απαιτεί χειρουργική προσέγγιση, η φυσικοθεραπεία πριν από το χειρουργείο βοηθάει στην γρήγορη μετεγχειρητική ανάρρωση. Όταν η άρθρωση δεν έχει οίδημα  η φυσικοθεραπεία αποσκοπεί  στην αύξηση της αντοχής των μυών, οι οποίες περιβάλλουν το γόνατο, όπως επίσης και  στην προώθηση και στη διατήρηση της σταθερότητας των αρθρώσεων γόνατος.

Όσοι είναι αθλητές μπορούν να επιστρέψουν στην προπόνησή τους  μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες μετά από την χειρουργική επεμβάση, κάνοντας καθημερινά  μια ώρα φυσικοθεραπεία. Άλλοι ασθενείς, ωστόσο επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 6 εβδομάδες μετά από μια χειρουργική επέμβαση γόνατος. Αλλά και αυτοί πρέπει να κάνουν φυσικοθεραπεία που θα βοηθήσει στην αποθεραπεία μακροπρόθεσμα.


 

Ρήξη μηνίσκου λόγω τραυματισμού

Τα πρώτα βήματα μετά την οξεία βλάβη, συνήθως, περιλαμβάνουν ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση του κάτω άκρου. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής. Η ανάπαυση και ανύψωση μπορεί να απαιτήσουν τη χρήση δεκανικιών.

Άλλοι ασθενείς επιλέγουν την συντηρητική και άλλοι τη χειρουργική θεραπεία για τη ρήξη μηνίσκου. Μόλις τα αρχικά συμπτώματα της βλάβης υποχωρήσουν, προγράμματα άσκησης μπορεί να συστηθούν για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο και στη σταθερότητα της άρθρωσης. Η διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους θα βοηθήσει, επίσης. Η σωστή κατανομή των  δυνάμεων που δημιουργούνται από το περπάτημα και το τρέξιμο, βοηθά στην αποφυγή υποτροπών.

Αν συντηρητική θεραπεία αποτύχει, γίνεται χειρουργική επέμβαση με αθροσκόπηση γόνατος και επιδιορθώνονται οι βλάβες για εξομάλυνση της περιοχής της κάκωσης.


Εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων

Σε ηλικιωμένους ασθενείς με εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα), όπου ο χόνδρος φθείρεται, η άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση και η αντιφλεγμονώδης θεραπεία, είναι αρκετά αποτελεσματικές. Οι ενέσεις κορτιζόνης στην άρθρωση του γονάτου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν φλεγμονή της άρθρωσης και να φέρουν προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες. Μια ποικιλία από σκευάσματα υαλουρονάνης είναι εγκεκριμένα για την ήπια έως μέτρια αρθρίτιδα του γόνατος.

Η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως, η χονδροϊτίνη και η γλυκοζαμίνη, οδηγούν σε ανακούφιση.

Ως τελευταία λύση, η αντικατάσταση της άρθρωσης μπορεί να είναι μια επιλογή σε σημαντική εκφύλιση του γόνατος, εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα και τα συμπτώματα του πόνου και η μείωση του εύρους κίνησης της άρθρωσης επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής και εμποδίζουν τον ασθενή στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε, επίσης,

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Βιβλιογραφία

http://meniscustreatment.org/meniscus-treatment-without-surgery

Διαβάστηκε 38320 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 18:27
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.