Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 08:34

Το Actos αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο ουροδόχου κύστεως

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το φάρμακο Actos συνταγογραφείται για τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Το φάρμακο Actos που συνταγογραφείται για τον διαβήτη τύπου ΙΙ  μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, λαμβάνοντας το Actos (πιογλιταζόνη-pioglitazone) για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μπορεί να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σύμφωνα με καναδική μελέτη.
Παρά το γεγονός ότι ο απόλυτος κίνδυνος κάποιος την ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης παραμένει πολύ χαμηλός, λαμβάνοντας το χάπι Actos, για δύο χρόνια μπορεί να διπλασιαστεί ο κίνδυνος, είπαν οι ερευνητές.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το φάρμακο έχει συνδεθεί με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Το 2011, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαίτησε την κατασκευάστρια εταιρεία, να προσθέσει μια προειδοποίηση για τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης στην ετικέτα του φαρμάκου.
Το Avandia (ροσιγλιταζόνη-rosiglitazone), έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Και τα δύο φάρμακα είναι σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται θειαζολιδινεδιόνες που βοηθούν έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Το Avandia δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε αυτή τη μελέτη.
Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα Azoulay συνέλεξε στοιχεία σχετικά με σχεδόν 116.000 άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για το διαβήτη (1988 - 2009) στο Ηνωμένο Βασείλιο.  Κατά τη διάρκεια σχεδόν πέντε ετών παρακολούθησης, 470 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει το Actos, οι ερευνητές βρήκαν ένα 83 τοις εκατό αύξηση του σχετικού κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται με την αύξηση της δοσολογίας. Για όσους είχαν λάβει το Actos, για δύο χρόνια ή και περισσότερο - που καταναλώνουν 28.000 mg ή περισσότερα mg στο σύνολο - ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης αυξήθηκε 88 τοις εκατό σε 137 περιπτώσεις ανά 100.000 ασθενείς.
H μετφορμίνη  είναι  λιγότερο δαπανηρή από ό, τι το Actos και πιο ασφαλής, τόνισαν οι ερευνητές.
Βιβλιογραφία
Η μελέτη δημοσιεύθηκε online στις 31 Μαΐου στο journal BMJ.
Διαβάστηκε 3211 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015 17:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ασπιρίνη Ασφαλές το εμβόλιο έναντι του ιού HPV »