Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΣεξ και υγείαΤο σπέρμα έχει πολλές ιδιότητες

Το σπέρμα έχει πολλές ιδιότητες

Οι ιδιότητες του σπέρματος

Το σπερματικό επιθήλιο δίνει γένεση σε μια ολόκληρη σειρά κυττάρων τα οποία, ωριμάζοντας προοδευτικά, σχηματίζουν τα σπερματοζωάρια.

Οι σπουδαιότερες μορφές της σειράς αυτής είναι τα σπερματογόνια, τα σπερματοκύτταρα πρώτης και δεύτερης τάξης και οι σπερματίδες.

Όλα τα κύτταρα αυτά, μαζί με τις πολυάριθμες ενδιάμεσες μορφές που υπάρχουν μεταξύ τους, διατάσσονται σε στιβάδες (τα πιο άωρα προς τη βασική στιβάδα, τα πιο ώριμα προς τον αυλό), ενώ τα ώριμα σπερματοζωάρια πέφτουν τελικά στον αυλό του σωληναρίου.

Όλη η πολύπλοκη αυτή διαδικασία της μετατροπής των σπερματογονίων σε σπερματοζωάρια, που διαρκεί 72 ημέρες, αποτελεί τη σπερματογένεση που διακρίνεται σε 2 φάσεις.

Η πρώτη φάση, η οποία ονομάζεται σπερματογένεση, χαρακτηρίζεται από πολλλές και αλλεπάλληλες διαιρέσεις των πιο άωρων μορφών, για να κατανεμηθεί το γενετικό υλικό σε όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα και από τη μειωτική διαίρεση των σπερματοκυττάρων πρώτης τάξης για να μειωθεί ο αριθμός των χρωμοσωμάτων στο μισό, που δίνει γένεση στα σπερματοκύτταρα δεύτερης τάξης και από αυτά σχηματίζονται οι σπερματίδες,

Στη δεύτερη φάση, η οποία ονομάζεται σπερμιογένεση, οι σπερματίδες , χωρίς να υποστούν άλλη μιτωτική διαίρεση ωριμάζουν βαθμιαία και μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια.

Η ρύθμιση της σπερματογένεσης γίνεται από τον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-όρχεις

Ο υποθάλαμος ρυθμίζει την έκκριση την GnRH που μεταφέρεται στην υπόφυση και προκαλεί την έκκριση της θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH που δρα στα κύτταρα Sertoli για να εκκρίνουν την ειδική πρωτεϊνη που ενώνεται με την τεστοστερόνη για να μεταφερθεί στα όργανα στόχους, και την ωχρινοποιητική ορμόνη LH που δρα στα κύτταρα Leyding για την παραγωγή ανδρογόνων.

Και οι δύο γοναδοτροπίνες είναι απαραίτητες για την ήβη, ενώ μετά την έναρξη ήβης για την διατήρηση της σπερματογένεσης είναι απαραίτητη η παρουσία, κυρίως, ανδρογόνων.

Η ρύθμιση είναι παλίνδρομη με τη βοήθεια της ινχιμπίνης ή ανασταλτίνης που είναι μια μη στερεοειδής πεπτιδική ουσία που παράγεται από το σπερματικό επιθήλιο και ασκεί ανασταλτική δράση στην FSH της υπόφυσης, ενώ η LH αναστέλλεται από την τεστοστερόνη και τις άλλες ορμόνες του όρχεως, όπως τα οιστρογόνα και τα ενδιάμεσα προϊόντα της σύνθεσης ανδρογόνων. Η τεστοστερόνη και η οιστραδιόλη φαίνεται να ασκούν ανασταλτική δράση και στην FSH και στην LH.

Τα σπερματοζωάρια μετά το σχηματισμό τους αποσπώνται από το σπερματικό επιθήλιο και πέφτουν μέσα στον αυλό των σπερματικών σωληναρίων, από όπου στη συνέχεια προωθούνται προς τα ευθέα σωληνάρια του όρχεος και μέχρι αυτό το σημείο δεν έχουν καμιά κινητικότητα. Όταν περάσουν στο αποχετευτικό σύστημα του όρχεος με την επίδραση εκκρίσεων των διαφόρων τμημάτων του, παρουσιάζουν μορφολογικές, βιοχημικές και άλλες μεταβολές και γίνονται γόνιμα και ικανά να φθάσουν στο ωάριο μέσα στο γενετικό σύστημα της γυναίκας.

Το αποχετευτικό σύστημα του όρχεος αποτελείται από την επιδιδυμίδα, το σπερματικό πόρο, τη σπερματοδόχο λήκυθο και τον εκσπερματικό πόρο. Στο σύστημα αυτό εκβάλλουν ακόμα δύο όργανα η σπερματοδόχος κύστη και ο προστάτης.

Για να περάσουν τα σπερματοζωάρια από την επιδιδυμίδα απαιτούνται 12-15 ημέρες και ωριμάζουν τελείως όταν φθάσουν στην ουρά της.

Στην κεφαλή της επιδιδυμίδας υπάρχουν μεγάλες πυκνότητες τεστοστερόνης η οποία είναι δεσμευμένη με την πρωτεϊνη των ανδρογόνων. Εκεί αρχίζουν οι επεξεργασίες των σπερματοζωαρίων που συνεχίζονται και στο σώμα της επιδιδυμίδας, αλλά και στην ουρά.

Η διάρκεια της αποθήκευσης αυτής έχει σχέση με τη συχνότητα των εκσπερματίσεων. Στο επιδιδυμικό υγρό εκτός από τεστοστετόνη υπάρχουν και άλλες ουσίες, όπως πρωτεϊνες, ηλεκτρολύτες, λιπαρά οξέα, σιαλικό οξύ, υδατάνθρακες και δύο ειδικές ουσίες η καρνιτίνη και η γλυκερυλ-φωσφωρυλ-χολίνη.

Μετά από την ουρά με τον σπερματικό πόρο πηγαίνουν τα σπερματοζωάρια στη σπερματική λήκυθο με περισταλτικές κινήσεις της συμπαθητικής νεύρωσης. Στη σπερματική λύκηθο αποχετεύονται μέχρι την επόμενη εκσπερμάτιση. Στο περιεχόμενο της σπερματικής ληκύθου συμμετέχουν τα σπερματοζωάρια, οι εκκρίσεις των σπερματικών σωληναρίων, της επιδιδυμίδας, του πόρου και της ληκύθου.

Οι σπερματοδόχοι κύστεις εκκρίνουν ένα υγρό τη στιγμή της εκσπερμάτισης που αναμειγνύεται με το σπέρμα παρέχοντας στα σπερματοζωάρια κατάλληλο θρεπτικό υπόστρωμα για τις μεταβολικές τους ανάγκες. Το σπουδαιότερο από τα συστατικά του υγρού αυτού είναι η φρουκτόζη. Άλλη ουσία που περιέχεται είναι μια υσία που είναι το υπόστρωμα για την πήξη του σπέρματος αμέσως μετά την εκσπερμάτιση. Τέλος, από τις σπερματοδόχους κύστεις εκτός από πολλές άλλες ουσίες, παράγονται και προσταγλανδίνες. Το έκκριμα από τις σπερματοδόχους κύστεις είναι το 50-80% του τελικού εκσπερματίσματος.

Τέλος, το έκκριμα του προστάτη αποτελεί το 12-20% του όγκου του σπέρματος και κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης εξέρχεται μέσα από την προστατική ουρήθρα και αναμειγνύεται με αυτό. Ο προστάτης παράγει ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, που προκαλεί ρευστοποίηση του σπέρματος σε 20-30 λεπτά από την εκσπερμάτιση για να αυξηθεί η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Ο προστάτης επίσης παράγει σπερμίνη, φωσφατάσες, ένζυμα και ψευδάργυρο.

Οι βολβοουρηθραίοι αδένες, συμμετέχουν.

Κατά τη στιγμή της εκσπερμάτισης γίνονται συσπάσεις του τοιχώματος ολόκληρου του αποχετευτικού συστήματος με διαδοχικότητα. Έτσι το σπέρμα δεν έχει την ίδια σύσταση από την αρχή μέχρι το τέλος της εκσπερμάτισης. Στην αρχή βγαίνουν οι εκκρίσεις των κωπήρειων αδένων που εκβάλλουν στον βολβό της ουρήθρας, οι οποίες ακολουθούνται από το έκκριμα του προστάτη και από το περιεχόμενο της σπερματικής ληκύθου. Το τμήμα αυτό είναι πλούσιο σε σπερματοζωάρια. Τελευταίο σε σειρά βγαίνει το περιεχόμενο των σπερματοδόχων κύστεων που είναι φτωχό σε σπερματοζωάρια, αλλά αναμειγνύεται με το υπόλοιπο σπέρμα αμέσως μετά την εκσπερμάτιση.

Λίγο πριν από την έναρξη της εκσπερμάτισης, αντανακλαστικά κλίνει ο λείος σφιγκτήρας στον αυχένα της κύστεως και χαλαρώνει ο γραμμωτός σφιγκτήρας, έτσι ώστε να διευκολύνεται η έξοδος του σπέρματος προς την ουρήθρα και να εμποδίζεται η παλινδρόμησή του προς την κύστη.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το πέος

Πεϊκές προθέσεις

Τι είναι ο άντρας

Η αναλογία δείκτη και παράμεσου αποκαλύπτει πολλά μυστικά

Τα μυστήρια της στύσης

Εσείς πόσους πόντους τον έχετε;

Ορχίτιδα

Όρχεις

Τεστοστερόνη αίματος

Νόσος Peyronie

Πώς να ικανοποιήσετε μια γυναίκα στο κρεβάτι

Μέθοδος βελτίωσης της σεξουαλικής υγείας στους άνδρες

Πώς προτιμούν το πέος οι γυναίκες

Οι βιταμίνες για την ανδρική ανικανότητα

Τα είδη του ανδρικού πέους

Προθέσεις πέους και πεοπλαστική

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ