Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠρέπει να αερίζεστε

Πρέπει να αερίζεστε

Print Friendly, PDF & Email

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να κρατάτε μια κλανιά

Οι περισσότεροι κάποια στιγμή, έχουν χάσει τον έλεγχο μιας κλανιάς και έχουν νιώσει πολύ αμηχανία.

Μερικοί άνθρωποι, μάλιστα έχουν φούσκωμα στο στομάχι και υπερβολικό μετεωρισμό πιο συχνά από τους άλλους.

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την παραγωγή  των  φυσικών αερίων (πορδών ή κλανιών) είναι να προσέχετε τι τρώτε…


Τι είναι η κλανιά;

Μια κλανιά ή πορδή ή φυσικό αέριο προκαλείται από την εσωτερική συσσώρευση των αερίων που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία της πέψης και της αναπνοής. 

Μερικές πορδές μπορεί να είναι αρκετά δύσοσμες και θορυβώδεις, ενώ άλλες άοσμες και αθόρυβες.

Ένα υγιές άτομο αερίζεται 14-18 φορές την ημέρα, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει, διότι οι πορδές είναι ως επί το πλείστον σιωπηλές και άοσμες. 

Ο μετεωρισμός είναι φυσιολογικός, ειδικά όταν κάποιος κάνει διατροφή με πολλές φυτικές ίνες – αλλά τα υπερβολικά αέρια σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά όταν πρόκειται για την πέψη ορισμένων τροφών. Ο μετεωρισμός μπορεί να σημαίνει ότι η εντερική χλωρίδα σας είναι αποδιοργανωμένη.


Η σύσταση μιας πορδής

Ο κύριος τύπος του αερίου που παγιδεύεται στο εσωτερικό του σώματος και οδηγεί σε μετεωρισμό είναι το άζωτο, το οποίο αποτελεί περίπου το 20 έως 90 τοις εκατό του συνόλου των αερίων που προκαλούν τις πορδές.

Μετά το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλει, επίσης, στον όγκο των κλανιών (περίπου 10 έως 30 τοις εκατό) σε συνδυασμό με οξυγόνο (μέχρι 10 τοις εκατό), με μεθάνιο (περίπου 10 τοις εκατό) και υδρογόνο (περίπου 10 έως 50 τοις εκατό). 

Το μεθάνιο και το υδρογόνο είναι στην πραγματικότητα δύο εύφλεκτα αέρια και δύσοσμα, λόγω του θείου, που βρίσκεται σε τροφές, όπως τα αυγά ή τα σταυρανθή λαχανικά.

Άρα, αν μυρίζουν οι πορδές έχει σχέση με το πόσο αέρας καταπίνεται από κάποιον σε μια τυπική ημέρα, τα είδη των τροφίμων στην δίαιτα, αλλά και τις εσωτερικές χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στο έντερο κατά την πέψη.


Οι υπεύθυνες ενώσεις για τις δύσοσμες κλανιές:

Το υδρόθειο: Αυτό είναι το συστατικό μιας κλανιάς που μυρίζει, συνήθως, σαν χαλασμένο αυγό. Δεν μυρίζει μόνο δυσάρεστα, αλλά είναι, επίσης, εύφλεκτο και μπορεί να είναι τοξικό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. 
Η μεθανοθειόλη: Αυτή βρίσκεται φυσικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ως επί το πλείστον εντός του αίματος και του εγκεφάλου. Η μεθανοθειόλη έχει μια ισχυρή μυρωδιά, όπως τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο ή λάχανο). Αυτή η ίδια ένωση συμβάλλει, επίσης και στην κακή αναπνοή.
Το διμεθυλοσουλφίδιο: Αυτό έχει μυρωδιά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι παρόν σε τρόφιμα, μαζί με τη μεθανοθειόλη και δημιουργείται από την δράση ορισμένων βακτηρίων.


Τα  αίτια της δυσοσμίας των αερίων

Οι ορμόνες που επηρεάζουν την πέψη, αλλά και όλο το σώμα  ή συγκεκριμένα τρόφιμα.

Μέσα στο σώμα, το φυσικό αέριο ταξιδεύει στο πεπτικό σας σύστημα, όπως τα κόπρανα. Τελικά, το συσσωρευμένο αέριο αποβάλλεται μέσω του εντέρου σας, όπως ακριβώς και τα περιττώματα. Στην πορεία, μπορεί να σταματήσει ή να επηρεαστεί η κυκλοφορία των αερίων, προκαλώντας πόνους, φούσκωμα και δυσπεψία. 

Το φούσκωμα προκαλείται, διότι  μια ορισμένη ποσότητα αερίου διατηρείται μέσα στο έντερο και οι άνθρωποι αναπτύσσουν διάταση κοιλίας και διάφορα αεριώδη συμπτώματα. Η διάταση της κοιλίας σχετίζεται με τον όγκο του αερίου εντός του εντέρου και εξαρτάται τόσο από την εντερική κινητική δραστηριότητα, όσο και από την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου.


Μερικοί από τους λόγους που τα αέρια παγιδεύονται στο εσωτερικό του σώματος:

-Κατάποση αέρα (αεροφαγία): Πρόκειται για ακούσια κατάποση αέρα που συσσωρεύεται στο στομάχι και στη συνέχεια απελευθερώνεται με ρέψιμο ή τις πορδές. Αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται από αλλαγές στους μύες που ελέγχουν την εισαγωγή αέρα. Μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποιος δεν μασάει καλά το φαγητό του ή πίνει πολύ μπύρα και άλλα αεριούχα ποτά.
-Συσσώρευση δύσοσμων αερίων: Οι δύσοσμες πορδές είναι συνήθως  αιτία των αερίων που παράγονται από βακτήρια του παχέος κατά τη διάρκεια της ζύμωσης των υπολειμμάτων τροφίμων που φτάνουν στο παχύ έντερο και δεν μπορούν να απορροφηθούν.
-Αλλαγές στην μικροχλωρίδα του εντέρου: Τα αέρια εξαρτώνται, επίσης από την σύνθεση της φυσιολογικής χλωρίδας, με άλλα λόγια τον τύπο των βακτηρίων που ζουν μέσα στο πεπτικό σύστημα. Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να προστατεύει από την υπερβολική παραγωγή φυσικού αερίου και την εκκένωσή του.
Δυσκοιλιότητα: Η μειωμένη πρωκτική εκκένωση προάγει τη διατήρηση των αερίων και παρατείνει, επίσης, τη διαδικασία ζύμωσης των τροφών στο πεπτικό σύστημα, αυξάνοντας την εσωτερική παραγωγή φυσικών αερίων.


Γιατί κάποιες πορδές είναι δυνατές, ενώ άλλες είναι αθόρυβες;

Αυτό έχει να κάνει με την ευθυγράμμιση των μυών στο εσωτερικό του παχέος εντέρου ή του ορθού. Ορισμένοι μύες βοηθούν στον έλεγχο των αερίων που απελευθερώνονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν κάποιους μυς που βοηθούν στην αποβολή των αερίων. Όταν οι μύες του σφιγκτήρα του πρωκτού είναι χαλαροί, απελευθερώνονται τα εσωτερικά αέρια ανάλογα με την πίεση που έχουν.


Ο αερισμός μπορεί να είναι επωφελής;

Η αποβολή αερίων από τον πρωκτό θεωρείται μια φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου σώματος, όπως ακριβώς το ρέψιμο ή ακόμα και η αναπνοή. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλούν αέρια, και τρέφουν τα καλά βακτήρια που συνθέτουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Οι πορδές προσφέρουν, ακόμη, προστασία ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, λόγω των ειδικών αερίων που περιέχουν. Οι πορδές περιέχουν υδρόθειο, ένα αέριο που παράγεται από ορισμένες φυσικές διαδικασίες του σώματος και απαιτείται ως μέρος των κυτταρικών λειτουργιών.  Σε μικρές δόσεις μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μιτοχονδρίων των κυττάρων και να σταματήσει την κυτταρική βλάβη σε κάποιο επίπεδο.


Μερικοί βασικοί λόγοι για την υπερβολική συσσώρευση αερίων στο έντερο:

  • Η ευαισθησία στα τρόφιμα ή η δυσανεξία
  • Η ζύμωση των βακτηρίων στο έντερο από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (όσπρια)
  • Το σύνδρομο διαρροής του εντέρου ή πεπτικές διαταραχές, όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η δυσκοιλιότητα
  • Η υπερανάπτυξη εντερικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Φυσιολογικά τα τρόφιμα είναι ανακατεμένα με πεπτικά υγρά στο λεπτό έντερο και τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα απόβλητα αποστέλλονται στο κόλον. Αλλά σε δυσαπορρόφηση, όπως έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών και σιδήρου, προκαλείται μη φυσιολογική ανάπτυξη βακτηρίων και φυσικού αερίου

Πότε να ανησυχήσετε όταν έχετε μετεωρισμό και πολλά αέρια:

Να ανησυχήσετε όταν υπάρχουν και άλλα σημεία και συμπτώματα, όπως:

-αδυναμία ή κόπωση
-δερματικά εξανθήματα, ακμή ή κνίδωση
-σημεία αλλεργιών, όπως υγρά μάτια, φαγούρα στο λαιμό
-δυσκοιλιότητα ή διάρροια
-αίμα στα ούρα ή τα κόπρανα 
-πόνος στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα, στο λαιμό ή τις μασχάλες σας
-μεταβολές στη θερμοκρασία του σώματός σας, του βάρους σας, του ύπνου και του εμμηνορροϊκού κύκλου σας


Πώς να σταματήσετε τον μετεωρισμό και να μην έχετε πολλά αέρια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσέχετε την διατροφή σας. 

Μερικές από τις χειρότερες τροφές για την παραγωγή αερίων:

-Φασόλια: Τα φασόλια προκαλούν πολλά αέρια. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν  πολυσακχαρίτες, που ζυμώνονται εύκολα τη στιγμή που θα εισέλθουν στο έντερο. Τα βακτήρια που ζουν στο έντερο προκαλούν τη ζύμωση και την αύξηση των αερίων. Αν τα βάλετε σε νερό την προηγούμενη ημέρα πριν από το μαγείρεμα βοηθά να γίνουν πιο εύπεπτα. Τρώτε ξηρά φασόλια αντί κονσερβοποιημένα. Χρησιμοποιήστε φρέσκο ​​νερό όταν βράζετε τα ξηρά φασόλια.

-Γαλακτοκομικά: Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα συχνό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος σε όλο τον κόσμο. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις λακτόζης που είναι ένας δισακχαρίτης (γαλακτόζη και γλυκόζη συνδέονται με ένα δεσμό β-γαλακτοσιδίου), που μπορεί να είναι δύσκολο να διασπαστεί. Σε μερικούς ανθρώπους, η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλεί εμφανή σημεία δυσπεψίας.

-Λαχανικά που περιέχουν θείο: Τέτοια είναι το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι και το λάχανο. Αν σας δημιουργούν αέρια να τα τρώτε σε μικρές ποσότητες.

Τρόφιμα που είναι δύσκολο να διασπαστούν: Τέτοια τρόφιμα είναι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά,  και τα όσπρια. Είναι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, που είναι βραχείας αλυσίδας υδατάνθρακες, που είναι ζυμώσιμοι και μερικές φορές απορροφώνται ελάχιστα. Τρώτε λιγότερα μήλα, ροδάκινα, μπανάνες, αχλάδια, βερίκοκα και σταφίδες. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε το χυμό δαμάσκηνων, γιατί προκαλεί πολλά αέρια. Τρώτε λιγότερες αγκινάρες, σπαράγγια, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, ραπανάκια, σέλινο, καρότα και αγγούρια.

-Αμυλούχα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Άμυλα και ίνες, όπως οι πατάτες, τα δημητριακά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, το καλαμπόκι και τα φασόλια δίνουν πολλές υγιείς φυτικές ίνες στη διατροφή σας, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσουν τα αέρια.  Γενικά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι θεραπευτικά για το πεπτικό σας σύστημα και σημαντικά για το σχηματισμό κοπράνων, αλλά, επίσης, παρέχουν διάφορα είδη υδατανθράκων και προκαλούν αέρια.

-Επεξεργασμένα, τεχνητά και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα: Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για να διασπάσουν πλήρως τα λίπη, ειδικά όταν τα λίπη είναι ταγγισμένα και ιδιαίτερα επεξεργασμένα – όπως είναι τα υδρογονωμένα είδη που χρησιμοποιούνται σε τηγανητά ή γρήγορα φαγητά. Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν, επίσης, πολλά συνθετικά συστατικά, όπως τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συντηρητικά ή χρώματα που είναι δύσκολο να ζυμωθούν από  το πεπτικό σύστημα. Όσο πιο φυσικό και ανεπεξέργαστο είναι ένα τρόφιμο ή ένα έλαιο ή λίπος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μεταβολιστεί σωστά, χωρίς να παράγει φυσικό αέριο.

Μειώστε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών. Τα ανθρακούχα ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα αερίου. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα του φυσικού αερίου στα ανθρακούχα ποτά, αφήνοντάς τα χωρίς καπάκι για λίγες ώρες, μέχρι να ξεθυμάνουν.

-Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ, όπως η μπύρα και το κρασί μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, δυσπεψία, και πολλά αέρια. Να πίνετε την μπύρα χωρίς αφρό.


Διαιτητικές και αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον μετεωρισμό και τα αέρια:

Κάντε εξατομικευμένη διατροφή: Εντοπίστε τα τρόφιμα που σας δημιουργούν αέρια και αφαιρέστε τα ύποπτα τρόφιμα για αρκετές ημέρες (ή ακόμα και εβδομάδες) πριν τα ξαναβάλετε στο πιάτο σας.

Πάρτε προβιοτικά: Τα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση των υγιών βακτηρίων στο έντερό σας και ενισχύουν τη σωστή πέψη. Βάλτε προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή σας, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο τουρσί ή πάρτε συμπληρώματα.

Προσθέστε μπαχαρικά στη διατροφή σας: Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά, τσάγια και βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πεπτικών προβλημάτων και των αερίων, όπως το τζίντζερ, η κουρκούμη, ο μάραθος, ο γλυκάνισος, το κύμινο, η γλυκόριζα και το κάρυ. Αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν την πέψη, και να προάγουν τα συστήματα της επούλωσης, όπως στην ιατρική Ayurveda.

Πάρτε πεπτικά ένζυμα: Όταν έχετε πολλά αέρια είναι επειδή δεν είστε σε θέση να μεταβολίσετε σωστά τα τρόφιμα που τρώτε. Τα ένζυμα, όπως η παπάγια και η βρομελίνη από τον ανανά, αλλά και τα πεπτικά ένζυμα δουλεύουν για να διασπάσουν εντελώς τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα, τη χοληστερόλη, τα απλά σάκχαρα και τα νουκλεϊκά οξέα για να απορροφηθούν και δεν προκαλούν αέρια και υπερανάπτυξη βακτηρίων.

Μασήστε το φαγητό σας αργά, όταν τρώτε: Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε με κάθε μπουκιά, οδηγώντας σε συσσώρευση του αέρα στο σώμα σας. Μασήστε κάθε μπουκιά φαγητού τουλάχιστον δύο έως τέσσερις φορές πριν την καταπιείτε. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αφομοιώσει σωστά το φαγητό σας και θα μειώσει τη συσσώρευση του αερίου στο σώμα σας. 

Να κάνετε άσκηση και να πίνετε περισσότερο νερό: Το νερό είναι σημαντικό όταν τρώτε φυτικές ίνες και επίσης, κάνει πρόληψη δυσκοιλιότητας. Η άσκηση βοηθά στην αποβολή του άγχους, το οποίο συνδέεται με τον μετεωρισμό.

Μην μασάτε τσίχλες και μην πιπιλάτε καραμέλες: Ενώ  φρεσκάρετε την αναπνοή σας, θα αυξήσετε την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε και θα έχετε πολλά αέρια, αργότερα.

Μειώστε το κάπνισμα: Το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και ναργιλέ μπορεί να αυξήσει την ποσότητα του αέρα που καταπίνετε και να οδηγήσει σε συσσώρευση  αέρα στο σώμα σας. Μειώστε τα τσιγάρα ή πούρα καπνίζετε κάθε μέρα για να μειώσετε την ανάγκη να αερίζεστε.

Να κάντε συχνά διαλείμματα στην εργασία και να πηγαίνετε στην τουαλέτα για να αερίζεστε.

Αποφύγετε τους ανελκυστήρες. Είναι καλό και για την καρδιά σας να ανέβετε με τις σκάλες, εκτός του ότι μπορείτε να αερίζεστε.

Να φοράτε ειδικά εσώρουχα, κατά των οσμών.

Να είστε ανεκτικοί στους άλλους για να είναι και αυτοί ανεκτικοί με εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ανεκτικοί με τις κλανιές του σκύλου, παρά με του ανθρώπου. Πάρτε ένα σκυλί για καμουφλάρισμα…


Να αερίζεστε…

Κρατώντας τις πορδές είναι ευγενικό, αλλά είναι κακό για την υγεία σας. Αυτό συμβαίνει γιατί η πίεση από τον αέρα πρέπει να πάει κάπου. Αν δεν αποβληθεί, το αέριο μπορεί να ανατινάξει το εντερικό τοίχωμα, δημιουργώντας θύλακες που ονομάζονται εκκολπώματα. Όταν αυτά μολυνθούν προκαλούν εκκολπωματίτιδα που είναι πολύ επικίνδυνη λοίμωξη.

Επίσης, αν κρατήσετε τα αέρια μπορείτε να πάθετε ειλεό από συστροφή εντέρου.


Οι άνθρωποι προγραμματίζουν και ελέγχουν τον αερισμό τους…

Οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές περιοχές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα από όσους ζουν στην ύπαιθρο. 

Οι πλούσιοι έχουν, επίσης, υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης εκκολπωμάτων και εκκολπωματίτιδας, επειδή στην υψηλότερη κοινωνία ο αερισμός θεωρείται πιο απαγορευτικός.

Πρέπει να προστατεύετε τους άλλους από την άσκοπη ρύπανση του αέρα, ειδικά στο περιβάλλον της εργασίας όπου δεν υπάρχει τρόπος για διαφυγή.


Το να καμουφλάρει κάποιος τις κλανιές είναι τέχνη

 

-Ελαχιστοποιήστε τον ήχο και τη μυρωδιά. 

Απελευθερώστε την κλανιά αργά. Αντί να απελευθερώσετε την κλανιά γρήγορα, γεγονός που θα προκαλέσει πιθανότατα ένα δυνατό θόρυβο, πάρτε το χρόνο σας και αφήστε την κλανιά αργά. Το κάνετε αυτό πιέζοντας τους κοιλιακούς μυς σας και κάνοντας μεγάλες εισπνοές και εκπνοές.

Βήξτε την ώρα που αφήνετε την κλανιά.

Βήξτε δυνατά ή κάνετε έναν δυνατό θόρυβο. Προσποιηθείτε ότι μιλάτε στο κινητό σας ή δυναμώστε την μουσική πριν αφήσετε την κλανιά. 

-Περπατήστε, καθώς αφήνετε την κλανιά. 

Γίνεται καλύτερος αερισμός και η μυρωδιά διαχέεται καλύτερα. Επιπλέον, κανείς μέσα στην αίθουσα δεν θα καταλάβει ποιος άφησε την κλανιά.

-Αν θέλετε να αεριστείτε φύγετε από το δωμάτιο.

Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο μέρος και αεριστείτε ανενόχλητοι.

-Ρίξτε αποσμητικό χώρου.

Μπορείτε να καλύψετε τη μυρωδιά με αποσμητικό χώρου στην περιοχή ή χρησιμοποιώντας μια κρέμα χεριών αρωματική για να διαχυθεί η μυρωδιά της στον αέρα.

Διαβάστε, επίσης,

Να πίνετε τσάι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρίγανη

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με δυόσμο

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Παρασίτωση από Blastocystis hominis

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τριφύλλι

Κόλπα για επίπεδη κοιλιά

Τα οφέλη από το τζίντζερ στην υγεία

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Χάρτης κοιλιακού πόνου

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο πρόσωπο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά

Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κόλιανδρο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

Η δυσανεξία στη λακτόζη

Τα καλύτερα βότανα για τις στομαχικές διαταραχές

Έλαιο θυμαριού

Έμφραγμα μεσεντερίου

Μήπως έχετε πολλά ρεψίματα;

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Φυτικός άνθρακας για τα φουσκώματα

Βότανα για διάφορα προβλήματα υγείας

Μεταμόσχευση κοπράνων

Όσπρια

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ