Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Το σερνικοβότανο

Print Friendly, PDF & Email

Η πλατανθέρα η χλωρανθής ή σαλέπι

 

Η πλατανθέρα η χλωρανθής ή Platanthera chlorantha ανήκει στην οικογένεια των Ορχιδίδων.

Είναι ένα από τα πολλά είδη αγριορχιοειδών που συναντούμε στον τόπο μας γνωστά με την κοινή ονομασία σαλέπι.

Είναι φυτά με πολυετές τριγωνικό ή ωοεοδές ρίζωμα. Έχουν 2-3 μακρόστενα φύλλα γύρω από τη βάση του βλαστού. Τα άνθη τους είναι πρασινοκίτρινα και βρίσκονται σε αραιά μπουκέτα στην άκρη του ανθοφόρου βλαστού. Ανθίζουν κατά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στις ορεινές περιοχές, κυρίως.


Χρήσιμα μέρη της πλανθέρας της χλωράνθης 

Χρήσιμα μέρη του φυτού για φαρμακευτικούς σκοπούς αποτελούν οι βολβοί τους οποίους μαζεύουν κατά την ανθοφορία τους. Από τους 2 βοβλούς προτιμάται ο θυγατρικός που είναι σφικτός και γυαλιστερός και περιέχει όλες τις ουσίες που χρειάζονται, για να αναπτυχθεί το νέο φυτό τη νέα χρονιά και όχι ο μητρικός που είναι ρυτιδωμένος και είναι αυτός που έχει δώσει το φυτό.


Δραστικές ουσίες του σερνικοβότανου

Περιέχει 50% βλεννώδεις ουσίες, άμυλο, λευκωματούχες ουσίες, κυτταρίνη, σάκχαρα, λιπαρές ουσίες, κουμαρίνη και οργανικά οξέα.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σερνικοβότανο

Το αλεύρι των αποξηραμένων βολβών χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία για την παρασκευή παιδιατρικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σε παιδικές διάρροιες και σε ερεθισμούς του βλεννογόνου των εντέρων.

Χρησιμοποιείται, επίσης, σαν διορθωτικό για πολλές ερεθιστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για φάρμακα που παίρνονται εσωτερικά ή ακόμα και σε διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα για κλύσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Χρησιμοποιείται σαν θερμαντικό ποτό κατά τους χειμερινούς μήνες σε γρίπες, κρυολογήματα και πυρετούς. Το σαλέπι τους χειμερινούς μήνες ετοιμάζεται ως εξής: Σε ένα ποτήρι καυτό νερό βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ σκόνη και αρωματίζετε με σκόνη κανέλλας ή τζίντζερ 

Έχει και αφροδισιακές ιδιότητες και όσοι τρώνε τους θυγατρικούς βοβλούς, “σερνικοβότανο” κάνουν  αρσενικά παιδιά, ενώ όσοι θέλουν κορίτσια τρώνε το μητρικό βολβό. Είναι ενα απο τα αγριορχιοειδή που ο βοβλός του χρησιμοποιούντανγια την προετοιμασία του θερμαντικού ποτού, που το πωλούσαν σε πολυσύχναστους δρόμους και μέρη, τους χειμερινούς μήνες, το γνωστότατο σαλέπι. Το ετοίμαζαν δυαλύοντας σε ένα ποτήρι καυτό νερό ένα κουταλάκι του καφέ σκόνη και το αρρωμάτιζαν με σκόνη κανέλλας ή τζίτζερ.

Οι βολβοί μπορεί να καταναλωθούν και ως τροφή.

Διαβάστε, επίσης,

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σερνικοβότανα

www.emedi.gr 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ