Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΆσκηση και σπορΆσκηση με στεφάνι

Άσκηση με στεφάνι

Άσκηση με στεφάνι. Για πολλούς το χούλα χουπ είναι διασκεδαστική άσκηση. Είναι ιδανικό για χορό, για συντονισμό και για γυμνασμένους κοιλιακούς.

Είναι πολλοί που προτιμούν να γυμνάζονται, διασκεδάζοντας. Το στεφάνι, πράγματι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκγύμναση σε πολλά σημεία του σώματος. Είναι ιδανικό για χορό, για συντονισμό και για δυνατούς κοιλιακούς.

Τα στεφάνια μπορεί να μην κυριαρχούν πλέον στα καταστήματα παιχνιδιών, αλλά χρησιμοποιούνται σε τσίρκα, γυμναστήρια, πάρτι χορού και ακόμη και σε στούντιο γιόγκα. Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη για την υγεία και την απόλυτη διασκέδαση του χούλα χουπ, μπορεί να αξίζει τον κόπο να πάρετε ένα στεφάνι και να εξερευνήσετε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να απολαύσετε τη σύγχρονη άσκηση με αυτό.

Είναι εκπληκτικό, πόσα οφέλη για την υγεία μπορεί να έχει το χούλα χουπ. Το χούλα χουπ είναι γνωστό για την αύξηση της δύναμης των μυών και την καύση θερμίδων, αλλά μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από αυτά, ιδιαίτερα αν μάθετε κόλπα άσκησης με τα χέρια, καθώς, και κινήσεις στο σώμα.

Τα φυσικά οφέλη του χούλα χουπ στην υγεία:

 • Τονώνει ολόκληρο το σώμα
 • Αυξάνει την ευελιξία
 • Αναπτύσσει το συντονισμό
 • Διεγείρει την κυκλοφορία αίματος
 • Αυξάνει την ενέργεια
 • Βελτιώνει την ισορροπία
 • Βελτιώνει την καρδιά
 • Βελτιώνει τη στάση του σώματος

Εκτός από τα παραπάνω, το χούλα χουπ μπορεί να δυναμώσει την πλάτη σας και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε αν βρίσκεστε πάνω από έναν υπολογιστή όλη μέρα. Το χούλα χουπ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη.

Το χούλα χουπ προσφέρει, επίσης, οφέλη στη συναισθηματική υγεία:

 • Μειώνει το στρες
 • Χρησιμοποιείται για διαλογισμό
 • Απελευθερώνει ενδορφίνες
 • Αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω οφέλη για την υγεία, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά γυμναστήρια αρχίζουν να ενσωματώνουν το χούλα χουπ στη γυμναστική. Μερικά γυμναστήρια διαθέτουν βαριά ή κανονικά στεφάνια, ώστε να μπορείτε να κάνετε λίγη περιστροφή στη μέση μαζί με τις συνηθισμένες σας ασκήσεις. Εάν είστε τυχεροί, ίσως, βρείτε ακόμη και ένα γυμναστήριο που να προσφέρει αεροβική άσκηση με στεφάνι.

Ο σύγχρονος χορός με στεφάνι έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Συνήθως, περιλαμβάνει πολλές κινήσεις με το στεφάνι στο σώμα, μαζί με μερικά κόλπα με τα χέρια. Ένας χορευτής, συχνά, μετατοπίζει το στεφάνι πάνω-κάτω στο σώμα, ενώ χορεύει και μπορεί να χρησιμοποιήσει πολλαπλά στεφάνια. Αν μπορείτε να κρατήσετε το στεφάνι στη μέση σας ενώ κινείτε λίγο τα πόδια σας, μπορείτε και να χορεύετε.

Αν έχετε πάει σε τσίρκο τα τελευταία χρόνια, το πιθανότερο είναι ότι έχετε δει να παίζουν χούλα χούπ. Τείνουν να συνδυάζουν μια σειρά από κόλπα που φαίνονται πολύ εντυπωσιακά. Ένα φινάλε στο τσίρκο είναι η άσκηση με 20 ή 30 στεφάνια ταυτόχρονα.

Το χούλα χουπ μπορεί να συνδυαστεί με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως, το τάι τσι, το πιλάτες, το μπουρλέσκ και η γιόγκα. Στη γιόγκα, για παράδειγμα, το χούλα χουπ μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία. Το πλαίσιο του στεφανιού μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τις διατάσεις των μυών.

Ορισμένα αθλητικά καταστήματα διαθέτουν στεφάνια. Πριν αγοράσετε ένα στεφάνι, είναι καλό να σκεφτείτε τι είδους στεφάνι πιστεύετε ότι θα θέλατε. Εάν, απλώς, επιθυμείτε την τόνωση των κοιλιακών σας, ένα ζυγισμένο στεφάνι μπορεί να είναι η σωστή επιλογή, αλλά αν θέλετε να χορέψετε ή να μάθετε μερικά κόλπα, θα χρειαστείτε ένα πιο ελαφρύ στεφάνι. Μερικοί άνθρωποι θέλουν να έχουν δύο στεφάνια, ένα ελαφρώς βαρύ, μεγάλο στεφάνι για τη μέση και ένα ελαφρύτερο, μικρότερο στεφάνι για κόλπα με τα χέρια. Ωστόσο, ένα στεφάνι μεσαίου βάρους, περίπου 350 γραμμάρια, μπορεί να είναι ένας καλός συμβιβασμός.

Όταν ανακαλύψετε ένα κόλπο με στεφάνι που σας βγαίνει εύκολα, συνεχίστε να το κάνετε, όταν χρειάζεται, για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας.

Ο γενικός οδηγός για να βρείτε το καλύτερο στεφάνι για εσάς είναι να στέκεστε στο έδαφος με το στεφάνι μπροστά σας και να το μετράτε σε σχέση με το σώμα σας. Θέλετε να φτάνει στον ομφαλό σας. Περιστρέψτε το στεφάνι και δείτε πώς λειτουργεί για εσάς. Εάν δυσκολεύεστε να το κρατήσετε για να περιστρέφεται στη μέση σας, μπορεί να θέλετε ένα στεφάνι υψηλότερο από τον ομφαλό σας. Εάν όντως επιλέξετε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο στεφάνι και θέλετε να εκτελέσετε κόλπα εκτός σώματος, απλώς βεβαιωθείτε ότι το στεφάνι δεν είναι πολύ δυσκίνητο στα χέρια σας και δε θα χτυπήσει στο έδαφος αν το περιστρέψετε και στις δύο πλευρές του σώματός σας.

Υπάρχει, επίσης, μια σειρά από στεφάνια που μπορούν να κάνουν το χούλα χουπ ακόμα πιο διασκεδαστικό. Τα στεφάνια όχι μόνο διατίθενται σε μια σειρά σχεδίων και χρωμάτων, μπορούν, επίσης, να αστράφτουν, να αντανακλούν και να λάμπουν στο σκοτάδι.

Τα ζυγισμένα στεφάνια μπορούν να είναι ιδανικά για αρχάριους, καθώς, τείνουν να παραμένουν στους γοφούς πιο εύκολα από τα ελαφρύτερα στεφάνια. Αν θέλετε απλώς να βάλετε λίγη μουσική και να κάνετε χουλα χουπ στη μέση σας για 10 λεπτά ή περισσότερο, αυτό θα κάνει θαύματα για τη δύναμη των μυών σας. Τα ζυγισμένα στεφάνια έχουν τη φήμη ότι είναι ο καλύτερος τύπος για την ενδυνάμωση των μυών. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα ζυγισμένο στεφάνι, αποφύγετε τους βαρύτερους τύπους, πάνω από δύο κιλά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες.

Τα πτυσσόμενα στεφάνια είναι ιδανικά για ταξιδιώτες. Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι τύποι, ο ένας περιστρέφεται σε μικρότερους κύκλους, ο άλλος χωρίζεται σε πολλά τμήματα που μπορούν εύκολα να συνδεθούν ξανά μεταξύ τους, όταν χρειάζεται. Τα στεφάνια λαβής είναι τα καλύτερα για στερέωση στο σώμα, ιδιαίτερα για τα ολισθηρά μέρη, όπως οι μηροί.

Υπάρχει μια ποικιλία από ταινίες που θα βοηθήσουν το στεφάνι να προσκολληθεί στο σώμα σας. Μπορείτε, επίσης, να αγοράσετε κερί στεφανιού και να το τρίψετε κατά μήκος του εσωτερικού δακτυλίου του στεφανιού σας.

Μερικοί άνθρωποι υιοθετούν το χούλα χουπ ως πνευματική πρακτική. Όντας ένας τέλειος κύκλος, το χούλα χουπ μπορεί να συσχετιστεί με τον ατελείωτο κύκλο γέννησης και αναγέννησης.

Τα στεφάνια που λάμπουν στο σκοτάδι καλύπτονται με ένα στεφάνι που θα λάμπει για έως και 12 ώρες, αφού φορτιστούν για πέντε λεπτά κάτω από ένα ηλεκτρικό φως ή τον ήλιο. Το πλεονέκτημα αυτών των στεφανιών είναι ότι επαναφορτίζονται. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τα προσέχετε ιδιαίτερα. Εάν αφήνετε τα στεφάνια στον ήλιο πολύ συχνά, αυτό θα συντομεύσει τη διάρκεια ζωής τους. Ένα λαμπερό στεφάνι που είναι καλά φροντισμένο θα επαναφορτίζεται για πολλά χρόνια.

Τα στεφάνια LED είναι μια πιο φωτεινή εναλλακτική με γυαλιστερή ταινία και διατίθενται σε μια σειρά χρωμάτων. Το μόνο μειονέκτημά τους έγκειται στο κόστος, καθώς, είναι πιο ακριβά στην αγορά τους από τα άλλα στεφάνια και απαιτούν μπαταρίες.

Για τους πολύ έμπειρους υπάρχουν και στεφάνια φωτιάς. Αυτά έχουν συνήθως πέντε ή έξι φυτίλια που εκτείνονται από το εξωτερικό του στεφανιού. Φαίνονται καταπληκτικά, αλλά ενέχουν κινδύνους, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά όλες τις πληροφορίες ασφαλείας προτού επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα.

Το στεφάνι της μέσης μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη χρήση των στεφανιών. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας για τη συγκεκριμένη κίνηση. Χρειάζεται, επίσης, πολλή προσπάθεια στην αρχή, αλλά, καθώς προπονείστε, οι μυς σας δυναμώνουν και το κούμπωμα της μέσης θα γίνει πιο εύκολο.

Δοκιμάστε και μερικά κόλπα με τα χέρια. Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκτήσουν την ικανότητα να κάνουν άσκηση με τη μέση, αλλά καταφέρνουν τα κόλπα με τα χέρια τους. Για να χρησιμοποιήσετε στεφάνι στη μέση σας, ξεκινήστε με μια ευθεία στάση, το ένα πόδι μπροστά από το άλλο ή τα πόδια δίπλα-δίπλα. Πρέπει να διατηρήσετε αυτή την όρθια στάση, γι’ αυτό προσπαθήστε να αντισταθείτε στην κλίση προς τα εμπρός. Η κίνηση είναι αρκετά απλή. Μια κίνηση μπρος-πίσω προς την κατεύθυνση των ποδιών σας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές αντιμετώπισης προβλημάτων:

 • Εάν το στεφάνι γλιστρήσει προς τα κάτω, βάλτε περισσότερη ενέργεια.
 • Δουλέψτε τους μυς σας.
 • Για να σώσετε ένα στεφάνι που γλιστρά, δοκιμάστε να κινηθείτε πιο γρήγορα, περιστρέψτε προς την ίδια κατεύθυνση με το στεφάνι ή λυγίστε τα γόνατά σας για να πιάσετε το στεφάνι πίσω στη μέση σας.
 • Καθώς, κινείστε, το στεφάνι θα χτυπήσει στη μέση σας στα σημεία ισχύος. Δοκιμάστε να οπτικοποιήσετε αυτά τα σημεία και βεβαιωθείτε ότι και τα δύο πιέζουν το στεφάνι, καθώς, περιστρέφεται. Εάν το στεφάνι αρχίζει να γέρνει, το ένα σημείο πιέζει περισσότερο από το άλλο.
 • Σκεφτείτε θετικά! Το σώμα σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί. Όσο περισσότερο εξασκηθείτε τόσο πιο εύκολο θα είναι.

Δοκιμάστε να περιστρέψετε το στεφάνι προς την άλλη κατεύθυνση για να διατηρήσετε τους μυς σας σε ισορροπία. Γυρίστε το σώμα σας σε έναν πλήρη κύκλο στην ίδια κατεύθυνση που περιστρέφεται το στεφάνι. Όταν το έχετε κάνει αυτό, δοκιμάστε να στρίψετε από την άλλη πλευρά. Πειραματιστείτε με τα χέρια σας: μετακινήστε τα σε στυλ χορού της κοιλιάς, τοποθετήστε τα στο κεφάλι σας ή σταυρώστε τα χέρια σας ή κάνετε ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Προσπαθήστε να βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου δε θα σας αποσπάται η προσοχή. Ξεκινήστε εστιάζοντας στην αναπνοή σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε αυτή την εστίαση σε όλη τη διάρκεια. Διαλέξτε προσεκτικά τη μουσική σας ή κάντε στεφάνι, χωρίς μουσική εάν δε θέλετε καμία μουσική να σας ενοχλήσει ή να σας αποσπάσει την προσοχή. Ξεκινήστε τη συνεδρία με μερικές αργές διατάσεις ή ασκήσεις γιόγκα.

Και μη ξεχνάτε πως το κλειδί στο στεφάνι είναι η σωστή στάση. Οι κοιλιακοί πρέπει να είναι πάντα σφιγμένοι…

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Διαβάστε, επίσης,

Η θεραπευτική δύναμη της άσκησης

Παχυσαρκία

Άσκηση για λαιμό και τραπεζοειδή

Αθηροσκλήρυνση

Άσκηση για τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους ώμους

Τονώστε το μεταβολισμό σας

Αν δε σας αρέσει η γυμναστική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε

Άσκηση για γλουτούς και πλάγιους κοιλιακούς

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Η σωματική άσκηση είναι για όλες τις ηλικίες

Η άσκηση γυμνάζει τον εγκέφαλο

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Το τεστ της μέσης

Άσκηση ανάλογα με την προσωπικότητά σας

Πώς θα αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

Γυμναστική για όσους δεν έχουν χρόνο

Ο καλύτερος συνδυασμός ασκήσεων για το κάψιμο λίπους

H θεωρία της μυϊκής σύγχυσης

Προπόνηση Tabata

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑποτρίχωση γεννητικών οργάνων
Επόμενο άρθροΜαύρη σοκολάτα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ