Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Λεύκη και χρώμα ματιών

Λεύκη και χρώμα ματιών. Λεύκη είναι μια αυτοάνοση νόσος στην οποία το δέρμα χάνει την χρωστική ουσία του.

Τι σχέση έχουν το χρώμα των ματιών, η λεύκη και το μελάνωμα;

Λεύκη είναι, ICD-10 L80, μια αυτοάνοση νόσος στην οποία το δέρμα χάνει την χρωστική ουσία του.

Μια μελέτη με περίπου 3.000 μη-ισπανόφωνους Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι λιγότερο πιθανό να έχουν λεύκη. Οι ερευνητές εντόπισαν, επίσης, 13 νέα γονίδια που προδιαθέτουν σε λεύκη. 

Περίπου 27 τοις εκατό των ατόμων με λεύκη είχαν μπλε και γκρι μάτια, σε σύγκριση με 52 τοις εκατό των Αμερικανών  μη ισπανόφωνων ευρωπαϊκής καταγωγής, χωρίς λεύκη. 43 τοις εκατό των ατόμων με λεύκη είχαν μαύρα ή τα καφετιά μάτια, σε σύγκριση με 27 τοις εκατό των Αμερικανών μη ισπανόφωνων ευρωπαϊκής καταγωγής χωρίς λεύκη. Περίπου το 30 τοις εκατό των ασθενών με λεύκη είχαν πράσινα ή μελιά μάτια.

Αν και η μελέτη επικεντρώθηκε στη λεύκη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του κινδύνου για  μελάνωμα. Οι άνθρωποι με τα μελιά μάτια έχουν μικρότερο κίνδυνο μελανώματος.

Γενετικά, με κάποιο τρόπο η λεύκη και το μελάνωμα είναι αντίθετες νόσοι. Οι ίδιες γενετικές παραλλαγές που πατατηρούνται στη λεύκη κάνουν λιγότερο πιθανό τα άτομα να νοσήσουν από μελάνωμα, και αντίστροφα, Αυτό συμβαίνει γιατί η λεύκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στα φυσιολογικά κύτταρα χρωστικής ουσίας και το ανοσοποιητικό σύστημα αναζητά και καταστρέφει και τα καρκινικά κύτταρα πρώιμα στο μελάνωμα.

Τα άτομα με λεύκη, όμως, είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και για άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς και του διαβήτη τύπου 1.

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ομαλό λειχήνα

Χρήσιμες πληροφορίες για την ποικιλόχρους πιτυρίαση

Λευκή πιτυρίαση

Παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα εξανθήματα του δέρματος

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη λεύκη

Λεύκη

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη λεύκη

Αλφισμός

Ποια ουσία πρέπει να περιέχουν τα αντηλιακά

Κρέμα σώματος για ουλές και ραγάδες

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι φυσικές καταστροφές τελειώνουν την Ελλάδα

Οι φυσικές καταστροφές τελειώνουν την Ελλάδα. Πυρκαγιές και πλημμύρες είναι οι χειρότερες από αυτές, αλλά και οι σεισμοί είναι συχνοί Οι φυσικές καταστροφές τα τελευταία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ