Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΗ βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Παγκοσμίως, παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D στους ανθρώπους.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η βιταμίνη D όπλο κατά του καρκίνου.

Η βιταμίνη D μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.

Η αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης αυτής, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές που χάνονται κάθε χρόνο.

Η καθημερινή λήψη 5.000 IU (διεθνών μονάδων) που ισοδυναμούν με 125 mcg βιταμίνης D3, δυνατόν να μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου, κατά 30% τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα ειδικών για την πρόληψη του καρκίνου από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Διεξήγαγαν μια συστηματική ανάλυση όλων των επιστημονικών μελετών σχετικών με τη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου που δημοσιεύτηκαν παγκοσμίως, από τον Ιανουάριο του 1966 έως το Δεκέμβριο του 2004. Η πολύπλοκη αυτή συστηματική ανάλυση συμπεριέλαβε 63 έρευνες που αφορούσαν στη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου. Από αυτές οι 30 ήταν για τον καρκίνο παχέος εντέρου, οι 13 για τον καρκίνο του μαστού, οι 26 για τον καρκίνο του προστάτη και οι 7 για τον καρκίνο των ωοθηκών.

Η εργασία αυτή μας προσφέρει μια πιο αξιόπιστη εικόνα της πραγματικότητας, σχετικά με το ρόλο της βιταμίνης D στην πρόληψη του καρκίνου από ότι οποιαδήποτε άλλη έρευνα από μόνη της.

Ο καρκίνος του μαστού θα προσβάλει 1 γυναίκα σε κάθε 8 κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η χρήση της βιταμίνης D θα μπορούσε, σύμφωνα, με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, να βρίσκεται στη βάση της πρόληψης της νόσου.

Παγκοσμίως, παρατηρείται μια σημαντική έλλειψη της βιταμίνης D στους ανθρώπους. Η εν λόγω έλλειψη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου, μπορεί να είναι υπεύθυνη για μερικές χιλιάδες πρόωρους θανάτους, ετησίως, λόγω καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, των ωοθηκών και άλλων καρκίνων.

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρεί ότι το ανώτερο ασφαλές όριο βιταμίνης D που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά είναι 10.000 IU (ισοδυναμούν με 250 mcg). Οι ειδικοί για την πρόληψη του καρκίνου του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, εισηγούνται την καθημερινή λήψη 5.000 IU βιταμίνης D. 

Το κόστος της πρόληψης καρκίνου, δια μέσου της καθημερινής λήψης βιταμίνης D, είναι πολύ χαμηλό. Πράγματι, η διατροφή μπορεί να προσφέρει αρκετή από την ποσότητα αυτή.

Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου 100 IU βιταμίνης D. Το τυρί, το γιαούρτι, όπως, επίσης και ο χυμός πορτοκαλιού ή άλλα τρόφιμα που εμπλουτίζονται τώρα σε βιταμίνη D, είναι σε θέση να προσφέρουν τις 1.000 μονάδες βιταμίνης D που απαιτούνται καθημερινά για την πρόληψη καρκίνου. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D όπως, επίσης και και το κρέας.

Η βιταμίνη D3 που είναι η ενεργός μορφή της βιταμίνης, συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια το πρόβλημα έλλειψης βιταμίνης D είναι μεγαλύτερο. Επίσης, το ίδιο συμβαίνει σε ανθρώπους με σκούρο ή μαύρο χρώμα δέρματος στους οποίους χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο για να γίνεται ικανοποιητική σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα.

Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι μια πολύπλοκη ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων για τα τελευταία 38 χρόνια, δείχνει ότι υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ ικανοποιητικών επίπεδων βιταμίνης D και μειωμένου κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου και ιδιαίτερα για αυτές του παχέος εντέρου, του μαστού και των ωοθηκών.

Τα δεδομένα που υπάρχουν στηρίζουν την άποψη ότι η πρόσληψη ικανοποιητικών ποσοτήτων βιταμίνης D, της τάξης των 5.000 μονάδων ημερησίως, διαμέσου της διατροφής ή και συμπληρωμάτων, θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά και με ασφάλεια με ένα σχετικά πολύ χαμηλό οικονομικό κόστος, στην πρόληψη καρκίνων και θανάτων που προκύπτουν.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη D3 και K2 για την πρόληψη και θεραπεία καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής Ποιότητας βιταμίνη D3 και K2 για την πρόληψη και θεραπεία καρκίνου

D3 5000 & K2 EMEDI® 60 caps

Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D

Διαβάστε, επίσης,

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D

Υποφωσφατασία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Η βιταμίνη D

Ήλιος και βιταμίνη D

www.emedi.gr 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ