Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΓάλα γαϊδούρας

Γάλα γαϊδούρας

Γάλα γαϊδούρας. Το γάλα της γαϊδούρας δε χρειάζεται παστερίωση, είναι πολύ θρεπτικό και είναι το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα του ανθρώπου.

Το γάλα γαϊδούρας είναι φάρμακο, αντίδοτο, ελιξίριο

Η Κλεοπάτρα λέγεται, ότι όπου κι αν ταξίδευε έπαιρνε μαζί της 500 γαϊδούρια για να εξασφαλίζει την καθημερινή τελετουργία, που ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση της ομορφιάς και τη νεότητα της επιδερμίδας.

Το γάλα γαϊδούρας οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ποτό πολυτελείας, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για όλα τα είδη ασθενειών και παθήσεων (προβλήματα του ήπατος, μολυσματικές ασθένειες, πυρετός, οιδήματα, ρινορραγίες, δηλητηριάσεις και πληγές). Το γαϊδουρινό γάλα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμο για τους αρχαίους, αλλά όπως φαίνεται μπορεί να αποδειχτεί εξίσου πολύτιμο και σήμερα.

Το γάλα της γαϊδούρας δεν χρειάζεται παστερίωση, είναι πολύ θρεπτικό και είναι το πιο κοντινό στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Περιέχει περισσότερη λακτόζη και λιγότερα λιπαρά από το αγελαδινό και χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά ελαφριά γεύση.

Επίσης, είναι πιο εύπεπτο από όλα τα είδη γάλακτος.

Ακόμη, μια πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστά ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Στη Γερμανία και την Ιταλία το γάλα της γαϊδούρας δίνεται σε πρόωρα μωρά.

Για πρώτη φορά στο Βέλγιο, η «Αsinerie du pays de collines» (εκτροφή όνων στη χώρα των λόφων), αξιοποιεί για το γάλα τους μερικά εξ’ Αρκαδίας ορμώμενα θηλυκά γαϊδουράκια, παράγοντας τη βάση των υλικών για μια σειρά από φαρμακευτικά προϊόντα. Η κτηνοτροφική μονάδα βρίσκεται στο Chateau de Mottes μέσα σε προστατευόμενο δρυμό και είναι η μοναδική στο Βέλγιο που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα. Σήμερα, η κτηνοτροφική μονάδα αποτελείται από 150 γαϊδούρια τα περισσότερα των οποίων ανήκουν στη φυλή «Αρκαδικός Όνος». Οι γαϊδούρες βοσκούν μέσα στις εκτάσεις των λόφων και το βιολογικό γάλα, εξαιρετικής ποιότητας, με εκπληκτικές ιδιότητες διατίθεται μόνο στην αγορά του Βελγίου. Όμως, από την επεξεργασία του γάλακτος προκύπτουν διάφορα προϊόντα, μεγάλο μέρος των οποίων εξάγεται στη Γαλλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στον Καναδά και τώρα στην Ελλάδα από την εταιρεία «L’ ANESSE».

Οι ιδιότητες του γάλατος γαϊδούρας

•          Υποκατάστατο του ανθρώπινου μητρικού γάλακτος

•          Ενίσχυση ανάπτυξης στα παιδιά

•          Ηλικιωμένοι με οστεοπόρωση

•          Μακροζωία

•          Για καλή και ισχυρή φωνή

Τα συστατικά του γάλατος γαϊδούρας      

 • Αναλύσεις δείχνουν την παρουσία σε αρκετά μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β1, Β2, C και Ε, καθώς και ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσοσφαιρινών, μαγνησίου, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και νατρίου.
 • Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητες. Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής τους από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν νερό. Αυτά τα χαρακτηριστικά προάγουν την δημιουργία ενός υγροσκοπικού φιλμ στην κεράτινη στοιβάδα της επιδερμίδας. Παράλληλα οι πρωτεΐνες γάλακτος απελευθερώνουν συγκεκριμένα αμινοξέα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά συστατικά του φυσιολογικού ενυδατικού παράγοντα του δέρματος. Οι πρωτεΐνες γάλακτος έχουν, επίσης ιδιαίτερα θρεπτική δράση, καθώς, προσφέρουν περισσότερο από 40% των απαραίτητων αμινοξέων για το δέρμα. Αυτά τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της φυσιολογικής μεταβολικής δραστηριότητας των κυττάρων, καθώς, συμμετέχουν στη σύνθεση του κολλαγόνου, της ελαστίνης και της κερατίνης.

Ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα από το γάλα γαϊδούρας

• Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα και ψωρίαση.

• Ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία αρμέγματος της γαϊδούρας 

 • Το γάλα εμφανίζεται με τη γέννα του μωρού. Για δυο μήνες το μικρό θηλάζει χωρίς περιορισμό. Στη συνέχεια, χωρίζεται από τη μητέρα του όλη την ημέρα και η γαϊδούρα αρμέγεται κάθε τρεις ώρες. Ωστόσο, για να δεχτούν να δώσουν το γάλα τους οι γαϊδούρες πρέπει πάντα να έχουν οπτική επαφή με τα μωρά τους.
 • Ο όγκος αποθήκευσης του γάλακτος στη γαϊδούρα είναι πολύ μικρός γι’ αυτό και πρέπει να αρμέγεται συχνά για να συλλεχθεί λίγη ποσότητα γάλακτος (1,5 λίτρο ανά γαϊδούρα και ανά ημέρα).
 • Το βράδυ μετά το τελευταίο άρμεγμα, το μικρό αφού έχει τραφεί καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξανασυναντά τη μητέρα του για να θηλάσει ως το επόμενο πρωί.
 • Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου το μικρό να γίνει 11 μηνών. Μετά θα πρέπει να περιμένουμε νέα γέννηση για να ξαναπάρουμε το πολύτιμο γάλα.
 • Το άρμεγμα γίνεται με το χέρι με απόλυτο σεβασμό προς τις γαϊδούρες.
 • Οι ελάχιστες ποσότητες γάλακτος που αποκομίζονται δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικές μηχανές αρμέγματος.
 • Μετά από κάθε άρμεγμα το αγνό γάλα απλώς φιλτράρεται χωρίς καμία χημική επεξεργασία.
 • Το γάλα της γαϊδούρας μπορούμε να το πιούμε ωμό και η παστερίωση δεν είναι υποχρεωτική.
 • Το ωμό γάλα συσκευάζεται σε δοχεία των 200ml και καταψύχεται αμέσως σε minimum θερμοκρασία -18° C., έτοιμο προς κατανάλωση η για την παρασκευή των πολυτίμων καλλυντικών.
 • Η γεύση του γάλακτος είναι γλυκιά και ευχάριστη.

Γάλα Γαϊδούρας και Υγεία

Το γάλα της γαϊδούρας είναι μια τροφή ζωολογικής προέλευσης που παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που είναι τα πιο συγγενή στο ανθρώπινο γάλα.

Είναι ένα γάλα λευκωματοειδές που βοηθάει στη χώνεψη σε αντίθεση με το γάλα της αγελάδας που είναι τυρώδες.

ΣυστατικάΓάλα γαϊδούραςΑνθρώπινο γάλαΓάλα αγελάδας
Πρωτεΐνη161335
Τυρίνη8630
Λευκώματα875
Λιπαρές ουσίες103537
Λακτόζη606847
Οργανικές ουσίες/λίτρο527

Πλεονεκτήματα γάλατος γαϊδούρας

• Αποτοξινώνει το συκώτι αποφέροντας άμεση ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

• Ρυθμίζει την μικροπανίδα του εντέρου χάρις την δράση της λυσοζύμης και της λακτόζης και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.

• Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα και ψωρίαση.

• Αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό σας στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.

Το γάλα γαϊδούρας αποτελεί μια πολύτιμη τροφή και ένα φυσικό συμπλήρωμα.

Τα καλύτερα βιολογικά καλλυντικά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά καλλυντικά

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Βιγκανισμός

Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος

Να μην καταναλώνετε τρόφιμα με μαλτοδεξτρίνη

Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος

Τα οφέλη στην υγεία από την βιολογική πρωτεϊνη γάλακτος

Το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα υπεύθυνο για το διαβήτη τύπου Ι

Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Σταματήστε να πίνετε γάλα με χαμηλά λιπαρά

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Τι πρέπει να τρώμε για πρωινό

Φτιάξτε νόστιμο ξινόγαλα

Το γάλα από μαύρη αγελάδα μαυρίζει

Τα καλύτερα προβιοτικά

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Απώλεια βάρους για όσους έχουν δυσανεξία στις τροφές

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Πώς θα κάνετε τα κόκαλά σας πιο δυνατά

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Η δυσανεξία στις τροφές

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ