Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓηριατρικήTo facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους, κρατάει διαρκώς το μυαλό τους σε εγρήγορση, παρακολουθώντας ό,τι τους ενδιαφέρει.

Το facebook βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανακάλυψαν πως τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που έμαθαν να χρησιμοποιούν την πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν βελτίωση κατά 25% στα τεστ νοητικών λειτουργιών, ενώ όσοι δεν είχαν κοινωνικές επαφές στο διαδίκτυο, δε φάνηκε να ωφελούνται νοητικά.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν 14 εθελοντές ηλικίας 68 έως 91 ετών, οι οποίοι δεν ασχολούνταν με το Facebook πριν δηλώσουν συμμετοχή στη μελέτη. Οι ερευνητές τους δίδαξαν πώς να ανοίξουν μία σελίδα και πως να κάνουν «φίλους», ενώ τους ζήτησαν να ποστάρουν στο FB τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Επιπλέον, τους ζήτησαν να γίνουν «φίλοι» και αναμεταξύ τους. Σε άλλη ομάδα εθελοντών δίδαξαν πώς να χρησιμοποιούν το online ημερολόγιο Penzu.com, στο οποίο οι εγγραφές είναι ιδιωτικές και ουδείς μπορεί να τις δει ή να τις σχολιάσει. Πριν διδαχθούν οι εθελοντές τη χρήση του FB ή του Penzu, οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε μια σειρά τεστ, για να αξιολογήσουν το επίπεδα της μοναξιάς και της κοινωνικής στήριξης που είχαν, καθώς και τις νοητικές ικανότητές τους. Στον ίδιο έλεγχο τους υπέβαλλαν και κατά το τέλος της μελέτης, οκτώ εβδομάδες αργότερα.

Στον επανέλεγχο, οι εθελοντές που είχαν μπει στον κόσμο του FB απέδωσαν κατά 25% καλύτερα στα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Οι εθελοντές της άλλης ομάδας δεν παρουσίασαν κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή.

Η μεγάλη διαφορά με το Facebook είναι ότι κάθε φορά που ποστάρει κάποιος κάτι, του απαντούν αρκετοί άλλοι άνθρωποι, οι οποίοι με τη σειρά τους ποστάρουν κάτι καινούργιο, συνεπώς, ο χρήστης προσλαμβάνει διαρκώς νέες πληροφορίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις βλέπει, εστιάζει σε αυτές, “διαγράφει” από το μυαλό του τις παλιές και συχνά έχει το νου του για να ξαναμπεί αργότερα να ελέγξει ποιος και τι έχει σχολιάσει ή έχει ανεβάσει – συνεπώς, κρατάει διαρκώς το μυαλό του σε εγρήγορση, παρακολουθώντας ό,τι τον ενδιαφέρει.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Νευροψυχολογικής Εταιρείας (INS-International Neuropsychological Society-Διεθνής Νευροψυχολογική Εταιρεία) και τονίστηκε από τους ερευνητές ότι το Facebook θα μπορούσε, επίσης, να αποτελέσει εναλλακτική λύση για να παίζουν οι ηλικιωμένοι online παιχνίδια με στόχο να τονώσουν την νοητική οξύτητά τους.

Ένα θέμα είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο. Και οι ερευνητές συνιστούν σε όποιον θέλει να εισάγει τους γονείς ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες του στον κόσμο του FB, να φροντίσει να τους διδάξει τα θέματα ασφαλείας και να ασχολείται συστηματικά μαζί τους, ώστε, να διατηρηθεί το προφίλ τους και οι ίδιοι ασφαλείς.

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών

Brain Food EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια και τη νόσο Alzheimer

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Γιατί πρέπει να γυμνάζονται οι ηλικιωμένοι

Φάρμακα και ηλικιωμένοι

Τα οφέλη του λεμονιού και του λάιμ

Τρώτε υγιεινά και ζήστε καλά μετά τα 50

Οι καλοί φίλοι είναι πολύτιμοι

Οι καλύτερες τροφές καθώς μεγαλώνετε

Νόσος Alzheimer

Κάνναβη και νόσος Alzheimer

Πρόληψη Alzheimer

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία

Η νόσος Alzheimer όταν μεγαλώνουμε είναι πιθανή…

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ