Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει απευθείας στο εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου, και του δωδεκαδακτύλου.

Η γαστροσκόπηση γίνεται με την εισαγωγή από το στόμα ειδικού εύκαμπτου γαστροσκοπίου, το οποίο διαθέτει στην άκρη του ισχυρό φως, κάμερα και ειδική λαβίδα βιοψίας.

Αποτελεί την καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών.

Η γαστροσκόπηση είναι μια εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να βλέπει απευθείας στο εσωτερικό του οισοφάγου, του στομάχου, και του δωδεκαδακτύλου, που είναι το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

Η γαστροσκόπηση γίνεται με το ενδοσκόπιο που είναι ένας μακρύς και εύκαμπτος σωλήνας, που έχει, περίπου, το πάχος ενός μικρού δακτύλου του χεριού, με ένα δυνατό φως στην άκρη του. Η εικόνα από το εσωτερικό του στομάχου προβάλλεται στην οθόνη της τηλεόρασης, που παρακολουθεί ο γιατρός. Αν χρειαστεί παίρνει βιοψίες για να αναλυθούν κάτω από το μικροσκόπιο.

Είναι εξέταση ασφαλής και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-10 λεπτά).

Την παραμονή της εξέτασης η δίαιτα του εξεταζόμενου είναι ελεύθερη.

Το πρωί της εξέτασης, όμως, πρέπει να παραμείνει νηστικός. Αν ο εξεταζόμενος λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να συνεννοηθεί με το γιατρό του αν θα τη λάβει. Το στομάχι πρέπει να είναι άδειο, ώστε να μπορέσει να δει ο γιατρός το εσωτερικό του. 6 ώρες πριν την εξέταση ο ασθενής δεν πρέπει να φάει τίποτε.

Πριν την εξέταση τοποθετείται φλεβοκαθετήρας, ώστε, να μπορεί να χορηγηθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης ελαφρά αναισθητική ουσία (μέθη). Αφαιρούνται ξένες οδοντοστοιχίες και γυαλιά, αν υπάρχουν. Γίνεται περιποίηση στοματικής κοιλότητας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής ξαπλώνει στο αριστερό πλευρό σε ένα εξεταστικό κρεβάτι. Ο γιατρός ψεκάζει το φάρυγγα με τοπικό αναισθητικό spray και χορηγεί, ενδοφλέβια, υπναγωγό φάρμακο (μέθη) για να είναι ο ασθενής ήρεμος και η ενδοσκοπική πράξη είναι ανώδυνη, ασφαλής και αποτελεσματική. Ένα πλαστικό επιστόμιο τοποθετείται μεταξύ των δοντιών και η εξέταση διαρκεί έως 10 λεπτά.

Συνήθως, μια ώρα μετά την εξέταση ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει (ελαφρά δίαιτα) και να λάβει τη φαρμακευτική του αγωγή. Ο εξεταζόμενος μπορεί να αισθάνεται ερεθισμένο το φάρυγγά του για το υπόλοιπο της ημέρας, καθώς και διάταση του στομάχου (πιθανόν από μικρή ποσότητα αέρα που έχει παραμείνει σε αυτό). Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως αναμενόμενα και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία. Επίσης, εξαιτίας της χορήγησης υπναγωγού φαρμάκου, μπορεί να εμφανίζει υπνηλία μερικές ώρες μετά την εξέταση και λόγω αυτού δεν πρέπει να οδηγήσει και να χειριστεί μηχανήματα.

Ενδείξεις γαστροσκόπησης:

Οισοφαγίτιδα

Καρκίνος οισοφάγου

Καλοήθεις όγκοι οισοφάγου

Κιρσοί οισοφάγου

Γαστρίτιδα

Έλκος στομάχου

Πολύποδες στομάχου

Καρκίνος στομάχου

Έλκος βολβού δωδεκαδακτύλου

Σύνδρομο δυσαπορρόφησης

Πόνος στο επιγάστριο ή κάψιμο στο στήθος που επιμένει μετά από θεραπεία ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία

Δυσφαγία ή και οδυνοφαγία, δηλαδή, αίσθηση στάσης της τροφής σε κάποιο σημείο στον οισοφάγο ή και πόνος κατά μήκος του οισοφάγου κατά τη λήψη της τροφής

Παρακολούθηση οισοφάγου Barret

Διερεύνηση ανεξήγητης αναιμίας, χαμηλός σίδηρος ή χαμηλή βιταμίνη Β12

Μέλαινες κενώσεις, δηλαδή μαύρα κόπρανα σαν την πίσσα, αιματέμεση, δηλαδή αποβολής αίματος με τον έμετο

Χρόνια διάρροια

Παρακολούθηση ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου ή με κιρσούς οισοφάγου και στομάχου

Ανορεξία με απώλεια βάρους

Ναυτία και έμετοι που επιμένουν

Διάγνωση και παρακολούθηση πεπτικού έλκους

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το γαστρεντερικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το γαστρεντερικό σύστημα

Διαβάστε, επίσης,

Ακτινολογικές εξετάσεις για έλεγχο του λεπτού εντέρου

Ενδοσκοπική υπερηχογραφία

Οι καλύτερες εξετάσεις για τις παθήσεις του παχέος εντέρου

Καλπροτεκτίνη κοπράνων

Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Κολονοσκόπηση

Εναλλακτική προετοιμασία για κολονοσκόπηση και γαστροσκόπηση

Όγκοι οισοφάγου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ