Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΑισθητική και υγείαΜετατροπή του λίπους

Μετατροπή του λίπους

Μετατροπή του λίπους. Μια δραστική ουσία που εμποδίζει τη μετατροπή της βιταμίνης Α σε λιπώδη κύτταρα μπορεί να προωθήσει την απώλεια λίπους.

Μετατροπή του λίπους

Η καλύτερη θεραπεία για την παχυσαρκία

Θεραπεία για την παχυσαρκία: καύση του λίπους αντί για αποθήκευση

Μια δραστική ουσία που εμποδίζει τη μετατροπή της βιταμίνης Α σε λιπώδη κύτταρα μπορεί να προωθήσει την απώλεια λίπους.

Μία από τις στρατηγικές κατά της παχυσαρκίας είναι η μετατροπή της λιποαποθήκευσης του λευκού λιπώδη ιστού σε λιποδιαλυτό καφέ λιπώδη ιστό. Αμερικανοί γιατροί  ανακάλυψαν ότι αυτή η διαδικασία ελέγχεται από τους νευροδιαβιβαστές, που αναπτύσσονται στο σώμα από τη βιταμίνη Α. Σταμάτησαν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ρετινοϊκού οξέος, αφού κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση ενός ενζύμου στα κύτταρα του κοιλιακού λίπους. Κατά συνέπεια, η περιεκτικότητα αυξήθηκε σε Retinοl-Ρετινόλη (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α) και τα λιπώδη κύτταρα ανέπτυξαν χαρακτηριστικά του καφέ λιπώδους ιστού.  Με τη μέθοδο αυτή μειώθηκε όχι μόνο το σωματικό βάρος, αλλά και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, όπως ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό “Nature Medicine”, υπήρχε μικρότερη ευαισθησία στο κρύο, καθώς οι περισσότερες θερμίδες που αποθηκεύονται στο λίπος μετατρέπονται σε θερμική ενέργεια.

Το ένζυμο Αλδεΰδη-αφυδρογονάση1Α1 {Aldehyd-Dehydrogenase 1a1 (Aldh1a1)} παράγεται, κυρίως, στο λευκό λιπώδη ιστό – όπως και στις «αποθήκες» του λίπους της κοιλιάς των ανδρών”. Αυτό το ένζυμο μετατρέπει τη μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α (Retinol) σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο δρα ως ορμόνη και επηρεάζει το μεταβολισμό των λιποκυττάρων. Το ρετινοϊκό οξύ, σε υψηλό ποσοστό, ευνοεί την ανάπτυξη της λιποαποθήκευσης του λευκού λιπώδη ιστού.

Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν στα κύτταρα αυτά  το γονίδιο ALDH1A1, αυξήθηκε το ποσοστό της Ρετινόλης (μορφή της Αλδεΰδης της βιταμίνης Α). Αυτό το ενεργοποιημένο γονίδιο, είναι χαρακτηριστικό των καφέ λιπωδών κυττάρων. Έτσι επέτρεψε τους επιστήμονες στους παχύσαρκους να αυξήσουν της παραγωγή θερμότητας από την καύση λίπους και έτσι να φρενάρουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Ταυτόχρονα, ο μεταβολισμός του σακχάρου ήρθε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Πλέον οι γιατροί ψάχνουν για μία καλή ανεκτή δραστική ουσία, που να αναστέλλει το ένζυμο ALDH1A1 στο λευκό λιπώδη ιστό. Ένα τέτοιο φάρμακο θα είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται.

Βιβλιογραφία

Περιοδικό «Nature Medicine», θέμα: «Retinaldehyde dehydrogenase 1 regulates a thermogenic program in white adipose tissue», του Florian W. Kiefer

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την παχυσαρκία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την παχυσαρκία

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Μελατονίνη

Όταν κολλάει η ζυγαριά παρά τη δίαιτα

Είναι κατάλληλες οι κετόνες βατόμουρων για το αδυνάτισμα;

Νευρογενής ανορεξία

Πώς θεραπεύει το μπλε χρώμα

Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Τέλος στις εγχειρήσεις για την παχυσαρκία;

Διαλύστε το λίπος στο σώμα σας με βιταμίνες

Μεταβολικό σύνδρομο

Ο υποθάλαμος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους

Εγκεφαλικά τσιπ σε ανθρώπους. Εγκεφαλικά εμφυτεύματα που θα επιτρέπουν στους ανορώπους να ελέγχουν συσκευές μέσω της σκέψης τους Το τσιπ εγκεφάλου Neuralink του Elon Musk Η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ