Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Διάδρομος

Το βάδισμα στον κυλιόμενο διάδρομο είναι μία εξαιρετικά ασφαλής και αποδοτική άσκηση που συστήνεται σε όλους.

Ο διάδρομος ενισχύει τη δύναμη στα πόδια και στην αερόβια λειτουργία

Οι περισσότεροι διάδρομοι προσφέρουν προσαρμόσιμη κλίση, για να θυμίζουν το πραγματικό περπάτημα ή το τρέξιμο σε λόφους.

Μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα στο περπάτημα ή στο τρέξιμο.

Τα πιο ανεπτυγμένα μοντέλα έχουν ομαλότερη λειτουργία και είναι πιο ανθεκτικά.  

Το βάδισμα και το τρέξιμο είναι οι δύο πιο φυσικές ανθρώπινες κινήσεις. Με συστηματική άσκηση στο διάδρομο γυμναστικής, βάδισμα ή τρέξιμο ή και τα δύο, επιτυγχάνουμε άμεσα απώλεια βάρους-αδυνάτισμα, δυναμώνουμε την καρδιά βελτιώνουμε σημαντικά την αντοχή.

Ειδικά όμως, το βάδισμα στον κυλιόμενο διάδρομο είναι μία εξαιρετικά ασφαλής και αποδοτική άσκηση που συστήνεται σε όλους, ανεξάρτητα από φυσική κατάσταση, ηλικία ή σωματικό βάρος:

  • Η συστηματική χρήση του κατάλληλου διαδρόμου βοηθάει στην ενδυνάμωση των μυών των κάτω άκρων, των γλουτών και των κοιλιακών, καθώς και στην άσκηση του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ είναι ταυτόχρονα ένας πολύ καλός τρόπος για τη μείωση του λιπώδους ιστού του σώματος.
  • Γυμνάζει μύες ποδιών, γλουτών και ισχύων, καρδιαγγειακό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα.

Καταλληλότητα :

Για όλους όσους επιθυμούν να γυμνάζονται, χωρίς, ιδιαίτερους κραδασμούς και χωρίς να επηρεάζονται από τον καιρό και τις εξωτερικές συνθήκες. Ιδανικό για αδυνάτισμα και απώλεια λίπους, καρδιοαναπνευστική τόνωση και αντοχή.

Η ιπποδύναμη του μοτέρ ενός διαδρόμου είναι σημαντική, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα κατασκευής του, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η μακρόχρονη λειτουργία του.

Η διαφορά είναι στην πηγή τροφοδοσίας τους.

Τα μοτέρ AC τροφοδοτούνται με εναλλασσόμενο ρεύμα που ελέγχεται από ηλεκτρονικό κύκλωμα και πρόγραμμα (inverter).

Τα μοτέρ DC τροφοδοτούνται με συνεχές ρεύμα, ελεγχόμενο από ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μετατροπής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές.

Τα μοτέρ AC είναι πιο δυνατά, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θέλουν πολύ λιγότερη συντήρηση. Είναι όμως πιο ακριβά.

Το Α και το Ω στην σωστή επιλογή ενός διαδρόμου είναι η σωστή αντιστοίχηση βάρους χρήστη με τις ικανότητες του διαδρόμου. Εξίσου, όμως, μεγάλη σημασία έχει η διάρκεια λειτουργίας του διαδρόμου και ο ρυθμός τρεξίματος (δεν πρέπει να φρενάρουμε τον ιμάντα, αλλά να ακολουθούμε το ρυθμό του). Ο κατασκευαστής, συνήθως, έχει υπολογίσει 1 ώρα συνεχούς άσκησης. Είναι όμως καλό, ανάλογα με το βάρος του χρήστη και τον τρόπο με τον οποίο τρέχει, να μην ξεπερνούμε τα 50 λεπτά. Υπάρχει μια σχέση βάρους χρήστη, διάρκειας άσκησης και τύπου διαδρόμου.

Για τη σωστή και μακρόχρονη λειτουργία ενός διαδρόμου είναι απαραίτητη η λίπανση στο κάτω μέρος του ιμάντα τρεξίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα της συχνότητας χρήσης του. Η λίπανση του ιμάντα είναι κάτι που μπορεί και πρέπει (χρειάζεται μόνο το σήκωμα του ιμάντα με το χέρι ώστε να περάσει η λίπανση στο σωστό σημείο) να γίνεται από το χρήστη. Η λίπανση γίνεται περίπου κάθε 15-20 ώρες λειτουργίας.

Η επιλογή του σωστού διαδρόμου καθορίζεται από το βάρος χρήστη, τον αριθμό των χρηστών και από τον ανώτερο επιθυμητό χρόνο συνεχούς λειτουργίας του.

  • Βάρος διαδρόμου: Το βάρος του διαδρόμου υποδηλώνει την ακαμψία του, τη στιβαρότητά του και επομένως τη δυνατότητα χρήσης από υπέρβαρα άτομα. Το βάρος του διαδρόμου ποικίλει από 60kg μέχρι 110kg. Οι καλοί διάδρομοι 2Ηp ζυγίζουν 85-105kg.
  • Οι κύλινδροι κύλισης: Οι μεγάλοι κύλινδροι κύλισης αυξάνουν τη ροπή του κινητήρα και βελτιώνουν την αντοχή του. Τα μεγέθη ποικίλουν από 16mm έως 70mm.
  • Ο ιμάντας τρεξίματος: Όσο πιο παχύς είναι ο ιμάντας, τόσο το τρέξιμο είναι πιο ξεκούραστο και αυξάνει η αντοχή του. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από 1,6mm έως 3mm.
  • Το δάπεδο: υπάρχουν πολλά είδη δαπέδων, από 15mm μέχρι 26mm.
  • Ο συνδυασμός ιμάντα τρεξίματος και δαπέδου: Ο κατάλληλος συνδυασμός μειώνει τη θερμοκρασία και αυξάνει τη ζωή του μοτέρ.

Τα πιο πιθανά εξαρτήματα για να χαλάσουν είναι α. τα καρβουνάκια του μοτέρ, β. ο ιμάντας του μοτέρ, γ. τα ρουλεμάν στα ράουλα των κυλίνδρων κύλισης και δ. ο ιμάντας τρεξίματος. Αν ο χρήστης δεν προκαλέσει κάποια βλάβη με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία του διαδρόμου, τότε η φθορά του είναι φυσιολογική και ομοιόμορφη.

Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι η έγκαιρη αντικατάσταση του ιμάντα τρεξίματος (είναι αναλώσιμο είδος και συνήθως χρειάζεται αντικατάσταση μετά την πάροδο 2 – 2,5 ετών).

emedi exercise education

Βιβλιογραφία

Mayo clinic – Οικογενειακός Οδηγός Υγείας, τόμος 1ος, Εκδ. Αξιωτέλη

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Διαβάστε, επίσης,

Η θεραπευτική δύναμη της άσκησης

Παχυσαρκία

Άσκηση για λαιμό και τραπεζοειδή

Χρήσιμες πληροφορίες για την αθηροσκλήρυνση

Άσκηση για τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους ώμους

Τονώστε το μεταβολισμό σας

Αν δε σας αρέσει η γυμναστική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Πόση γυμναστική πρέπει να κάνουμε

Άσκηση για γλουτούς και πλάγιους κοιλιακούς

Ποιότητα ζωής και καρκίνος

Η σωματική άσκηση είναι για όλες τις ηλικίες

Η άσκηση γυμνάζει τον εγκέφαλο

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Το τεστ της μέσης

Άσκηση ανάλογα με την προσωπικότητά σας

Πώς θα αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά

Γυμναστική για όσους δεν έχουν χρόνο

Ο καλύτερος συνδυασμός ασκήσεων για το κάψιμο λίπους

H θεωρία της μυϊκής σύγχυσης

Προπόνηση Tabata

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ