Νέο διαγνωστικό τεστ για την εξωσωματική. Όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται.
Διαγνωστικό τεστ αυξάνει την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Μια διαγνωστική εξέταση που ελέγχει αν το έμβρυο περιέχει τη σωστή ποσότητα γενετικής πληροφορίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα, με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cytogenetics.
Όπως, είναι γνωστό, όσο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF-In vitro fertilisation) μειώνονται. Αλλά, η έρευνα της εταιρείας βιοτεχνολογίας Blue Gnome έδειξε ότι ο επιπρόσθετος γενετικός έλεγχος αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας κατά 65%.
Για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, το ένα τρίτο των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης συντελεί τελικά στην απόκτηση απογόνου. Αλλά, το ποσοστό αυτό πέφτει σε μια στις πέντε φορές όταν η γυναίκα πλησιάζει τα 40 και σε μία στις 20 προσπάθειες αν είναι άνω των 45 ετών. Κάθε κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης στοιχίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης το γονιμοποιημένο ωάριο που εξελίσσεται σε έμβρυο, περιέχει γενετικές πληροφορίες και των δύο γονέων, 23 χρωμοσώματα από τη μητέρα και 23 από τον πατέρα.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις λαθών, όπου το έμβρυο έχει πολλά περισσότερα ή λιγότερα χρωμοσώματα από το φυσιολογικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό σημαίνει ότι τελικά το έμβρυο δε θα αναπτυχθεί.
Το διαγνωστικό τεστ που ανέπτυξε η ομάδα της Blue Gnome βασίζεται στη συλλογική εξέταση λίγων κυττάρων από το έμβρυο, όταν αυτό είναι πέντε ημερών. Τα κύτταρα αναλύονται για να υπολογιστούν τα χρωμοσώματα. Μόνο τα έμβρυα με το σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων, τελικά, εμφυτεύονται στη μήτρα της γυναίκας.
Οι ερευνητές συνέκριναν την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μεθόδων ελέγχου με τον υπολογισμό των χρωμοσωμάτων με τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους.
Είκοσι εβδομάδες μετά την εμφύτευση του εμβρύου, το 42% των γυναικών που είχαν υποβληθεί στο συνήθη διαγνωστικό τεστ, τελικά είχε κυοφορήσει. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη νέα διαγνωστική τεχνική ανερχόταν στο 69%.
Αν και απαιτείται περαιτέρω έλεγχος του νέου διαγνωστικού εργαλείου, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι για πρώτη φορά ο 24χρωματικός έλεγχος και η μονή εμφύτευση εμβρύου μπορούν στο μέλλον να γίνουν η βασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης, παγκοσμίως, χωρίς, βεβαίως να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του παιδιού μελλοντικά.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), είναι μια θεραπεία γονιμότητας που περιλαμβάνει τη γονιμοποίηση ωαρίων στο εργαστήριο και αργότερα την εμφύτευσή τους στη μήτρα. Ωστόσο, η διαδικασία πολλών σταδίων είναι πολύπλοκη και το συνολικό ποσοστό ζώντων γεννήσεων μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 20-40% σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών. Ένας από τους λόγους για αυτό το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για τους γιατρούς να προσδιορίσουν ποια έμβρυα που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη κι έτσι πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να κάνουν πολλούς κύκλους θεραπείας.
Η τελευταία επεμβατική προσέγγιση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη πρόβλεψη της ποιότητας των εμβρύων λειτουργεί ανιχνεύοντας μικρά σωματίδια γενετικού υλικού, που ονομάζονται exRNAs-extracellular RNAs, που ανευρίσκονται στο υγρό μέσα στα οποία αναπτύσσονται τα νεαρά έμβρυα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν και στις 10 Ιανουαρίου 2024 στο Cell Genomics.
Αυτή τη στιγμή, η καλύτερη μέθοδος για πρόβλεψη για την έκβαση των εμβρύων είναι η εξέταση των εμβρύων για τη μέτρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών και η λήψη ορισμένων κυττάρων από το έμβρυο για να εξεταστεί, η γενετική σύνθεση, αλλά και οι δύο μέθοδοι έχουν περιορισμούς.
Αντί να βασίζεται είτε σε οπτικά χαρακτηριστικά είτε σε βιοψίες εμβρύων, η νέα προσέγγιση λειτουργεί περισσότερο σαν εξέταση αίματος ανιχνεύοντας μόρια σε ένα δείγμα υγρού. Ωστόσο, αντί αυτό το δείγμα να προέρχεται από τα ίδια τα έμβρυα, οι ερευνητές είναι σε θέση να αναλύσουν τα έμβρυα μελετώντας το υπόλειμμα που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι η νέα προσέγγιση είναι εντελώς μη επεμβατική.
Ενώ, το DNA περιέχει όλες τις οδηγίες που χρειάζονται τα κύτταρά μας για να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν, απαιτείται, επίσης και RNA, έναν άλλο τύπο γενετικού υλικού, για να βοηθήσει. Το μεγαλύτερο μέρος του RNA βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, αλλά ορισμένα μόρια RNA, που ονομάζονται exRNA, απελευθερώνονται από το κύτταρο στο περιβάλλον τους, ενώ το κύτταρο ολοκληρώνει τις διάφορες λειτουργίες του.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα exRNAs στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και η ανακάλυψη αυτή άνοιξε νέους δρόμους στη βιοϊατρική έρευνα και την ιατρική, προσφέροντας πληροφορίες για την επικοινωνία των κυττάρων και τις διαδικασίες πρόκλησης ασθενειών, καθώς και πιθανές διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές.
Αναλύοντας το exRNA σε μέσα καλλιέργειας για έμβρυα σε πέντε διαφορετικά αναπτυξιακά στάδια, οι ερευνητές εντόπισαν περίπου 4.000 διαφορετικά μόρια exRNAs ανά στάδιο. Αυτά τα exRNAs αντιστοιχούν στα πολλά διαφορετικά γονίδια που εκφράζονται στα έμβρυα σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.
Πολλά exRNAs παράγονται νωρίς στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και οι ερευνητές χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να ενημερώσουν ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για να προβλέψουν τη μορφολογία του εμβρύου με βάση τα exRNAs που παράγει. Έτσι, αναπαράγονται οι μορφολογικές μετρήσεις και τα exRNAs είναι ένας πολύ καλός προγνωστικός παράγοντας της ποιότητας των εμβρύων. Συνεχίζεται η έρευνα…
Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για τη υπογονιμότητα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα διατροφής για τη υπογονιμότητα

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Φυσικοί τρόποι για να συρρικνωθούν οι κύστεις ωοθηκών
Πότε εφαρμόζεται η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα
Ποιες γυναίκες πρέπει να ελέγχουν την αντιμυλλέριο ορμόνη
Η άσκηση κάνει καλό στις πολυκυστικές ωοθήκες
Όταν κολλάει η ζυγαριά παρά τη δίαιτα
Παιδική και εφηβική παχυσαρκία
Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων