Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΦάρμακαΝανδρολόνη

Νανδρολόνη

Στον άνθρωπο η Νανδρολόνη έχει δείξει ότι επηρεάζει το μεταβολισμό του ασβεστίου θετικά και ότι αυξάνει την οστική μάζα επί οστεοπόρωσης.

Η νανδρολόνη,το DECA DURABOLIN είναι απαγορευμένο στεροειδές αναβολικό

Η νανδρολόνη (Nandrolone) ή 19-νορτεστοστερόνη είναι απαγορευμένο στεροειδές αναβολικό.

Η δραστική ουσία που περιέχει το DECA DURABOLIN είναι η δεκανοϊκή νανδρολόνη. Ο δεκανοϊκός εστέρας με τον οποίο είναι ενωμένη η νανδρολόνη παρατείνει την παραμονή της ουσίας στο πλάσμα για διάστημα 3 περίπου εβδομάδων μετά την ένεση. Η νανδρολόνη μοιάζει χημικά με την τεστοστερόνη. Στον άνθρωπο έχει δείξει ότι επηρεάζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου θετικά και ότι αυξάνει την οστική μάζα επί οστεοπόρωσης. Επί πλέον επηρεάζει θετικά το ισοζύγιο αζώτου.

Χρησιμοποιείται, κυρίως, από αθλητές και μπόντι μπίλντερς, για την ανάπτυξη μυών, τη μείωση της κόπωσης, την αύξηση της αντοχής και της επιθετικότητας, την ανακούφιση των φλεγμονών, των πόνων των τενόντων και των αρθρώσεων, την τόνωση του κολλαγόνου και την παραγωγή τεστοστερόνης από τον οργανισμό.

Έχει πολλά κοινά με την τεστοστερόνη, ως χημική ουσία (το μόνο που διαφέρει στους χημικούς τους τύπους είναι το 19ο άτομο άνθρακα), συγκριτικά με την οποία, έχει πιο ισχυρή αναβολική δράση, παράγει μικρότερη ποσότητα ανδρογόνων και έχει χαμηλότερη τάση μετατροπής των οιστρογόνων. Χορηγείται, είτε με ενδομυϊκή ένεση, είτε σε μορφή χαπιού. Οι περισσότερες παρενέργειες εξαρτώνται από τις δόσεις.

Υπερβολικές δόσεις νανδρολόνης

Η υπερβολική χρήση νανδρολόνης μπορεί να επιφέρει στους άνδρες γυναικομαστία, ακμή, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κατακράτηση υγρών, τριχόπτωση, αυξημένη επιθετικότητα, έντονη σεξουαλική διάθεση, στειρότητα, αναστολή της σπερματογένεσης, συστολή και σκλήρυνση των όρχεων, νεφρικές βλάβες, αλωπεκία, μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης, γοναδοτροπινών και της γλυκοπρωτεΐνης Sex hormone-binding globulin (SHBG), υπερτροφία και καρκίνο του προστάτη.

Τα συμπτώματα στις γυναίκες είναι: ακμή, ανάπτυξη των ανδρικών εξωτερικών χαρακτηριστικών (αρρενοποίηση), τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα, βάθυνση της φωνής, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, αυξημένη επιθετικότητα, έντονη σεξουαλική διάθεση, υπερτροφία κλειτορίδας, συρρίκνωση του στήθους, αλωπεκία ανδρικού τύπου, πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και μειωμένα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, της SHBG και διαφόρων δεσμευτικών πρωτεϊνών του θυροειδούς.

Oι έφηβοι παρουσιάζουν ακμή και αναστολή της σωματικής ανάπτυξης, εξαιτίας της πρώιμης σύγκλησης των επιφύσεων των οστών (η παρενέργεια αυτή μπορεί να είναι μόνιμη). Επίσης, τα νεαρά κορίτσια εμφανίζουν ανδρογενή κατασκευή, στο σώμα τους.

Οι πιο σοβαρές παρενέργειες σχετίζονται με το κυκλοφορικό σύστημα (υπέρταση, ταχυκαρδία, καρδιακή προσβολή, υπερινσουλιναιμία, σχηματισμός θρόμβων και διάφορα θρομβοεμβολικά επεισόδια, μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αλλαγές στο λιποπρωτεϊνικό προφίλ με αλλαγές στο ισοζύγιο HDL – LDL), αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων), στην ψυχολογία (αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, ψυχολογικός εθισμός στα στεροειδή, απώλεια ενδιαφέροντος, παράνοια, υπερδιέγερση) και στο ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια, ηπατίτιδα, καρκίνος, ίκτερος, ηπατοκυτταρικό αδένωμα). Άλλες σοβαρές παρενέργειες είναι ο νανισμός, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες, μολύνσεις, οφθαλμολογικές ασθένειες και νεφροπάθειες, μελανιές και η μεγέθυνση των οστών του προσώπου.

Συνηθισμένες δόσεις

Στο μπόντι-μπίλντινγκ οι δόσεις είναι, περίπου, 5 mg, ανά ημέρα και συνοδεύεται, συνήθως, με ίση ποσότητα τεστοστερόνης.

Οι λοιποί αθλητές παίρνουν 200-400 χιλιοστογραμμάρια, ανά εβδομάδα.

Οι αθλήτριες παίρνουν μικρότερες δόσεις, εξαιτίας των ανδρογόνων (περίπου 50-100 χιλιοστογραμμάρια).

Η καλή διατροφή ή η κατανάλωση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής, πλούσιων σε βιταμίνες, άλατα και πρωτεΐνες, σε συνδυασμό με τη λήψη νανδρολόνης, μπορεί να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ως προς τη μυϊκή δύναμη. Η ουσία αυτή είναι πιο χρήσιμη για τις γυναίκες.

Χρήσεις στην ιατρική και τη φαρμακευτική

Εκτός από αναβολικό, χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε φάρμακα για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος του μαστού και η οστεοπόρωση. Βοηθά, επίσης, στην αναιμία, στην ταχεία καύση του λίπους, το μεταβολισμό του ασβεστίου, την αύξηση της οστικής μάζας και το ισοζύγιο του αζώτου και στην ενδυνάμωση σε καρκινική καχεξία.

Ενδογενής παραγωγή

Το φαινόμενο της φυσικής παραγωγής νανδρολόνης από το ανθρώπινο σώμα, παρατηρείται μόνο στις γυναίκες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, νανδρολόνη έχει βρεθεί στις ωοθήκες. Υπάρχουν ποσότητες νανδρολόνης στους μυϊκούς ιστούς του ήπατος, των νεφρών και των όρχεων των χοίρων.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θέσει ως όριο τα 2,0 μg/L της 19-νορανδροστερόνης στα ούρα, πέραν του οποίου ένας αθλητής είναι ύποπτος για ντόπινγκ. Βαριά κατανάλωση του απαραίτητου αμινοξέος λυσίνης (όπως ενδείκνυται για τη θεραπεία του έρπη) δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Εσείς τι ηλικία έχετε;

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Πώς το χρόνιο στρες σας εμποδίζει να αδυνατίσετε

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Μπορεί η αυξητική ορμόνη να επιβραδύνει την γήρανση;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Διμεθυλαμινοαιθανόλη για αντιγήρανση

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΔαντρολένιο
Επόμενο άρθροΔίαιτα ισορροπημένης διατροφής
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ