Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΑντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ

Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ

Αντιμετώπιση δισκοκήλης με ένεση τζελ. Εφαρμογή της μεθόδου χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς.

Γράφει ο

Ανδρέας Μοράκης

Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Δισκοπλαστική

Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη), ICD-10 M51.2, που προκαλείται όταν αυτός εκφυλίζεται, προκαλεί πόνο στη μέση (οσφυαλγία) και αν πιεστεί και κάποιο νεύρο (νευρική ρίζα), προκαλείται πόνος και στο πόδι (ισχιαλγία). Στη σημερινή εποχή αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος επισκέπτεται το γιατρό.

Στο παρελθόν δοκιμάστηκαν διάφοροι μέθοδοι διαδερμικής συρρίκνωσης της δισκοκήλης (laser, υπέρηχοι που έκαναν θερμική συρρίκνωση και φάρμακα που έκαναν χημική πυρηνόλυση του μεσοσπονδυλίου δίσκου). Τα πλεονεκτήματα αυτών των μεθόδων είναι ότι γίνονται διαδερμικά με τοπική αναισθησία μέσω μίας ειδικής βελόνας. Το μειονέκτημα είναι ότι πρόκειται για μία έμμεση αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας που επιτυγχάνεται μέσω της συρρίκνωσης της δισκοκήλης. Όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι προχωρημένη ή όταν η νευρική ρίζα πιέζεται από άλλο αίτιο και όχι από τη δισκοκήλη τα αποτελέσματα αυτών των μεθόδων δεν είναι ικανοποιητικά.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μία νέα μέθοδος με την οποία γίνεται ένεση ειδικής γέλης (gel) στο μεσοσπονδύλιο δίσκο, με τοπική αναισθησία υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, με σκοπό την ανασυγκρότηση του δίσκου και την άρση της νευρικής πίεσης που προκαλεί πόνο στα κάτω άκρα (δισκοπλαστική).

Ποιες είναι οι ενδείξεις της δισκοπλαστικής;

Μικρές έως μεσαίου μεγέθους προβολές, μετά από επιβεβαίωση με μαγνητική τομογραφία. Πόνος αυχένα, πλάτης ή μέσης δισκογενούς αιτιολογίας, ισχιακός ή μηριαίος πόνος, ο οποίος περιορίζει την φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς βελτίωση μετά από συντηρητική αγωγή.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δισκοπλαστικής;

Εφαρμογή της μεθόδου χωρίς να είναι απαραίτητη η νοσηλεία του ασθενούς, με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο “minimal invasive” και τοπική αναισθησία.

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Πρακτικά δεν υπάρχουν παρενέργειες και όταν η μέθοδος γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό είναι ολιγόλεπτη και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει από το νοσοκομείο εντός 2-3 ωρών. Το κύριο μειονέκτημα είναι η μη ανακούφιση από τα ενοχλήματα όταν η εκφύλιση του μεσοσπονδυλίου διαστήματος είναι προχωρημένη ή όταν η πίεση στο νευρικό ιστό οφείλεται σε άλλο αίτιο και όχι στη δισκοκήλη.

Για αυτό πρέπει να γίνεται πολύ καλή επιλογή των ασθενών που θα υποβληθούν σε δισκοπλαστική.

Γράφει ο

Ανδρέας Μοράκης

Ορθοπαιδικός, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την οσφυοισχιαλγία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής για την οσφυοισχιαλγία

Serra Bomb EMEDI® 60 caps

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Θερμική νευρόλυση

Δια χειρός θεραπεία

Νευροπαθητικός πόνος

Νευροτροποποίηση για το χρόνιο πόνο

Ενδείξεις βελονισμού

Oστεοαρθρίτιδα

Δισκοπλαστική

Τι είναι ο βελονισμός;

Χειροπρακτική

Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις

Αντιμετωπίστε την οσφυαλγία χωρίς φάρμακα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον πόνο

Οι βιταμίνες για τα πιασίματα

Έχετε πόνο στην πλάτη και στη μέση;

Όλοι οι τρόποι για να θεραπεύσετε τον πόνο στη μέση

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ