Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΔίαιτα Ντουκάν

Δίαιτα Ντουκάν

Η δίαιτα Ντουκάν υποστηρίζει τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, περίπου 80% με 90% των συνολικών θερμίδων.

Δίαιτα Ντουκάν

Είναι μια από τις καλύτερες δίαιτες στον κόσμο

Η δίαιτα Ντουκάν ή Dukan diet ή δίαιτα Dukan είναι μια δίαιτα αδυνατίσματος που στηρίζεται στην πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών και μικρών ποσοτήτων τροφών πλούσιων σε λιπαρά και με μικρές ποσότητες υδατανθράκων.

Η δίαιτα είναι επινοημένη από τον Γάλλο πρώην νευρολόγο, διατροφολόγο Πιερ Ντουκάν, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα δίαιτας στη Γαλλία.

Το σχετικό με τη δίαιτα βιβλίο, το «Dukan Diet», είναι ένα από τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ τα τρόφιμα που συνιστά έχουν παρουσιάσει το τελευταίο εξάμηνο παράλληλα αύξηση κατά 100% στις πωλήσεις τους.

Σύμφωνα, με τον Πιερ Ντουκάν, η επιτυχία των πωλήσεων της δίαιτάς του στη Βρετανία οφείλεται στην μητέρα της Αικατερίνης, Δούκισσας του Κέμπριτζ, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογράφους, η διάδοση της φήμης της, παγκοσμίως, οφείλεται και δευτερευόντως σε άλλους διάσημους της μόδας οι οποίοι την υποστηρίζουν, όπως το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν και η τραγουδίστρια Τζένιφερ Λόπεζ.

Ο Πιερ Ντουκάν έχει δεχτεί κατηγορίες από το Κολέγιο Παθολόγων της Γαλλίας ότι ενδιαφέρθηκε περισσότερο για το εμπόριο και λιγότερο στην Ιατρική και για παραβίαση του άρθρου στον κώδικα δεοντολογίας το οποίο ορίζει ότι η Ιατρική δεν πρέπει να εξασκείται σαν επιχείρηση.

Η δίαιτα Ντουκάν υποστηρίζει τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων πρωτεϊνών, περίπου 80% με 90% των συνολικών θερμίδων (σε σχέση με την προτεινόμενη ημερήσια αναλογία λήψης πρωτεϊνών – μεταξύ 15% και 35%).

Μειονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν

 • Είναι τόσο η έλλειψη θρεπτικών στοιχείων από τα λαχανικά, όπως, είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες, όσο και το ότι μειώνεται η ικανότητα απορρόφησής τους, οι οποίες σύμφωνα με τον Ντουκάν, μπορούν να ληφθούν μέσω συμπληρωμάτων. 
 • Ένα μειονέκτημα των διαιτών που βασίζονται στην υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών (ταυτόχρονα και χαμηλή λήψη των άλλων μακροθρεπτικών συστατικών) είναι η αφυδάτωση. Αυτό συμβαίνει, διότι όταν ο οργανισμός σταματήσει να λαμβάνει υδατάνθρακες χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες γλυκογόνο και στη συνέχεια, όταν το γλυκογόνο εξαντληθεί, χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος. Είναι σημαντικό να εξαντληθεί το γλυκογόνο, διότι, αλλιώς η λήψη υδατανθράκων προκαλεί ξανά τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Το γλυκογόνο για να μετατραπεί σε γλυκόζη πρέπει να υδρολυθεί, γεγονός, που απαιτεί νερό. Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού.
 • Επίσης, κατά τη διάσπαση των πρωτεϊνών παράγεται ουρία, η οποία φυσιολογικά απομακρύνεται μαζί με τα ούρα, καθώς και άλλα οξέα. Το όξινο περιβάλλον του αίματος προκαλεί την απομάκρυνση ασβεστίου από τα οστά, με αποτέλεσμα αφενός το κίνδυνο οστεοπόρωσης και αφετέρου το ασβέστιο να σχηματίσει μαζί με τα οξέα αδιάλυτα άλατα που συσσωρεύονται στα νεφρά και οδηγούν στη νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά). Απαιτείται πρόσληψη τουλάχιστον 12 ποτηριών νερού και συμπληρώματα ασβεστίου εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.
 • Κατά τη διάρκεια καύσης των λιπών στο ήπαρ απουσία υδατανθράκων, παράγονται ως παραπροϊόντα κετόνες, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα μέσα στα κετονοσώματα. Κατά τη διάρκεια της δίαιτας ο αριθμός των κετοσωμάτων που εκκρίνονται από το ήπαρ αυξάνεται και αν και αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική, η κέτωση θεωρείται ως κύριο μειονέκτημα της δίαιτας Ντουκάν. Οι κετόνες είναι ήπια ισχυρά οξέα και χαμηλώνουν το pH των ιστών, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία των ιστών και ιδίως, το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. 
 • Τέλος, το άτομο έχει αδυναμία, δύσοσμη αναπνοή που οφείλεται στη παρουσία αμμωνίας, ένα παραπροϊόν της καύσης πρωτεϊνών, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.
 • Η πιθανότητα απώλειας και η εν συνεχεία ανάκτησης του βάρους, αν η δίαιτα δεν ακολουθηθεί μέχρι το τέλος, πιθανόν οδηγεί σε προβλήματα που σχετίζονται με μεταβολικό στρες στον οργανισμό.

Πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν

 • Από την άλλη μεριά, ένα από τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Ντουκάν είναι η μεγάλη διάρκειά της και η σταδιακή απώλεια βάρους, που αφήνουν τον οργανισμό, υπό την ίδια οπτική, να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να σταθεροποιηθεί το βάρος.
 • Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian η μεγάλη διάρκεια έχει αποτέλεσμα η δίαιτα να είναι πιο επιτυχημένη από ότι άλλες σχετικές δίαιτες, όπως η δίαιτα Άτκινς, ενώ, επίσης, δεν καταργεί μεγάλες ομάδες τροφίμων.

Τα στάδια της δίαιτας Ντουκάν

Τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, τα αμινοξέα, συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς ομοιοπολικούς δεσμούς οι οποίοι χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασπαστούν, καθώς παραμένουν στο στομάχι για περισσότερο χρόνο συγκριτικά με το λίπος και τους υδατάνθρακες, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού και διαδραματίζοντας ρόλο στη ρύθμιση πρόσληψης τροφής για μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα, με τον Πιερ Ντουκάν, με αυτό τον τρόπο προκαλείται μείωση του σωματικού λίπους μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος εκείνου που ακολουθεί τη δίαιτα. 

Η δίαιτα Ντουκάν περιλαμβάνει περίπου 100 αποδεκτές τροφές και τέσσερα βασικά στάδια αποκαλούμενα «επίθεση», «πλεύση»,«σταθεροποίηση» και «συντήρηση». 

1ο στάδιο της επίθεσης

Στη φάση της «επίθεσης» κάθε ημέρα επιτρέπεται να καταναλώνονται μόνο πρωτεΐνες (κρέας) μαζί με μιάμιση κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών είναι το βοδινό, τα πουλερικά, τα ψάρια, οι κρόκοι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σύμφωνα, με τον επινοητή αυτή η φάση απαλλάσσει τους ιστούς από το περιττό νερό τους και μειώνει την πείνα, ωστόσο. Ο Πιέ Ντουκάν συστήνει μεγάλες ποσότητες νερού. Η διάρκεια αυτής της φάσης εξαρτάται από τα πόσα κιλά σκοπεύει να χάσει το άτομο.

Η πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan ή φάση Επίθεσης ή Attack Phase στα Αγγλικά. 

Η Φάση της Επίθεσης διαρκεί από 5 έως 10 ημέρες. Αυτό εξαρτάται από το πόσο παραπάνω κιλά έχετε και πόσο γρήγορα προχωράτε.

Ο κύριος στόχος της Φάσης της Επίθεσης είναι να εισάγει καλές διατροφικές συνήθειες και να μάθετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκύπτουν με την πείνα.

Για τους περισσότερους αυτή η φάση είναι η φάση που χάνετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις άλλες φάσης συνεχίζεται να χάνετε βάρος, άλλα με πιο αργό ρυθμό.

Οι πρώτες μέρες της Φάσης της Επίθεσης είναι οι πιο δύσκολες. Πρέπει σε αυτή την φάση να αντιμετωπίσετε παλιές διατροφικές συνήθειες.

Στην πρώτη φάση της Δίαιτας Dukan είναι συχνό να αισθάνεστε, συχνά, κουρασμένος και να εξαντλήστε εύκολα. Για αυτό το λόγο προσπαθήστε να μην κάνετε εντατικές ασκήσεις σε αυτή την φάση.

Η κούραση και η εξάντληση, καθώς και η λαχτάρα για υδατάνθρακες περνάνε μετά από τρεις ημέρες. Μάλιστα αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι μετά από της τρεις μέρες είδαν μια αύξηση της ενέργειας τους.

Αυτό που πρέπει να προσέχετε στη Φάση της Επίθεσης είναι να τρώτε το λιγότερο τρία γεύματα την ημέρα. Οι μερίδες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες, έτσι, ώστε, να μη νιώθετε ποτέ πεινασμένοι.

Οι πρώτες ημέρες της Δίαιτας Dukan είναι αυτές που μπορεί να εμφανιστούν και οι παρενέργειες της Δίαιτας Dukan. Μια από αυτές της παρενέργειες είναι η δυσκοιλιότητα, εξαιτίας της μικρής ποσότητας σε ίνες των τροφών που επιτρέπονται σε αυτή την φάση. Για να βοηθηθείτε σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να προσθέσετε στην διατροφή πίτουρο βρώμης, πίτουρο σιταριού και να πίνετε πολύ νερό.

Μια άλλη παρενέργεια είναι η κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι καλό σημάδι, καθώς, είναι ένδειξη ότι το σώμα σας καίει λίπος. Για να το αντιμετωπίσετε μπορείτε να πίνετε νερό ή να μασήσετε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Κανόνες της Φάσης της Επίθεσης της Δίαιτας Ντουκάν

•           Μπορείτε να τρώτε όσο θέλετε από τις επιτρεπόμενες τροφές.

•           Πρέπει να πίνετε το λιγότερο 1,5 λίτρο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

•           Πρέπει να καταναλώνετε 1,5 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης σε όποια μορφή σας αρέσει.

•           Πρέπει να προσπαθήσετε να ενσωματώστε 20 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

•           Εάν μετά από 5 ημέρες δε συνεχίζετε να χάνετε βάρος, πρέπει να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτής της Πλεύσης.

Επιτρεπόμενες τροφές στην φάση της Επίθεσης της Δίαιτας Dukan

•           Βοδινό κρέας, μοσχάρι ή κουνέλι ή κιμάς.

•           Κοτόπουλο και γαλοπούλα. Πρέπει να τα καταναλώνετε χωρίς το δέρμα και να μην καταναλώνετε τις φτερούγες.

•           Ζαμπόν φουαντρέ.

•           Βόειο κρέας, κρέας, κοτόπουλο ή συκώτι.

•           Κάθε ψάρι. Δεν επιτρέπονται ψάρια σε κονσέρβες με λάδι ή σάλτσα.

•           Κοχύλια και οστρακοειδή.

•           Αυγά. Επιτρέπονται μέχρι δύο ανά ημέρα. 

•           Γαλακτοκομικά προϊόντα.

•           Γλυκαντικές ουσίες, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά, βότανα, σκόρδο, κρεμμύδι, χυμός λεμονιού, φυσική κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Δεν επιτρέπονται γλυκαντικές ουσίες που έχουν σα βάση τη φρουκτόζη. Το κρεμμύδι επιτρέπεται μόνο σε σκόνη. Ο χυμός λεμονιού δεν επιτρέπεται ως ποτό.

2ο στάδιο της πλεύσης της δίαιτας Ντουκάν

Στη φάση της «πλεύσης» στην, κυρίως, πρωτεΐνική διατροφή προστίθενται και ορισμένα λαχανικά. Σύμφωνα με τη δίαιτα ορίζονται περίπου 30 αποδεκτά λαχανικά για σταδιακή απώλεια του συσσωρευμένου λίπους. Έμφαση δίνεται στα λαχανικά χωρίς άμυλο τα οποία συνδυάζονται κάθε δεύτερη μέρα με πρωτεΐνες, ενώ τα υπόλοιπα είναι περιορισμένα, αν και περιέχουν μικρότερες ποσότητες σακχάρων.

Σύμφωνα με το πλάνο της δίαιτας, σε αυτό το στάδιο το βάρος μειώνεται κατά 1 κιλό περίπου την εβδομάδα.

Η Φάση της Πλεύσης (Cruise Phase), που ακολουθεί τη φάση της Επίθεσης, έχει ως στόχο να χάσετε σταδιακά κιλά μέχρι να φτάσετε το στόχο σας. Αυτός ο στόχος πετυχαίνεται ανταλλάσσοντας μέρες με καθαρή πρωτεΐνη με μέρες με πρωτεΐνη και λαχανικά.

Ένας υγιής ρυθμός είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα. Αυτός ο ρυθμός μπορεί να φανεί πολύ αργός εάν το συγκρίνετε με την γρήγορη απώλεια βάρους της Φάσης της Επίθεσης, άλλα είναι καλύτερος για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι εναλλαγής είναι:

 • 5 μέρες καθαρή πρωτεΐνη μετά 5 ημέρες πρωτεΐνες και λαχανικά
 • 1 ημέρα καθαρή πρωτεΐνη μετά 1 ημέρα πρωτεΐνες και λαχανικά
 • 2 ημέρες καθαρή πρωτεΐνη εναλλασσόμενες με 5 ημέρες πρωτεΐνες και λαχανικά. Αυτός ο ρυθμός είναι καλύτερος για τους ηλικιωμένους και αυτούς που δεν έχουν πολλά κιλά να χάσουν. Χάνετε κιλά πιο αργά από τους δυο πρώτους τρόπους.

Από την πρωτεΐνη επιτρέπονται οι ίδιες τροφές που επιτρέπονται και στην Φάση της Επίθεσης. Ενώ από τα λαχανικά επιτρέπονται τα παρακάτω.

Λαχανικά που επιτρέπονται στην Φάση της Πλεύσης της Δίαιτας Dukan

•           Αγγούρι

•           Αγκινάρα

•           Άνηθος

•           Κολοκύθια

•           Κουνουπίδι

•           Κρεμμύδια

•           Λάχανο

•           Λαχανάκια Βρυξελλών

•           Μανιτάρια

•           Μαρούλι

•           Μελιτζάνα

•           Μπρόκολο

•           Πιπεριές

•           Πράσα

•           Ραδίκια

•           Ραπανάκια

•           Σέλινο

•           Σέσκουλα

•           Σπανάκι

•           Σπαράγγια

•           Χόρτα Βραστά

Οι κανόνες της Φάσης της Πλεύσης της δίαιτας Ντουκάν

•           Μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά καρότο, άλλα με μέτρο.

•           Μπορεί να αυξήσετε την κατανάλωση του πίτουρου βρώμης σε 2 κουταλιές την ημέρα.

•           Μπορείτε να αυξήσετε το γρήγορο περπάτημα στα 30 λεπτά την ημέρα.

Προσοχή: Μην εξαλείφετε της πρωτεΐνες από τη διατροφή τις ημέρες με τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.

Αυτή η φάση διαρκεί μέχρι να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε.

3ο στάδιο της σταθεροποίησης της δίαιτας Ντουκάν

Μόλις το άτομο φτάσει στο επιθυμητό βάρος αρχίζει η φάση της «σταθεροποίησης». 

Για 6 ημέρες της εβδομάδας η ποικιλία αποδεκτών τροφών αυξάνεται σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως φρέσκα φρούτα και ψωμί ολικής άλεσης – δύο φορές την εβδομάδα, επιτρέπονται γεύματα με άμυλο, όπως μακαρόνια, πατάτες και όσπρια. Επίσης, σε αυτό το στάδιο συμπεριλαμβάνεται τυρί, ενώ μία ημέρα κάθε εβδομάδα σύμφωνα με το πλάνο επιβάλλονται σχεδόν αποκλειστικά πρωτεΐνες. 

Στόχος αυτού του σταδίου είναι ο οργανισμός να συνηθίσει τη νέα κατάσταση ως προς το βάρος, ώστε να μην το επαναπροσλάβει. Η διάρκειά της αντιστοιχεί σε πέντε ημέρες ανά μισό κιλό απώλειας.

Πόσο διαρκεί η Φάσης της Εδραίωσης της δίαιτας Ντουκάν

Για να υπολογίσετε πόσες ημέρες διαρκεί η Φάση της Εδραίωσης πολλαπλασιάζετε τα κιλά που χάσατε με τον αριθμό 11. Για παράδειγμα: Εάν έχετε χάσει 9 κιλά η Φάση της Εδραίωσης θα διαρκέσει 9 x 11 = 99 ημέρες.

Τι επιτρέπεται να τρώτε στην Φάση της Εδραίωσης της δίαιτας Ντουκάν

Στην 3η φάση της Δίαιτας Dukan επιτρέπετε να τρώτε όλες της τροφές από τις δύο προηγούμενες φάσης. Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε: ψωμί, φρούτα, τυρί και μερικά αμυλούχα προϊόντα.

Οι κανόνες της Φάσης της Εδραίωσης της δίαιτας Ντουκάν

Οι κανόνες είναι:

 • 1 φρούτο την ημέρα

Επιτρέπονται σχεδόν όλα τα φρούτα εκτός από μπανάνες, κεράσια και αποξηραμένα φρούτα. Προτιμήστε φρούτα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

 • 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως

Μπορείτε να τα τρώτε όποια στιγμή της ημέρας θέλετε, π.χ. στο πρωινό και σε όποια μορφή θέλετε π.χ. σε σάντουιτς.

 • 40 γραμμάρια τυρί την ημέρα

Αποφύγετε το κατσικίσιο τυρί, το ροκφόρ και προτιμήστε gouda ή τσένταρ. Το καλύτερο είναι να το καταναλώνετε όλο με τη μία.

 • 2 μερίδες αμυλούχες τροφές

Επιτρέπεται να καταναλώνετε 2 φορές την εβδομάδα μία μερίδα αμυλούχες τροφές όπως ζυμαρικά, ρύζι ή πατάτες. Αποφύγετε, αν μπορείτε, το λευκό ρύζι και τις πατάτες.

Προσπαθήστε τα μακαρόνια να είναι ολικής αλέσεως και να τα μαγειρεύετε al dente. Μη χρησιμοποιήστε κρέμα η βούτυρο στο μαγείρεμα και η ποσότητα να μην περάσει τα 220 γραμμάρια. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για το ρύζι.

 • 2 γεύματα με γλυκό και ποτό

Επιτρέπετε να καταναλώνετε 2 μερίδες γλυκού και ποτό της αρεσκείας σας, άλλα σε διαφορετικές ημέρες.

 • Χοιρινό και αρνί

Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τρώτε χοιρινό και αρνί, άλλα προσπαθήστε να είναι άπαχο.

 • Εορταστικά γεύματα

Δυο φορές την εβδομάδα μπορείτε να έχετε εορταστικά γεύματα, τα οποία μπορείτε να είναι οτιδήποτε. 

Άλλα υπάρχουν και εδώ κανόνες:

-Τα εορταστικά γεύματα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον μια ημέρα μεταξύ τους. Αυτό για να δώσετε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να κάψει τις παραπάνω θερμίδες.

-Η ποσότητα πρέπει να είναι μόνο μια μερίδα και όχι παραπάνω.

 • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης

Μια συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Αυτή η ημέρα δεν αλλάζει, πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα.

4ο στάδιο της συντήρησης της δίαιτας Ντουκάν

Το τελευταίο στάδιο είναι το στάδιο της «συντήρησης». Το άτομο είναι ελεύθερο να τρώει ό,τι θέλει αρκεί μια μέρα την εβδομάδα να καταναλώνει αποκλειστικά πρωτεΐνες. Ο Πιερ Ντουκάν ισχυρίζεται ότι το 40% όσων κάνουν τη δίαιτά του δεν ξαναπαχαίνουν, επειδή τηρούν κατά γράμμα και εφ’ όρου ζωής το τελευταίο στάδιο.

Η τελευταία φάση της Δίαιτας Dukan είναι ένα σύνολο από κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε για όλη την ζωή σας. Ο σκοπός τους δεν είναι να σας περιορίσουν άλλα να σας καθοδηγήσουν, έτσι, ώστε, να μην πάρετε ποτέ ξανά βάρος και να έχετε μια υγιείς ζωή.

Οι κανόνες της Φάσης της Συντήρησης της δίαιτας Ντουκάν

 • Ημέρα καθαρής πρωτεΐνης

Μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε για έξι ημέρες την εβδομάδα άλλα μια ημέρα θα πρέπει να τρώτε μόνο πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο θα θυμηθείτε τις προσπάθειες που κάνατε για να κερδίσετε το καινούριο σας σώμα.

Η Δίαιτα Dukan προτείνει την Παρασκευή σαν την ημέρα καθαρής πρωτεΐνης. Πρέπει όμως να έχετε υπόψη σας ότι η ημέρα καθαρής πρωτεΐνης πρέπει να είναι η ίδια κάθε εβδομάδα και να μην την αλλάζετε.

 • Να είστε πάντα δραστήριοι

Δε χρειάζεται να μένετε όλη την ημέρα στο γυμναστήριο, άλλα να προσπαθήσετε να θυμόσαστε τα απλά μαθήματα που μάθατε σε όλη την διάρκεια της Δίαιτας Dukan. Εάν δε γυμνάζεστε, όπως θ’ έπρεπε, προσπαθήστε να είστε δραστήριοι σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ, μη χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, άλλα πηγαίνετε με τα πόδια.

 • Καταναλώνετε πίτουρο βρώμης καθημερινά

Το πίτουρο βρώμης βοηθάει τη χώνεψη και όταν ανακατεύεται με άλλες τροφές μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που απορροφώνται από τον οργανισμό.

Επίσης, διογκώνεται στο στομάχι και αισθάνεστε χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν το καταναλώσετε καθημερινά θα σας βοηθήσει να μειώσετε την λαιμαργία και να τρώτε λιγότερα.

 • Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας

Για να φτάσετε στη Φάση της Συντήρησης της Δίαιτας Dukan, έχετε διασχίσει ένα μακρύ δρόμο. Έχετε μάθει αρκετά για τις τροφές, τι είναι καλό για το σώμα σας και τι το βλάπτει. Επίσης, το σώμα σας έχει συνηθίσει τις καινούριες τροφές και μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε στο τι να τρώτε και πόσο να τρώτε. 

 • Καταναλώστε προϊόντα με λίγα λιπαρά, αλλά πλήρη

Το πολύ λίπος δεν κάνει καλό στο σώμα σας και ειδικά στην καρδιά σας. Να τρώτε σκληρά τυριά μόνο περιστασιακά.

 • Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη

Μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, ακόμα και αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα. Παρόλο αυτά μπορείτε να καταναλώνετε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

 • Μη βιάζεστε όταν τρώτε

Το κάθε γεύμα πρέπει να διαρκεί το λιγότερο 10 λεπτά. Αυτό θα δώσει χρόνο στον εγκέφαλο να καταλάβει ότι έχετε φάει και να αισθάνεστε χορτάτοι όταν πραγματικά θα είστε χορτάτοι.

 • Όταν τρώτε να πίνετε νερό. 

Αυτό θα σας κάνει να τρώτε πιο σιγά και θα γεμίζει το στομάχι.

 • Εάν πάρετε κιλά

Εάν δείτε ότι παίρνετε κάποια κιλά μην περιμένετε να πάρετε και άλλα. Βάλετε δυο ημέρες καθαρής πρωτεΐνης στο πρόγραμμα σας που θα σας βοηθήσει να μπείτε ξανά στο σωστό δρόμο.

Καλή επιτυχία!

Βιβλιογραφία

 • dukandiet.co.uk/
 • wikipedia

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την απώλεια βάρους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για την απώλεια βάρους

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την απώλεια βάρους

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Διατηρήστε υγιές βάρος με το μικροβίωμα του εντέρου σας

Πρωινές συνήθειες για απώλεια βάρους

Το DNA σας φταίει για το αν μπορείτε να αδυνατίσετε

Το τσάι είναι κατάλληλο για αδυνάτισμα

Δίαιτες Υψηλής Ενέργειας για Αδυνάτισμα

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Είναι υγιεινή η μαγιά;

Οι καλύτερες βιταμίνες για αδυνάτισμα

Τροφές για να αδυνατίσετε γρήγορα

Κάψτε το λίπος με έναν χυμό

Θεραπεία παχυσαρκίας με τη διατροφή

Τα οφέλη στην υγεία από τα μανιτάρια

Να τρώτε καυτερές πιπεριές κάνουν καλό

Καφές ραδικιού

Χάστε γρήγορα βάρος

Η ταχεία απώλεια βάρους υπεύθυνη για χολολιθίαση

Μυστικό για να αδυνατίσετε γρήγορα

Σούπα για αδυνάτισμα

Μείγμα βοτάνων της EMEDI για αδυνάτισμα

Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

Ξεχάστε τη μέτρηση θερμίδων για την απώλεια βάρους

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Καφές και λάδι καρύδας για απώλεια βάρους

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ