Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΆσκηση και σπορΔιατροφή μετά την άθληση

Διατροφή μετά την άθληση

Τι πρέπει να τρώμε  μετά την άθληση

 

Η κατάλληλη διατροφή μετά την άσκηση

♦Υγρά και ηλεκτρολύτες

Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι απώλειες σε υγρά και ηλεκτρολύτες είναι μεγάλη και ειδικά κάτω από ορισμένες συνθήκες (πχ. θερμό περιβάλλον, έντονη άσκηση) αυξάνονται. Πολλοί αθλητές καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες υγρών με αποτέλεσμα μετά το πέρας της προπόνησης, να είναι αφυδατωμένοι σε ένα βαθμό.

Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρωθούν οι απώλειες αυτές, έτσι ώστε στην επόμενη προπόνηση να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι καθώς ακόμα και μικρός βαθμός αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.

Δύο τρόποι για ελέγξει ο αθλητής αν είναι αφυδατωμένος:

– Να ζυγιστεί πριν και μετά την προπόνηση, ώστε να υπολογίσει τις απώλειες υγρών από τη διαφορά βάρους.

– Να δει το χρώμα τον ούρων μετά την προπόνηση. Ένα έντονο κίτρινο χρώμα αποτελεί πιθανό σημείο αφυδάτωσης.

Η γεύση και η θερμοκρασία ενός υγρού, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα που θα καταναλωθεί. Συνεπώς πρέπει να εφαρμόζονται τεχνικές όπως προσθήκη γευστικών ουσιών, νατρίου, όχι πολύ παγωμένα υγρά, έτσι ώστε να να πίνει ο αθλητής πιο ευχάριστα μεγαλύτερη ποσότητα.

Σύσταση: Για κάθε κιλό σωματικό βάρους που χάνεται να προσλαμβάνεται περίπου 1.5 L υγρά.

♦Υδατάνθρακες

Το γλυκογόνο αποτελεί κύριο καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την άσκηση είναι σημαντική, προκειμένου να έχουμε υπερπλήρωση των αποθεμάτων του μυικού γλυκογόνου.

Τις πρώτες 2 ώρες μετά την άσκηση ο ρυθμός αποθήκευσης γλυκογόνου είναι υψηλότερος συγκριτικά με τον αν περάσουν μερικές ώρες. Συνεπώς η άμεση πρόσληψη υδατανθράκων συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική αποθήκευση γλυκογόνου.

Σύσταση: Κατανάλωση τουλάχιστον 1 g υδατανθράκων/κιλό σωματικού βάρους κατά τα πρώτα 30 λεπτά και κάθε 2 ώρες για τις επόμενες 4 – 6 ώρες μετά την άσκηση.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πχ. πατάτες, ρύζι, άσπρο ψωμί, ενεργειακά ποτά) οδηγούν σε γρηγορότερη αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου σε σχέση με αυτές που έχουν χαμηλό και συμβάλλουν σε άμεση αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης αίματος.

♦Πρωτεΐνη

Έχει δειχθεί πως ο συνδυασμός πρωτεΐνης και υδατανθράκων στο μετααγωνιστικό γεύμα αυξάνει τον ρυθμό ανασύνθεσης μυικού γλυκογόνου. Επιπλέον, μια μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών παρέχει απαραίτητα αμινοξέα για επανόρθωση του μυϊκού ιστού που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της άσκησης. Άρα στο γεύμα μετά τον αγώνα  θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και πρωτεΐνη.

Πηγή

newsbeast.gr

 

Παραγγείλετε τώρα το συμπλήρωμα διατροφής για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων

 

SUPER L-CARNOSINE (ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ) 600mg 90caps

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ