Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΔιατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό. Η νόσος του υποθυρεοειδισμού είναι 6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Διατροφή για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς

Ανακαλύψτε ποια θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς και σε ποιες τροφές θα τα βρείτε.

Στις μέρες μας ο υποθυρεοειδισμός μαστίζει ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων… εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Η νόσος του υποθυρεοειδισμού είναι 6 φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Σωματική και πνευματική νωθρότητα, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, δέρμα ξηρό και άγριο, ανεξήγητη αύξηση βάρους, είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τον θυρεοειδή μας. Σε ιδιαίτερα προχωρημένα στάδια, το πρόσωπο είναι ωχρό και υπάρχει μια αύξηση του λίπους και πρήξιμο των βλεφάρων, τα μαλλιά είναι ξηρά και τα φρύδια αραιώνουν, η γλώσσα είναι παχιά και μεγάλη, καθώς και η φωνή γίνεται βραχνή και αργή.

Μελέτες έχουν δείξει πως η κακή λειτουργία του θυροειδούς οφείλεται σε γενετική προδιάθεση, στο μολυσμένο περιβάλλον, στην υπερβολή ή στον αποκλεισμό ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας, σε συγκεκριμένα φάρμακα (όπως το λίθιο και η φαινυλοβουταζόνη), καθώς και το υπερβολικό στρες.

Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη, καθώς και στην αντιμετώπισή της αν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Βέβαια, σπουδαίο και σημαντικότατο ρόλο παίζει η φυσική δραστηριότητα σχεδόν σε καθημερινή βάση για τον πολύ απλό λόγο ότι αυξάνει την κυκλοφορία αίματος, καθώς και συμμετέχει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού λίπους.

Οι τροφές και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία συνεργούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι:

-Ιώδιο: Τρόφιμα, όπως θαλασσινά και φύκια, καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι μας είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή, όμως, πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου, καθώς, δρα αρνητικά (πάνω από 600 mcg την ημέρα) όταν γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή.

-Σελήνιο: Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.

Ψευδάργυρος: Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.

-Τυροσίνη: Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηρούς καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.

-Βιταμίνες: Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και τη πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε, κυρίως, στο ελαιόλαδο, καθώς, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικό παράγοντα που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Τέλος, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχουν στη διαδικασία της σύνθεσης της Τ4.

-Τέλος, τα λιπαρά της τροφής μας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% τις συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας της τροφής μας μέσα στη μέρα μας.

-Άτομα που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν στοιχεία, όπως το φθόριο, το βρώμιο, και το χλώριο που μπορεί να προκαλέσουν την παρεμπόδιση των υποδοχέων ιωδίου του θυρεοειδή αδένα. Για αυτό το λόγο, το λάχανο, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα ροδάκινα, τα αχλάδια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σπανάκι, οι πράσινοι σπόροι μουστάρδας και τα γογγύλια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η βιταμίνη D και το σελήνιο συνιστώνται για χρήση σε ασθενείς με υποθυρεοειδισμό. Γι αυτό προσπαθήστε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, σκουμπρί, σαρδέλες, τόνο, κρόκο αβγού. Το σελήνιο (δημητριακά, κρέας και ψάρι) είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3).

-Η ρεσβερατρόλη είναι φυσική πολυφαινολική ένωση που χαρακτηρίζεται από αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποπτωτικές ιδιότητες και συμβάλλει ουσιαστικά στην καρδιοπροστασία και στην πρόληψη του καρκίνου. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη ρυθμίζει διάφορες βιολογικές διεργασίες, κυρίως τον μεταβολισμό και τη γήρανση, ρυθμίζοντας τον ρυθμιστή 1 σιωπηλής πληροφορίας των θηλαστικών (SIRT1silent mating type information regulation 2 homolog) της οικογένειας των sirtuin. Η ρεσβερατρόλη μπορεί να σταματήσει, μεταξύ διαφόρων όγκων, την κυτταρική ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς με ενεργοποίηση της οδού μεταγωγής σήματος ενεργοποιημένης από τη μιτογόνο πρωτεϊνική κινάση (MAPK-Mitogen-activated protein kinase) καθώς και αύξηση της p53 και της φωσφορυλίωσης της. Τέλος, η ρεσβερατρόλη επηρεάζει, επίσης, τη λειτουργία του θυρεοειδούς ενισχύοντας την παγίδευση ιωδίου και αυξάνοντας την έκκριση TSH μέσω της ενεργοποίησης των sirtuins-σιρτουινών και της οδού φωσφατιδυλινοσιτολ-4-φωσφορικής 5 κινάσης γ (PIP5Kγ-phosphatidylinositol 4‐phosphate 5‐kinase γ) που επηρεάζουν θετικά το μεταβολισμό.

-Τέλος, συμπληρώματα, όπως η κανέλα, το χρώμιο και το μαγνήσιο, δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.

by Savvi Diet

Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τον υποθυρεοειδισμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε το Υψηλής Ποιότητας Συμπλήρωμα Διατροφής για τον υποθυρεοειδισμό

Extra Resogrape Emedi® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον υποθυρεοειδισμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον υποθυρεοειδισμό

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Υποφυσιακή ανεπάρκεια

Nόσος Graves

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη θυρεοειδίτιδα

Σύνδρομο Sheehan

Καρκίνος θυρεοειδούς και κάνναβη

Οι χημικές ανοσοθεραπείες έχουν πολλές παρενέργειες

Μήπως έχετε ανεπάρκεια ιωδίου;

Σελήνιο και Βιταμίνη Ε

Ασβαγκάντα για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

Νόσος του Hashimoto

Τι είναι το μυξοίδημα

Υποφυσιακός υποθυρεοειδισμός

Αρχές της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Θυρεοειδικές παθήσεις

Τεστ για να ελέγξετε το θυρεοειδή σας στο σπίτι

Αδένωμα της υπόφυσης

Οι συχνότεροι ενδοκρανιακοί όγκοι

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Νευροενδοκρινείς όγκοι

Προλακτίνωμα

Ο υποθάλαμος

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Αδένωμα της υπόφυσης

Πώς η κακή υγεία του εντέρου προκαλεί υποθυρεοειδισμό

Ιώδιο

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Όζοι του θυρεοειδούς

Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

Έχετε νωχελική διάθεση και έλλειψη ενέργειας;

Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Καρκίνος θυρεοειδούς

Λεβοθυροξίνη σε ηλικιωμένους

Οδηγίες για τη λήψη θυροξίνης

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αν έχετε ημικρανίες

Αν έχετε ημικρανίες. Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις για τις ημικρανίες με μονοκλωνικά αντισώματα και αν είναι αποτελεσματικά Αν έχετε ημικρανίες Ημικρανίες είναι οι κρίσεις ισχυρού πονοκεφάλου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ