Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΚοινωνίαΔώστε φροντίδα και πάρτε ευτυχία

Δώστε φροντίδα και πάρτε ευτυχία

Το καλύτερο φάρμακο είναι η φροντίδα

 

Η φροντίδα που παρέχουμε με διάφορους τρόπους στους γύρω μας, μας κάνει πιο ευτυχισμένους και περιορίζει το στρες.

Όσοι έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, βιώνουν θετικά συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που βιώνει κανείς όταν π.χ. τρώει σοκολάτα, κάνει σεξ ή κερδίζει χρήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί η υποστήριξη διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων του κοιλιακού ραβδωτού σώματος και της διαφραγματικής περιοχής.

Το κοιλιακό ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, ενεργοποιείται συνήθως όταν καταναλώνουμε σοκολάτα, κάνουμε σεξ ή λαμβάνουμε χρήματα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η προσφορά υποστήριξης επίσης ενεργοποιεί την συγκεκριμένη περιοχή δείχνει ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη πράξη ως μια βασική εμπειρία ανταμοιβής.

Η ψυχολογική υποστήριξη που δείχνουμε σε άλλους περιορίζει και τα επίπεδα του στρες. Βασικό ρόλο σε αυτό, παίζει η νευρολογική δραστηριότητα που παρατηρείται στην διαφραγματική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί το κέντρο ευχαρίστησης και συμβάλλει στον περιορισμό του στρες, καθώς παράλληλα καταστέλλει την δραστηριότητα σε περιοχές που επεξεργάζονται τις απειλές.

Βιβλιογραφία

Psychosomatic Medicine

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ