Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΔιατροφή και καρκίνος

Διατροφή και καρκίνος

Διατροφή και καρκίνος. Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία.

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Υπάρχει ένα μόνο καλό, η γνώση κι ένα μόνο κακό, η αμάθεια

Οι αλήθειες για τον καρκίνο

 • Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση τους, επειδή, ο αριθμός τους δεν ανέρχεται στο ανιχνεύσιμο ποσό.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα, γιατί αναπτύσσονται μηχανισμοί αντίστασης. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται περισσότερες, ίσως, από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό τα καταστρέφει κι έτσι δε σχηματίζονται όγκοι.
 • Διατροφικές συνήθειες και επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων καρκίνων. Γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί, διατροφικοί παράγοντες, καθώς και ο τρόπος ζωής παίζουν, επίσης, ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.
 • Οι ειδικοί μας συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει ν’ αλλάξει η διατροφή και να δοθούν συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα ραγδαία αναπτυσσόμενα υγιή κύτταρα και η παρατεταμένη χρήση τους δεν έχει αποτέλεσμα στην περαιτέρω καταστροφή του όγκου.
 • Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων σε άλλες περιοχές.
 • Το υπερβολικό τοξικό φορτίο από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι ό οργανισμός υποκύπτει σε διάφορες επιπλοκές.
 • Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά και να καταστρέφονται πιο δύσκολα.
 • Σύμφωνα, με τους ειδικούς μας, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με διακοπή παροχής της τροφής που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.

Η διατροφή για τον καρκίνο

 • Συνιστάται ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τη διατροφή μας. Η ασπαρτάμη θεωρείται βλαβερή. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες.
 • Το γάλα προκαλεί έκκριση βλέννας στη γαστρεντερική οδό και ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Η αντικατάσταση με γάλα σόγιας ή άλλο εναλλακτικό γάλα είναι η λύση.
 • Η ισορροπημένη διατροφή, το υγιές βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αποτρέψουν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων. Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και ο περιορισμός κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων.
 • Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα μας.
 • Αποφυγή παχυσαρκίας. Επιδίωξη σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής ενέργειας και ιδιαίτερα επεξεργασμένων πλούσιων σε ζάχαρη, χαμηλών σε φυτικές ίνες ή υψηλών σε λιπαρά. Κατανάλωση ποικιλίας από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως, φασόλια.
 • Το 20% της τροφής μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να τρώτε, ακόμη, ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου.
 • Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών, 2 για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες την ημέρα.
 • Το πράσινο τσάι έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου.
 • Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το απεσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
 • Περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφών και τροφίμων ή επεξεργασμένων με αλάτι. 
 • Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι το θαλασσινό αλάτι.
 • Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή των επεξεργασμένων κρεάτων. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στο έντερο αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.
 • Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα, όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.
 • Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής είναι εδραιωμένη. Έχει βρεθεί ότι 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες.
 • Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, καθώς, πρόκειται για μια περίοδο που ο οργανισμός έχει αυξημένες και ειδικές απαιτήσεις.

Πρέπει να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη από το πίτουρο στην υγεία

Σούπα για τον καρκίνο

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

Τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση φύλλων ελιάς

Κετογενική δίαιτα

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Όλο το βάρος στην πρόληψη καρκίνου

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Μία συνταγή για τη θεραπεία του καρκίνου

Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Οι καυτερές πιπεριές σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Τροφές φάρμακα

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Η δίαιτα Budwig

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Σμέουρα

Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου

Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

Φασόλια

Καρκίνος μαστού

Εκστρατεία για την πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου με τη διατροφή

Να τρώτε τρία αμύγδαλα την ημέρα

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία

Κουκούτσια από βερίκοκα για τον καρκίνο

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Το πικρό πεπόνι κάνει καλό στην υγεία

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες που έχει το μέλι

Η βιταμίνη Β17 έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σταματήστε να πίνετε γάλα αγελάδας

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύτιμα για τους καρκινοπαθείς

Αντικαρκινική Δίαιτα Moerman

Πρωινό για καρκινοπαθείς

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Αρχές διατροφής στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή στον καρκίνο του παχέος εντέρου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ