Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒιολογία και γενετικήΔιαγνωστική εξέταση για την επιλόχειο κατάθλιψη

Διαγνωστική εξέταση για την επιλόχειο κατάθλιψη

Διαγνωστική εξέταση για την επιλόχειο κατάθλιψη. Η εξέταση αποδείχτηκε ότι έχει 85% ακρίβεια μετά από κλινικές δοκιμές. 

Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να προβλέψει αν μια έγκυος πρόκειται να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Η εξέταση αποδείχτηκε ότι έχει 85% ακρίβεια μετά από κλινικές δοκιμές. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν το νέο διαγνωστικό εργαλείο να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Στόχος είναι να διακρίνονται εγκαίρως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που ταλαιπωρεί μια στις 5 νέες μητέρες, όπως είναι η εξουθένωση, η νευρικότητα, η έλλειψη όρεξης και το αίσθημα ότι τίποτα δεν έχει νόημα.

Έτσι, οι γυναίκες που θα διαγνωστούν με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη θα μπορούν να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και να προληφθεί η εμφάνισή της, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι επιβλαβής τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. 

Οι ερευνητές εντόπισαν δυο γονίδια, τα οποία όταν έχουν συγκεκριμένη μορφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται να «προμηνύουν» την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Τα γονίδια TTC9B HP1BP3, των οποίων οι επιγενετικές τροποποιήσεις μεταβάλλουν τη λειτουργία των γονιδίων χωρίς να μεταβάλλεται η υποκείμενη δομή DNA, μπορεί να ανιχνευθούν σε ένα τεστ αίματος κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου της κύησης με 85 τοις εκατό ακρίβεια. Και τα δύο γονίδια φαίνεται να υπεραντιδρούν με τα οιστρογόνα, μια ορμόνη η οποία είχε προηγουμένως δειχθεί ότι αναστέλλει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα οιστρογόνα είναι ένας παράγοντας που επιδρά στα κύτταρα του ιππόκαμπου, ένα τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη διάθεση. Τα δύο γονίδια εμπλέκονται στη δημιουργία νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αναδιοργανωθεί και να προσαρμοστεί στις περιβαλλοντικές αλλαγές, στις λειτουργίες του και στη διάθεση. Σε ένα σχετικά μικρό δείγμα με 52 έγκυες γυναίκες, η ομάδα του Johns Hopkins επιβεβαίωσε την ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των γυναικών με επιλόχεια συμπτώματα κατάθλιψης και τις επιγενετικές αλλαγές σε αυτά τα δύο γονίδια που τα κάνουν να υπεραντιδρούν στα οιστρογόνα.

Βιβλιογραφία

futurity.org

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Το μαύρο φιδόχορτο

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση

Διαγνωστική εξέταση για την επιλόχειο κατάθλιψη

Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ