Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕξαρτήσειςΠροπυλενογλυκόλη

Προπυλενογλυκόλη

Το κύριο συστατικό που περιέχεται στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων 

Η προπυλενογλυκόλη, που ονομάζεται επίσης 1,2-προπανοδιόλη είναι μια οργανική ένωση με τύπο C3H8O2. Πρόκειται για ένα άχρωμο, σχεδόν άοσμο, διαυγές, παχύρρευστο υγρό με ελαφρώς γλυκιά γεύση, που αναμειγνύεται με νερό, ακετόνη και χλωροφόρμιο. Η ένωση αυτή μερικές φορές ονομάζεται και α-προπυλενογλυκόλη.


Δομή και ιδιότητες

Η προπυλενογλυκόλη είναι ένα διαυγές, άχρωμο υγρό που περιέχει ένα ασύμμετρο άτομο άνθρακα, έτσι ώστε να υπάρχει σε δύο στερεοϊσομερή. Το εμπορικό προϊόν είναι ένα ρακεμικό μίγμα. Καθαρά οπτικά ισομερή μπορούν να ληφθούν με ενυδάτωση του οπτικώς καθαρού οξειδίου του προπυλενίου.
Βιομηχανικά, η προπυλενογλυκόλη παράγεται από οξείδιο του προπυλενίου. Η προπυλενογλυκόλη μπορεί, επίσης, να μετατραπεί από την γλυκερόλη σε ένα υποπροϊόν βιοντίζελ.


Εφαρμογές

Η προπυλενογλυκόλη θεωρείται γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, και χρησιμοποιείται σαν ένα εφυγραντικό (E1520), σαν διαλύτης, και σαν συντηρητικό σε τρόφιμα και προϊόντα καπνού, καθώς, επίσης και ως κύριο συστατικό στο υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επίσης, χρησιμοποιεί σε φαρμακευτικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η προπυλενογλυκόλη είναι ένας διαλύτης σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα, από του στόματος και ενέσιμα, όπως στη διαζεπάμη και λοραζεπάμη που είναι αδιάλυτες στο νερό, όπου χρησιμοποιείται η προπυλενογλυκόλη ως διαλύτης.

Όπως και η αιθυλενογλυκόλη και η προπυλενογλυκόλη είναι σε θέση να μειώσει το σημείο πήξης του νερού, και έτσι χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη και στα αυτοκίνητα, σαν αντιψυκτικό.

Χρησιμοποιείται, επίσης, σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διαρροή πετρελαίου.


Χρήση από τον άνθρωπο

Η οξεία από του στόματος τοξικότητα της γλυκόλης προπυλενίου είναι πολύ χαμηλή, και μεγάλες ποσότητες  απαιτούνται για να προκαλέσουν αισθητή βλάβη της υγείας σε ανθρώπους.

Η προπυλενογλυκόλη μεταβολίζεται στο ανθρώπινο σώμα σε πυροσταφυλικό οξύ (ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας μεταβολισμού γλυκόζης που εύκολα μετατρέπεται σε ενέργεια), οξικό οξύ, γαλακτικό οξύ (οξύ άφθονο κατά την πέψη) και προπιοναλδεϋδη (μια δυνητικά επικίνδυνη ουσία).


Τοξικότητα προπυλενογλυκόλης (PG)

Σοβαρή τοξικότητα εμφανίζεται γενικά μόνο σε συγκεντρώσεις στο πλάσμα πάνω από 1 g/L, η οποία απαιτεί εξαιρετικά υψηλή πρόσληψη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φθάσει σε τοξικά επίπεδα καταναλώνοντας τρόφιμα ή συμπληρώματα, τα οποία περιέχουν το πολύ 1 g/kg PG.

Οι περιπτώσεις δηλητηρίασης με προπυλενογλυκόλη συνήθως σχετίζονται είτε με ακατάλληλη ενδοφλέβια χορήγηση ή από τυχαία κατάποση μεγάλων ποσοτήτων από τα παιδιά.

Η μακροπρόθεσμη τοξικότητα από του στόματος είναι, επίσης, χαμηλή.

Η παρατεταμένη επαφή με προπυλενογλυκόλη είναι ουσιαστικά μη ερεθιστική για το δέρμα.

  • Η αδιάλυτη προπυλενογλυκόλη είναι ελάχιστα ερεθιστική για το μάτι, και μπορεί να προκαλέσει ελαφρά παροδική επιπεφυκίτιδα. Η έκθεση σε υδρατμούς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, καθώς και ερεθισμό της αναπνευστικής οδού.
  • Η εισπνοή των ατμών προπυλενογλυκόλης δεν φαίνεται να παρουσιάζει κανένα σημαντικό κίνδυνο, σε συνηθισμένες εφαρμογές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η εισπνοή σταγονιδίων προπυλενογλυκόλης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ορισμένα άτομα. Κατά συνέπεια, συνιστάται ότι η προπυλενογλυκόλη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εφαρμογές ψεκασμού.
  • Η γλυκόλη προπυλενίου δεν προκαλεί ευαισθητοποίηση και δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι μια καρκινογόνος ουσία ή γενοτοξική.
  • Η ενδοφλέβια χορήγηση των φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούν PG ως έκδοχο μπορεί να προκαλέσει υπόταση, βραδυκαρδία και Τ ανωμαλίες στο ΗΚΓ, αρρυθμία, καρδιακή ανακοπή, υπερωσμωτικότητα ορού, γαλακτική οξέωση, και αιμόλυση. Ένα υψηλό ποσοστό (12% έως 42 %) αποβάλλεται στα ούρα.
  • Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 από Πανεπιστήμιο του Karlstad, οι συγκεντρώσεις  γλυκόλης του προπυλενίου και γλυκόλης στον αέρα εσωτερικών χώρων, ιδιαίτερα στο υπνοδωμάτιο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολλών αναπνευστικών και διαταραχές του ανοσοποιητικού σε παιδιά, όπως άσθμα αλλεργική ρινίτιδα, έκζεμα, και αλλεργίες, με αυξημένο κίνδυνο που κυμαίνεται από 50% έως 180 %.
  • Η προπυλενογλυκόλη είναι ένα πρόσθετο τροφίμων για τροφές για σκύλους και γενικά είναι αναγνωρισμένες ως ασφαλείς για τα σκυλιά με LD50 9 mL/kg. Σε τρόφιμα για γάτες απαγορεύεται  λόγω της συσχέτισής της με την αναιμία Heinz. 
  • Ασθενείς με αιδοιοδυνία και διάμεση κυστίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην προπυλενογλυκόλη. Οι γυναίκες που υποφέρουν από μολύνσεις ζύμης μπορεί, επίσης, να παρατηρήσουν ότι κάποιες κρέμες μπορεί να προκαλούν έντονο κάψιμο. Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες που απαιτούν τη χρήση μιας κρέμας οιστρογόνων, μπορεί να παρατηρήσουν ότι οι κρέμες με προπυλενογλυκόλη δημιουργούν συχνά κάψιμο κατά μήκος του αιδοίου και της περιπρωκτικής περιοχής.
  • Επιπλέον, ορισμένοι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου που εισπνέουν προπυλενογλυκόλη ατμών μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα του λαιμού ή δυσκολία στην αναπνοή. Ως εναλλακτική λύση, ορισμένοι προμηθευτές βάζουν γλυκερίνη λαχανικών στο “υγρό” για εκείνους που είναι αλλεργικοί ή έχου παρουσιάσει αντιδράσεις στην προπυλενογλυκόλη.
  • Μια σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010, υποδηλώνει σαφώς μια σύνδεση μεταξύ των αερομεταφερόμενων συγκεντρώσεων προπυλενογλυκόλης σε σπίτια και την ανάπτυξη άσθματος και αλλεργικών αντιδράσεων, όπως ρινίτιδα ή κνίδωση σε παιδιά.

Περιβάλλον
Η προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται σε διαρροή πετρελαίου σε μεγάλες ποσότητες και έχει τεθεί υπό έλεγχο, για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτήν, λόγω της μεγάλης κατανάλωσης του οξυγόνου που απαιτείται για να δράσει.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ