Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά θέματαΕταιρεία Ελλήνων Ευεργετών

Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών

Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών. Από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο ευεργέτης παραμένει το κεντρικό πρόσωπο του Ελληνικού πολιτισμού.

Η λέξη ευεργέτης είναι Ελληνική…

Ευεργέτης είναι λέξη Ελληνική. Δε μεταφράζεται.

Στις δυτικές γλώσσες παρουσιάζεται αυτούσια  με λατινικούς χαρακτήρες evergetes. H αγγλική λέξη benefactor και η γαλλική bienfaiteur δεν αποδίδουν την πραγματική έννοια του ευεργέτη.

Στην Ελληνική ιστορία από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο ευεργέτης παραμένει το κεντρικό πρόσωπο  του Ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα, στη Δύση και στο δυτικοποιημένο πλανήτη κυριαρχεί στους επιχειρηματικούς κύκλους η έννοια του donation. Πρόκειται  για φορολογική διευκόλυνση που επιτρέπει στον επιχειρηματία να μειώσει το φόρο που υποχρεούται να καταβάλει στο κράτος με το να διαθέτει ένα ποσόν ως donation σε κάποιο κοινωνικό έργο που θα απαλλάσσεται από  φορολογία. Πρόκειται, δηλαδή, δια μια κακώς εννοημένη ευεργεσία άμεσα συνδεδεμένη  με το κοινωνικό σύστημα ελεύθερης αγοράς, καθώς,  στη δύση ο ευεργέτης πεθαίνει πλουσιότερος, ενώ στον χώρο του Ελληνισμού πεθαίνει φτωχότερος.

Στην αρχαία Ελλάδα  ο θεσμός της χορηγίας  αποτελούσε δημόσιο  και επιβεβλημένο χρέος  για κάθε πολίτη και ειδικότερα των επιφανέστερων. Στην αρχαία Ελλάδα και ειδικά στην Αθηναϊκή δημοκρατία αποτελούσε κυρίαρχη ιδεολογία, η δραστηριοποίηση  και προσφορά κάθε πολίτη, στον οικονομικό, κοινωνικό και πνευματικό τομέα, εξίσου. Ο πολίτης είχε την υποχρέωση να εργάζεται και να προσφέρει  το περίσσευμα της εργασίας σε επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας. Ενδεικτικά ο ενσαρκωτής της Δημοκρατίας Περικλής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα δημόσια πράγματα μέσω πολιτιστικής χορηγίας τραγωδίας του Αισχύλου και όπως διακηρύσσει το ψήφισμα του δήμου της Αιξωνής στη γενναιοδωρία των χορηγών βασιζόταν η καλλιτεχνική δραστηριότητα στην αρχαία Αθήνα.

Σύμφωνα, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου ευεργεσία, ως κοινωνική προσφορά, θεωρείται λειτουργία και οι ευεργέτες θεωρούνται λειτουργοί.

Οι Έλληνες ευεργέτες στο διάβα της ιστορίας κατόρθωσαν να υπερβούν ίδιον της απλής ζωής και το απλώς έχειν και κατέχειν στο πλέον είναι, του ποιοτικού  τρόπου της κοινωνικής συνύπαρξης, όπου οι έννοιες του ήθους και της σπουδαιότητος, εκφράζουν την ειδοποιό διαφορά που διακρίνει τη χορηγία, την ευεργεσία  και την φιλανθρωπία. Ο Homo Hellenicus  αντιστοιχεί στην ιδεώδη σύζευξη του Ηοmο Εthicus [καλοκαγαθία] και του Homo Economicus [ηθική επιχειρηματικότητα] έναντι του άπληστου οικονομισμού και του τεχνολογικού αυτισμού της εποχής μας.

Στo σύνολό τους οι Έλληνες Ευεργέτες υπήρξαν πρόσωπα μεγαλόψυχα με γενναιόδωρη ψυχή που η δράση τους αποτελεί πρότυπο ηθοποιητικής συμπεριφοράς, φιλοτιμίας με δράση χρηστού πολίτη και διακόνου του λαού.

Η Eταιρεία Ελλήνων Ευεργετών  επιδιώκει μέσω της δράσεώς της στην ανάδειξη του έργου των Ελλήνων Ευεργετών τιμώντας τη συνεισφορά τους να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στο έργο τους  και να διδαχθούν από το παράδειγμα τους ιδιαίτερα σήμερα στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, προάγοντας τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ακολουθώντας την ρήση του Αριστοτέλη ”Αεί το βέλτιστον ήθος, βελτίονος αίτιον πολιτείας, δηλαδή το ήθος των πολιτών και η ηθική διαπαιδαγώγησή τους αποτελεί το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο επωάζεται και το ήθος της πολιτείας.

Βιβλιογραφία

http://etaireiaee.blogspot.gr/

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να έχετε την υγεία σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πρωταθλητές οι Έλληνες στα iGadgets

Είμαστε Έλληνες δεν είμαστε αριστεροί και δεξιοί

Όλοι οι Έλληνες έχουν ψυχικές διαταραχές

Έλληνες κουράγιο

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Γιατί βρίζουν οι Έλληνες

Οι Έλληνες είναι τσαντισμένοι

Γιατί όλοι οι Έλληνες παίρνουν αγχολυτικά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ