Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΗ ευφυΐα είναι κληρονομική

Η ευφυΐα είναι κληρονομική

Για τον βαθμό ευφυΐας μας «φταίνε» οι γονείς μας

 

Μέχρι και το 40% της εξυπνάδας μας είναι κληρονομική, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη παιδικής ευφυΐας, που έγινε σε τέσσερις χώρες.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό και τεστ ευφυΐας 18.000 παιδιών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ολλανδία, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η εξυπνάδα οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες σε ποσοστό 20%-40%. 

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, το γονίδιο FNBPL1 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον βαθμό ευφυΐας στην παιδική ηλικία. Το ίδιο γονίδιο είναι αυτό που «προβλέπει» την ευφυΐα των ενηλίκων. Βέβαια δεν εντοπίστηκε συγκεκριμένος γονιδιακός πολυμορφισμός που να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξυπνάδα των παιδιών. Όμως, οι ερευνητές εξετάζοντας συνολικά όλους τους πολυμορφισμούς του γονιδιώματος, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η κληρονομικότητα επηρεάζει μέχρι και το 40% της ευφυΐας και ότι υπάρχουν πολλά γονίδια, που το καθένα από αυτά επηρεάζει από λίγο το IQ των παιδιών.

Ο βαθμός ευφυΐας είναι σημαντικός, καθώς, αποτελεί μία καλή ένδειξη της διάρκειας ζωής, των επιδόσεων στην εκπαίδευση και του εισοδήματος στο μέλλον. Ωστόσο, όλα αυτά δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον βαθμό ευφυΐας (IQ), αλλά και από τη συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) του καθενός, δηλαδή την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα όπως και των άλλων, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει και να διαχειρίζεται σωστά τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Βιβλιογραφία

dailymail.co.uk

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕυρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
Επόμενο άρθροΕφήβαιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ