Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΑνταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Η ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία είναι θέμα γονιδίων

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Academia Sinica στην Ταϊβάν, εντόπισαν οκτώ γονιδιακές «υπογραφές», οι οποίες μπορούν να τους βοηθήσουν στην πρόγνωση του προσδόκιμου ζωής του ασθενή μετά τη θεραπεία, όταν δεν υπάρχουν υποτροπές.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε περίπου 100 φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό τους βοήθησε να εντοπίσουν γονίδια που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και να εντοπίσουν ευκολότερα εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, όπως ο υποδοχέας του αυξητικού παράγοντα EGFR.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, επίσης, ότι κάποια γονίδια παρουσιάζουν μοναδικά μοντέλα έκφρασης που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές κυτταρικές αντιδράσεις σε κάθε παράγοντα της χημειοθεραπείας και πως πέντε φάρμακα παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες επιδράσεις. Όταν οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία της γονιδιακής έκφρασης σ’ αυτά τα οκτώ γονίδια, διαπίστωσαν ότι υπήρχε εμφανής διαφορά ανάμεσα στα κύτταρα που ανταποκρίνονταν στη χημειοθεραπεία και σε εκείνα που δεν παρουσίαζαν καμία ανταπόκριση.

Η ανακάλυψη των προγνωστικών βιοδεικτών για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία αποτελεί μια πολύ σοβαρή εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών του καρκίνου.

O εντοπισμός των οκτώ αυτών γονιδίων θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τις εξατομικευμένες θεραπείες.

Υπολογισμός κινδύνου από τα οκτώ γονίδια (υψηλού κινδύνου ή  χαμηλού κινδύνου με τη μέση της βαθμολογίας επικινδυνότητας)

Κίνδυνος (GEGFR+GITGA3+GNNMT+GMyLK+GIL32+GGLS+GAHNAK+GRAI14/8)
Η πολυπαραγοντική ανάλυση κινδύνου χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση σαν ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας, όπως η ηλικία, το φύλο, το στάδιο όγκου, η γενική  κατάσταση και η ιστολογική εξέταση.

Χρησιμοποιώντας αυτή την «γονιδιακή υπογραφή», οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέψουν ποιοι θα έχουν μια καλύτερη πιθανότητα επιβίωσης μετά από χημειοθεραπεία, χωρίς υποτροπή. Οι ασθενείς με χαμηλό σκορ βρέθηκαν να έχουν καλύτερους χρόνους επιβίωσης χωρίς υποτροπές μετά τη χημειοθεραπεία.

Οι άνθρωποι που έχουν ταξινομηθεί ως «υψηλού κινδύνου» μπορούν να λάβουν στοχευμένη θεραπεία.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι τα καρκινικά κύτταρα στο σώμα μπορεί να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στα φάρμακα.

Βιβλιογραφία

Yi-Chiung Hsu, Hsuan-Yu Chen, Shinsheng Yuan, Sung-Liang Yu, Chia-Hung Lin, Guani Wu, Pan-Chyr Yang and Ker-Chau Li, Genome-wide analysis of three-way interplay among gene expression, cancer cell invasion and anti-cancer compound sensitivity, BMC Medicine 2013, 11:106

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για παιδιά

Διατροφή για παιδιά. Κάντε τη διατροφή των παιδιών υγιεινή μέσω της ψυχαγωγίας κι εξασφαλίστε τους μια καλή υγεία Fun Food για τα παιδιά με υγιεινές...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ