Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟι ψηλότεροι κινδυνεύουν από καρκίνο

Οι ψηλότεροι κινδυνεύουν από καρκίνο

Οι μελέτες λένε καλύτερα κάποιος να είναι κοντός παρά ψηλός

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πιστεύουν ότι όσο πιο ψηλός είναι κάποιος τόσο περισσότερο κινδυνεύει να νοσήσει από 10 κοινούς καρκίνους.

Μάλιστα για κάθε 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους οι ερευνητές λένε ότι αυξάνουν οι πιθανότητες καρκίνου κατά 16%.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από ένα εκατομμύριο γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Oncology», αναφέρει  ότι είναι και η αιτία της δημιουργίας των όγκων.

Δέκα τύποι καρκίνου συνδέθηκαν με το ύψος: του παχέος εντέρου, του ορθού, του μαστού, του ενδομητρίου (μήτρας), των ωοθηκών, των νεφρών, του λεμφώματος, της λευχαιμίας, καθώς και το κακοήθες μελάνωμα.

Εκείνες οι γυναίκες που ανήκαν στην ψηλότερη ομάδα (> από 160 εκ.) είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες από τις κοντύτερες γυναίκες  να αναπτύξουν έναν από τους προαναφερθέντες όγκους. Αν και η μελέτη εξέτασε μόνο γυναίκες, οι ερευνητές είπαν ότι η σύνδεση του ύψους με τον καρκίνο ισχύει και για τους άνδρες. Με αυτήν την έρευνα σχετίστηκαν άλλες 10 ερευνητικές μελέτες, οι οποίες έδειξαν παρόμοια σχέση στους άνδρες.

Οι ερευνητές, βέβαια, τονίζουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και ψηλότεροι λόγω της καλύτερης διατροφής και των λιγότερων ασθενειών στην παιδική ηλικία. Το μεγάλο ύψος, άλλωστε, έχει συνδεθεί με  μειωμένους συντελεστές  καρδιακών παθήσεων. Ακόμη, οι ψηλοί καπνιστές παθαίνουν πιο σπάνια καρκίνο από τους κοντούς.

Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, καθώς μια αύξηση κατά 10 βαθμούς στον Δείκτη Μάζας Σώματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά περίπου 40%.

Το ύψος μπορεί μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με την κατανόηση της λειτουργίας του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως υπάρχει ένας βασικός κοινός μηχανισμός στην αύξηση του ύψους και σε αυτήν των όγκων. Πιστεύουν ότι οι ορμόνες ανάπτυξης ,όπως η ινσουλίνη και η αυξητική ορμόνη κ.α. μπορεί να είναι η εξήγηση. Οι ορμόνες αυτές αυξάνουν τον ρυθμό της κυτταρικής διαίρεσης κι έτσι αυξάνεται και ο κίνδυνος καρκίνου.

Οι ψηλοί άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν από αυτά τα αποτελέσματα. Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πολύ πιο ψηλοί από τον μέσο όρο. 

Βιβλιογραφία

Jane Green, Benjamin J Cairns, Delphine Casabonne, F Lucy Wright, Gillian Reeves, Valerie Beral, Height and cancer incidence in the Million Women Study: prospective cohort, and meta-analysis of prospective studies of height and total cancer risk, The Lancet Oncology, Volume 12, Issue 8, Pages 785 – 794, August 2011

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΠαθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας
Επόμενο άρθροΝτροπή!
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκιά

Συκιά. Τα οφέλη στην Υγεία από τη συκιά είναι πολλά και ποικίλα και πολύ σημαντικά. Η συκιά ή Συκή η καρική ή Συκή η κοινή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ