Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Η Ελληνική Γλώσσα

Η διαχρονικότητα της Ελληνικής γλώσσης είναι αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη!

 

Δύο μικρά παραδείγματα της διαχρονικότητας της Ελληνικής γλώσσας…

1.     Μικροί είχαμε παίξει το γνωστό παιδικό παιχνίδι: Δύο ομάδες αντιπαρατιθέμενες, εναλλάξ να εφορμούν η μία της άλλης ψελλίζοντας ακαταλαβίστικα λόγια, που όλοι νομίζαμε αποκυήματα παιδικής φαντασίας και κουταμάρας (μετέπειτα πήρε την μορφή: «έλα να τα βγάλουμε»)
«Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν, ά μπε μπα μπλόν του κείθε μπλόν, μπλήν-μπλόν…»
Τι σημαίνουν αυτά; Μα , τι άλλο, παρά ακαταλαβίστικες παιδικές κουταμάρες, θα πεί κάποιος…

Όμως δεν είναι έτσι…

Ατυχώς, η Ελληνική, δέχθηκε πολλές προσβολές από εξελληνισμένους βαρβάρους, Σλάβους, Τουρκόφωνους, Λατίνους κ.ά.., που δεν κατανοούσαν την ελληνική και ούτε καν είχαν την φωνητική ανατομία που θα τους επέτρεπε σωστές εκφωνήσεις φωνηέντων. Έτσι μιμούνταν τις φράσεις, παραφράζοντάς τις συχνά και έτσι διεστραμμένα και παραμορφωμένα, έφθασαν μέχρι των ημερών μας, ώστε πλέον να μη αναγνωρίζονται.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εισήχθησαν στην Ελληνική, όροι, λέξεις και φράσεις, ως μέσα από παραμορφωτικό κάτοπτρο είδωλα, που ήταν αγνώριστα στον απλό κόσμο….
Έτσι η όλη στιχομυθία, από το παραπάνω παιχνίδι προέρχεται από το παιδικό παιχνίδι που έπαιζαν οι Αθηναίοι Παίδες που ταυτόχρονα γυμνάζονταν στα μετέπειτα αληθινά πολεμικά παιχνίδια. Πράγμα απολύτως φυσικό, αφού πάντοτε ο Αθηναίος Πολίτης ήτανε και Οπλίτης!

Τι έλεγαν λοιπόν οι αντιπαρατιθέμενες παιδικές ομάδες, που τόσο παραφράσθηκε από τους μεταγενέστερους;
Ιδού η απόδοση…
«Απεμπολών, του κείθεν εμβολών !!!…» (επαλαμβανόμενα με ρυθμό, εναλλάξ από την δήθεν επιτιθέμενη ομάδα)
Τι σήμαιναν αυτ’α; Μα..απλά ελληνικά είναι! «Σε απεμπολώ, σε απωθώ, σε σπρώχνω, πέραν  με το δόρυ μου, με το ακόντιό μου!!! Ά μπε, μπα μπλόν, του κείθε μπλόν, ά μπε μπα μπλόν του κείθε μπλόν, μπλήν-μπλόν…».

2.    Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «έγια μόλα έγια λέσα», που τραγουδάνε στους μπάλους κλπ

Προέρχεται από τον ρυθμό που έδιναν οι αρχαίοι ψαράδες και κωπηλάτες και ήταν: άγε μάλλον – άγε έλασσον, για να τραβάνε με τον ίδιο τρόπο τα κουπιά ή τα δίχτυα και σε παραφθορά έγινε έγια μόλα – έγια λέσα.

Εντυπωσιακά τα παραδείγματα…

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΔυσπλασία Arnold-Chiari
Επόμενο άρθροΕλονοσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλες οι χρήσεις του Botox

Όλες οι χρήσεις του Botox: Καλλυντικές και ιατρικές χρήσεις της τοξίνης Botulinum Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Το Botox ή Μπότοξ είναι ένα φάρμακο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ