Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Νινίδα

Νινίδα είναι η πιτυρίδα που παρατηρείται στα μωρά

 

Αν το μωρό σας εμφανίσει στο τριχωτό του κεφαλιού του ή στο μέτωπο και τα φρύδια κάτι που μοιάζει με πιτυρίδα, τότε αυτό είναι η νινίδα.

Η νινίδα  είναι παρά ένα συνηθισμένο φαινόμενο στα νεογνά. Το μωρό σας μπορεί να έχει ήπιας μορφής νινίδα με «λέπια» και ξηρό δέρμα που μοιάζει με πιτυρίδα ή πιο βαριάς μορφής που χαρακτηρίζεται από παχιά, λιπαρά, κιτρινωπά λέπια ή κρούστα.

Η νινίδα μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή μεταξύ δύο εβδομάδων και τριών μηνών μετά τη γέννηση και συνήθως φεύγει από μόνη της, το αργότερο μετά από περίπου 6 ή 7 μήνες.

Η νινίδα είναι η σμηγματόρροια του τριχωτού της κεφαλής και εμφανίζεται, όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν πάρα πολύ λίπος, το οποίο μετατρέπεται σε λιπαρή κρούστα, η οποία με τη σειρά της ξηραίνεται και αποκολλάται. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι επιπλέον ορμόνες που παράγει μια μητέρα και μεταδίδει στο παιδί της κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλούν την ενεργοποίηση των αδένων. Όταν το επίπεδο ορμονών στο σώμα του μωρού σας μειωθεί, μετά από τους πρώτους μήνες, η νινίδα σταματά.

Τι πρέπει να κάνετε για τη νινίδα

  • Εφαρμόστε στο κεφάλι του μωρού παιδικό λάδι ή βαζελίνη λεπτόρευστη.
  • Υπάρχουν επίσης, ειδικά παιδικά σαμπουάν για τη νινίδα.
  • Συνήθως τα μωρά με νινίδα έχουν ξηροδερμία και χρειάζονται για το πρόσωπο και το σώμα ενυδατικές κρέμες ειδικές για μωρά.


Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ