Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ιχθύαση

Στην ιχθύαση το δέρμα καλύπτεται από παχιά λέπια, σαν τα λέπια των ψαριών. Στόχος της αντιμετώπισης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος.

Η ιχθύαση, ICD-10 Q80, είναι κληρονομική νόσος με κύριο χαρακτηριστικό το ξηρό και λεπιδώδες δέρμα (σαν τα λέπια των ψαριών).

Η ιχθύαση περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που εμφανίζονται είτε με τη γέννηση είτε νωρίς κατά την παιδική ηλικία.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι είναι η εμφάνιση χρόνιου γενικευμένου, μη φλεγμονώδους εξανθήματος του δέρματος.

Η θεμελιώδης βλάβη οφείλεται σε αδυναμία της φυσιολογικής απολέπισης του δέρματος.

Διακρίνεται ανάλογα με τον τύπο κληρονομικότητάς της στην κοινή ιχθύαση, στη φυλοσύνδετη ιχθύαση (X-liinked icthyuosis), στη φυλλώδη ιχθύαση, τη συγγενή μη πομφολυγώδη ιχθυασιοειδή ερυθροδερμία (Lamellar Icthyosis, Gongenital Nin-Bullous Icthyosiform Erythroderma), στην επιδερμολυτική υπερκεράτωση,  στη συγγενή πομφολυγώδη ιχθυασιοειδή ερυθροδερμία (Epidermolytic Hyperkeratosis, Con-Genital Bullous Icthyosiform Erythroderma), στη θυλακική υπερκεράτωση (Keratosis Pilaris), στην υπερκεράτωση παλαμών και πελμάτων (Palmar-Plantar Keratoderma) και στη στρογγυλή πιτυρίαση (Pityriasis Rotunda).

Υπάρχουν και μερικές σπάνιες μορφές ιχθύασης που σχετίζονται εκτός από το δέρμα και με συστηματικές ανωμαλίες.

Το σύνδρομο Sjogren-Larsson είναι μια αυτοσωματική, υπολειπόμενου τύπου πάθηση που εμφανίζεται με σχετικά ήπια φυλλώδη ιχθύαση, με νανισμό, διανοητική καθυστέρηση, υπογοναδισμό και επιληψία.

Τέλος, το σύνδρομο Conradi εμφανίζεται με ερυθροδερμία που καλύπτει όλο το σώμα με έντονη απολέπιση, οστρακοειδούς σχήματος και επακολουθεί θυλακική ατροφία. Επίσης, συνυπάρχει βράχυνση του βραχιόνιου και μηριαίου οστού, αδιαφάνεια των φακών, υψηλή τοξοειδής υπερώα και διάστιξη των επιφύσεων που αποκαλύπτεται στις ακτινογραφίες.

Κοινή ιχθύαση

Η νόσος μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας. Οι ασθενείς έχουν φυσιολογική σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Εμφανίζεται, συνήθως, κατά τον πρώτο χρόνο ζωής και διαρκεί διά βίου, συχνά με σταδιακή βελτίωση.

Φυλοσύνδετη ιχθύαση

Εμφανίζεται κατά τη γέννηση, τη νεογνική ή και βρεφική ηλικία. Μεταβιβάζεται κατά τον φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα, συνεπώς, ουσιαστικά προσβάλλει μόνο τους άρρενες.

Συγγενής μη πομφολυγώδης ιχθυασιοειδής ερυθροδερμία

Μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό υπολειπόμενο τύπο κληρονομικότητας η οποία εκδηλώνεται κλινικά με έντονη απολέπιση του δέρματος.

Συγγενής πομφολυγώδης ιχθυασιοειδής ερυθροδερμία

Μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας. Χαρακτηρίζεται από γενικευμένο ερύθημα, απολέπιση που συνοδεύεται από πομφόλυγες και διαβρώσεις.

Θυλακική υπερκεράτωση

Μεταβιβάζεται με τον αυτοσωματικό επικρατούντα τύπο κληρονομικότητας. Ανωμαλία της κερατινοποίησης των θυλάκων των τριχών, επίμονη, στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων.

Υπερκεράτωση παλαμών και πελμάτων

Συνήθως, είναι ιδιοπαθής. Ένας σπάνιος κληρονομούμενος τύπος είναι η τύλωση που συνδυάζεται με καρκίνο οισοφάγου.

Στρογγυλή πιτυρίαση

Επίκτητη μορφή ψευδοϊχθύασης με στρογγυλές ξηρές δερματικές πλάκες, συχνή, στην Άπω Ανατολή.

Συμπτώματα ιχθύασης

Τα κύρια συμπτώματα της ιχθύασης είναι:

 • Γενικευμένη ξηρότητα του δέρματος. Καλύπτεται το δέρμα από παχιά λέπια, τα οποία χωρίζονται με βαθιές μερικές φορές ρωγμές και συνεχή απολέπιση.
 • Ανωμαλία στα βλέφαρα, το λεγόμενο έντονο εκτρόπιο.
 • Υστέρηση σταθερής ανάπτυξης (όρθιας στάσης και ισορροπίας).

Παράγοντες που αυξάνουν στους ασθενείς την ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων είναι το φως, η ζέστη, το κρύο και το ασβεστούχο νερό.

Αντιμετώπιση Ιχθύασης

Η ευκαμψία της κεράτινης στιβάδας βελτιώνεται όταν αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε νερό και γι’ αυτό το λόγο, ουσίες που περιορίζουν ή και αποκλείουν την εξάτμιση νερού, όπως η βαζελίνη, αποτελούν την βάση της θεραπείας. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν και διάφορα λιπαντικά υλικά, όπως λίπη, κερί, έλαια και αλοιφές.

Tα λίπη που χρησιμοποιούνται στην ιχθύαση

Λίπη σε υγρή μορφή: Ελαιόλαδο, αραχιδέλαιο

Λίπη σε μορφή αλοιφής: Λανολίνη

Στερεά λίπη: Κηρήθρα, γαλακτοματοειδή κηρία, βούτυρο κακάο

Ορυκτέλαια: Υγρή παραφίνη, αλοιφή παραφίνης, δηλαδή βαζελίνη

Macrogols (polyethylene glycol-πολυαιθυλενογλυκόλη)

 • Τα γαλακτώματα χρησιμοποιούνται, συχνά, στη δερματολογία. Αυτά αποτελούν εναιώρημα δύο ή περισσότερων δυσανάμεικτων υγρών συστατικών, συνήθως, υδατικής και ελαιώδους φάσης, τα οποία είναι θερμοδυναμικά ασταθή και τα οποία τείνουν να διαχωρίζονται. Γαλακτωματοποιητικοί παράγοντες, όπως το sodium lauryl sulphate συμβάλλουν με τη δράση τους στην ελάττωση της επιφανειακής τάσης. Έτσι, μια ενυδατική κρέμα αποτελεί παράδειγμα συστήματος ελαίου/ύδατος, όπου το έλαιο διασκορπίζεται υπό μορφή σταγονιδίων στο υδάτινο περιβάλλον, αποτελείται από 30% γαλακτωματοποιητική αλοιφή και 70% νερό, ενώ περιέχει σαν προφυλακτική ουσία τη χλωροκρεσόλη. Η γαλακτωματοποιητική αλοιφή αποτελείται από 30% κηρό, 20% υγρή παραφίνη και 50% μαλακή λευκή παραφίνη. Αυτά τα γαλακτώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ενυδατικά, όπως βιολογικές ενυδατικές κρέμες (έλαια βάσης μόνα τους ή σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια) ή κρέμα Ε45 και Aquaphor.
 • Υποκατάστατα σαπουνιού και προσθετικά λουτρού, όπως είναι τα σκευάσματα με υγρή παραφίνη. Επίσης, τα λουτρά καθαριότητας, στα οποία προστίθενται διάφορες ουσίες, όπως λάδι σόγιας, παράγωγα βρώμης κ.ά. βοηθούν αρκετά.
 • Παρασκευάσματα που περιέχουν ουρία, όπως είναι οι κρέμες με 10% ουρία.
 • Παρασκευάσματα γαλακτικού οξέος.
 • Υδατική κρέμα με 1% μινθόλης και 2% φαινόλης. Βοηθά αρκετά στην αντιμετώπιση του κνησμού τον χειμώνα.
 • Προσοχή η κατάχρηση στα λουτρά καθαριότητας επιδρά κακώς στην ξηροδερμία, ιδιαίτερα, τους χειμερινούς μήνες.
 • Τα ρετινοειδή, όπως η ετρετινάτη και το παράγωγό της η ασιτρετίνη χρησιμοποιούνται. Τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα των λιπιδίων, είναι τερατογόνα και ηπατοτοξικά.
 • Οι ιχθυσιοειδείς και οι ξηροδερματικές καταστάσεις δεν απαντούν καλά στην τοπική χρήση στερεοειδών, παρά μόνο όταν συνυπάρχει έκζεμα, όπου η χρήση τοπικών κορτικοστερεοειδών τύπου ΙΙΙ είναι πολύτιμη, όπως για παράδειγμα στη θεραπεία του κνησμού το χειμώνα. Θα πρέπει να χρησιμοποούνται αλοιφές και όχι κρέμες, γιατί οι τελευταίες επιδεινώνουν την ξηροδερμία.
 • H ιχθύαση απαιτεί συνεχή περιποίηση του δέρματος (θεραπευτικά μπάνια με ειδικά λάδια και κρέμες) και των ματιών (ορός, κολλύρια και αλοιφή με βιταμίνη).
 • Χρειάζεται στοματική χορήγηση ρετινοειδών, συνεχής ιατρική παρακολούθηση και ασκήσεις από φυσιοθεραπευτές (χειρισμοί και νάρθηκες).

Pιζική θεραπεία για την ιχθύαση δεν υπάρχει. Στόχος της αντιμετώπισης είναι η καλή ενυδάτωση του δέρματος με σκοπό την ύφεση των συμπτωμάτων. Αυτό γίνεται με τη χρήση βαζελινούχων σκευασμάτων, μαλακτικών αλοιφών και υγρών επιθεμάτων. Επίσης, χρησιμοποιούνται ρετινοειδή από του στόματος, ενώ, σπανίως, χρησιμοποιούνται και κερατολυτικά φάρμακα. Σημαντική είναι η συμβολή της αλοιφής με ιμικιμόδη. Η ιμικιμόδη (imiquimod) είναι ένας τροποποιητής της ανοσοποιητικής ανταπόκρισης. Μελέτες κορεσμού δέσμευσης συνηγορούν για την ύπαρξη ενός υποδοχέα της ιμικιμόδης στην κυτταρική μεμβράνη των ανοσοκυττάρων που ενεργοποιούνται. Η ιμικιμόδη δεν έχει άμεση αντιϊική δράση.

Διαβάστε, πατώντας, εδώ, για την ιμικιμόδη και τις παρενέργειές της

Να χρησιμοποιείτε φυσικά και βιολογικά φάρμακα και αλοιφές για την ιχθύαση…

Υψηλής ποιότητας κρέμα κάνναβης με πρόπολη για την ιχθύαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την Υψηλής ποιότητας κρέμα κάνναβης με πρόπολη για την ιχθύαση

Cannabis Heal – Κρέμα Θεραπευτική CBD & Πρόπολη EMEDI® 50 ml

Τα καλύτερα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις δερματικές παθήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Δερματοφυτία των ποδιών

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ψωρίαση

Θηλώματα

Δερματικό καρκίνωμα από πλακώδη κύτταρα

Αποφολιδωτική δερματίτιδα

Ατοπική δερματίτιδα

Ψωριασική αρθρίτιδα

Βιταμινική ανεπάρκεια

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψωρίαση

Ακτινική κεράτωση

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Κρέμα Aldara

Βιταμίνη Α

Δερμοαπόξεση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ ιστορία της αποτρίχωσης
Επόμενο άρθροΛουλουδάτα φορέματα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ