Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΙστορία και ιατρικήΗ εξέλιξη του ελληνικού σπιτιού

Η εξέλιξη του ελληνικού σπιτιού

Η εξέλιξη του ελληνικού σπιτιού. Η κατοικία άλλαξε ριζικά. Επικράτησαν οι πολυκατοικίες, σχεδιασμένες χωρίς ενδιαφέρον για την ομορφιά του χώρου.

Η ιστορική εξέλιξη του σπιτιού στην Ελλάδα

Η κατοικία στην Ελλάδα κατά τους προϊστορικούς χρόνους

Στην Παλαιολιθική εποχή (600.000-9/8.000 π.Χ.) οι άνθρωποι ζούσαν σε σπήλαια ή σε πρόχειρες καλύβες που έφτιαχναν από κλαδιά. Oι καλύβες αυτές αποτελούν την αρχαιότερη κατασκευή ανθρώπινης κατοικίας.

Στη Νεολιθική εποχή (9/8.000- 3.000 π.Χ.) δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μόνιμοι οικισμοί, ως αποτέλεσμα της γενικότερης μεταβολής του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Oι νεολιθικοί οικισμοί ήταν, συχνά, οχυρωμένοι και αποτελούνταν από σπίτια κυκλικά ή ορθογώνια με ένα ή δύο δωμάτια, μικρά παράθυρα και εστία.

Η κατοικία στην αρχαία Ελλάδα

Oι κατοικίες στην αρχαία Ελλάδα (12ος-1ος αιώνας π.Χ.) ήταν ορθογώνιες, με δωμάτια γύρω από μια ακάλυπτη εσωτερική αυλή που αποτελούσε και την κύρια πηγή για το φωτισμό και αερισμό των χώρων. Τα θεμέλια ήταν λίθινα και οι τοίχοι από πηλό και ξύλο, ενώ οι στέγες σκεπάζονταν με κεραμίδια. Γενικά, τα σπίτια ήταν απλά, χωρίς ιδιαίτερη πολυτέλεια, σύμφωνα, με το λιτό τρόπο ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Η κατοικία στην Ελλάδα στους νεότερους χρόνους

Την εποχή της Αναγέννησης (15ος-16ος αι. μ.Χ.), δημιουργήθηκαν δύο τύποι κατοικίας που επέζησαν επί αιώνες στην Ευρώπη, το μέγαρο και η έπαυλη.

Κάθε μέγαρο καταλάμβανε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Είχε εσωτερική αυλή με κιονοστοιχίες, ακολουθώντας την ελληνορωμαϊκή αρχιτεκτονική και συνήθως, ήταν τριώροφο και πέτρινο.

Oι επαύλεις ήταν μεγαλοπρεπή κτίρια που κτίζονταν στην εξοχή.

Κατά το 17ο αιώνα, οι αρχοντικές κατοικίες στολίζονταν με πλούσια διακόσμηση και είχαν πολλά μικρά δωμάτια.

Κατά το 18ο αιώνα το κίνημα του Νεοκλασικισμού, επηρέασε πολύ την κατοικία. Έτσι, η διαρρύθμιση και η διακόσμηση των σπιτιών έγιναν πιο απλές.

Κατά το 19ο αιώνα κυριαρχούσαν τα μεγάλα αστικά σπίτια, με πολυτέλεια και ανέσεις που άρχισε να προσφέρει η τεχνολογία. Συγχρόνως, άρχισαν να κτίζονται και πολυκατοικίες, για να στεγαστεί ο μεγάλος αριθμός των εργατών.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αλλαγές συνέβησαν κατά τον 20ό αιώνα. Η κατοικία άλλαξε ριζικά. Επικράτησαν οι πολυκατοικίες, σχεδόν ομοιόμορφες, με διαμερίσματα-κουτιά. Αυτά πρόσφεραν ανέσεις, αλλά ήταν σχεδιασμένα χωρίς ενδιαφέρον για την ομορφιά του χώρου και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Από τα τέλη του αιώνα, όμως, άρχισε να γίνεται προσπάθεια, ώστε να κτίζονται κατοικίες που να έχουν καλύτερη σύνδεση με το περιβάλλον και με τον άνθρωπο.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την Υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο πλούσιες χλωρίδες του κόσμου

Η Ελλάδα είναι κατάλληλη για Τουρισμό Υγείας

Η Ελλάδα θεραπεύει όλες τις ασθένειες

Η Ελλάδα είναι κέντρο αναπαραγωγικού τουρισμού

Αυτά που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής

Η Ελλάδα έχει την πιο προχωρημένη Ιατρική

Πρωταθλητές οι Έλληνες στα iGadgets

Λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία από Έλληνες γιατρούς

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Έλληνες κουράγιο

Οι Έλληνες της καχυποψίας

Οι Έλληνες είναι τσαντισμένοι

Εσείς πόσο Έλληνες είστε;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚαλοήθης υπερπλασία προστάτη
Επόμενο άρθροΗ καμπαρντίνα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ