Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Κρυπτοσποριδίωση

Η Κρυπτοσποριδίωση είναι μια παρασιτική ασθένεια

 

Η Κρυπτοσποριδίωση, ICD-10 A07.2, προκαλείται από το Cryptosporidium, που ένα πρωτόζωο παράσιτο. Επηρεάζει τo έντερo και είναι τυπικά μία οξεία βραχυχρόνια μόλυνση. Eξαπλώνεται μέσω της κοπρανοστοματικής οδού και από μολυσμένο νερό. Το κύριο σύμπτωμα είναι η αυτοπεριοριζόμενη διάρροια σε άτομα με άθικτο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, όπως σε ασθενείς με AIDS, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά και συχνά μοιραία.

Το Κρυπτοσπορίδιο είναι ο μικροοργανισμός που απομονώνεται, συνηθέστερα, σε HIV-θετικούς ασθενείς με διάρροια.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική, με ενυδάτωση, διόρθωση των ηλεκτρολυτών και διαχείριση του  πόνου. Το παράσιτο μεταδίδεται από τις περιβαλλοντικές κύστεις  (ωοκύστεις) που μετά υπάρχουν στο λεπτό έντερο και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των εντερικών επιθηλιακών ιστών.


Η κλινική εικόνα του νοσήματος περιλαμβάνει:

Έντονες υδαρείς διάρροιες, κοιλιακό άλγος και κοιλιακές κράμπες, απώλεια όρεξης, πυρετό, ναυτία, έμετο και αφυδάτωση. Στα άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα η λοίμωξη είναι είτε ασυμπτωματική είτε εκδηλώνεται με οξέα διαρροϊκά επεισόδια, ενώ ένα μικρό ποσοστό ατόμων εμφανίζει εμμένουσα διάρροια διάρκειας μερικών εβδομάδων.

Ο αριθμός των ωοκύστεων που χρειάζεται για να νοσήσει ένα υγιές άτομο (λοιμογόνος δόση) είναι χαμηλός. Έχει περιγραφεί εμφάνιση κρυπτοσποριδίωσης, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, μετά από κατάποση 10-30 ωοκύστεων.

Σημειώνεται ότι σε ένα διαρροϊκό επεισόδιο μολυσμένου ανθρώπου ή ζώου απελευθερώνονται εκατομμύρια κρυπτοσπορίδια. Ο αγωγός που συμβάλλει περισσότερο στη μετάδοση του νοσήματος και στην εμφάνιση επιδημιών κρυπτοσποριδίωσης είναι το νερό (νερό δικτύου ύδρευσης, κολύμπι σε πισίνα/σιντριβάνι κλπ.).

Μία και μόνο βουτιά ενός μολυσμένου ατόμου αρκεί για να μολυνθεί μία πισίνα. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης που χαρακτηρίζεται από διάρροιες, όπως της χολέρας, σοβαρή δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και απώλεια έως και 10% του σωματικού τους βάρους. Τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς αυτές ομάδες είναι πιθανό να γίνουν χρόνιοι φορείς του νοσήματος και τα συμπτώματα να επιστρέψουν σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ανοσολογική κατάσταση τους.

Το παράσιτο μπορεί, επίσης, να μολύνει το χοληφόρο σύστημα προκαλώντας χολοκυστίτιδα και χολαγγειίτιδα. Σύμφωνα με μελέτες, η διάρκεια της συμπτωματικής φάσης του νοσήματος είναι περίπου 3,5 ημέρες για τα άτομα που δεν χρήζουν ιατρικής βοήθειας, 7 ημέρες για αυτούς που αναζητούν ιατρική φροντίδα, αλλά δεν χρήζουν νοσηλείας και 18,4 ημέρες για τα άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Το νόσημα παρουσιάζει αυξημένη επίπτωση τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι και την αρχή του φθινοπώρου. 


Διάγνωση 
Υπάρχουν αρκετές διαγνωστικές μέθοδοι για τη διάγνωση της κρυπτοσποριδίωσης. Η μικροσκοπική μέθοδος χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ωοκύστεων στα κόπρανα. Πριν δοθεί ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να έχουν εξεταστεί τουλάχιστον 3 δείγματα κοπράνων. Στα περισσότερα εργαστήρια στον έλεγχο ρουτίνας δεν περιλαμβάνεται η εξέταση για κρυπτοσπορίδιο, ως εκ τούτου οι θεράποντες που υποψιάζονται την κρυπτοσποριδίωση θα πρέπει να ζητούν έλεγχο για το συγκεκριμένο παράσιτο. Από τις μεθόδους χρώσης χρησιμοποιείται η τροποποιημένη  οξεάντοχη χρώση (acid fast staining) η οποία βάφει τις ωοκύστεις κόκκινες. Αναφέρονται, επίσης, η αουραμίνη-ροδαμίνη μαζί με το πορτοκαλόχρωμο της ακριδίνης. 

Οι συνήθεις χρωστικές, δηλαδή η τρίχρωμη και σιδηρούχος αιματοξυλίνη αποφεύγονται. Διάγνωση μπορεί να τεθεί και μέσω της ιστολογικής εξέτασης υλικού βιοψίας.

Σήμερα η μέθοδος εκλογής είναι ο ανοσοφθορισμός με μονοκλωνικά (και πολυκλωνικά) αντισώματα. Η μέθοδος αυτή εμφανίζει τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα. Η ανίχνευση αντισωμάτων δεν χρησιμοποιείται και δεν διατίθενται αντιδραστήρια στο εμπόριο. 
Τέλος, σε εξειδικευμένα εργαστήρια χρησιμοποιούνται μοριακές μέθοδοι, με PCR.


Θεραπεία 

  • Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κρυπτοσποριδίωσης είναι κυρίως συντηρητική. Συνιστάται η λήψη υγρών από το στόµα για την αποκατάσταση των υγρών και των ηλεκτρολυτών που χάνονται.
  • Η δίαιτα ελεύθερη λακτόζης βοηθάει στην επίσπευση της ανάρρωσης.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών αν και η νόσος θεωρείται συνήθως αυτοπεριοριζόμενη.
  • Μπορεί να χορηγηθεί νιταζοξανίδη (αντιδιαρροϊκό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε παρασιτώσεις) σε κατά τα άλλα υγιή άτομα άνω του ενός έτους.
  • Εναλλακτικές θεραπείες είναι η χορήγηση αζιθρομυκίνης και παρομομυκίνης. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη θεραπεία για εντερίτιδα από τα κρυπτοσπορίδια.
  • Ορισμένοι παράγοντες, όπως η παρομομυκίνη, ατοβακόνη, νιταζοξανίδη, και η αζιθρομυκίνη χρησιμοποιούνται μερικές φορές, αλλά συνήθως έχουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα.

Δεν αποκλείεται η πιθανότητα υποτροπής. Η θνητότητα για τους ασθενείς με AIDS υπολογίζεται ανάλογα με το δείκτη CD4+. Ασθενείς με CD4+ πάνω από 180 κύτταρα/μL συνήθως ανακάμπτουν με υποστηρικτική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή στο νοσοκομείο, ενώ η λοίμωξη αποβαίνει συνήθως θανατηφόρα σε ασθενείς με CD4+ κάτω από 50 κύτταρα/μL, εντός τριών έως έξι μηνών. Η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση είναι η προσπάθεια βελτίωσης της ανοσολογικής κατάστασης, έτσι ώστε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Ureaplasma 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ Κρήτη κόμβος της Μεσογείου
Επόμενο άρθροΚυκλοθυμία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ