Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Βαρθολινίτιδα

Βαρθολινίτιδα. Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα διαμορφώνεται όταν το μικρό άνοιγμα του αδένα φράσει και δε μπορεί να παροχετευθεί.

Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα, ICD-10 N75, είναι η συγκέντρωση πύου που προκαλεί οίδημα σε έναν από τους βαρθολίνειους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται σε κάθε πλευρά του κολπικού ανοίγματος.

Η φλεγμονώδης απόφραξη του πόρου των βαρθολινείων αδένων οδηγεί σε κατακράτηση της εκκρίσεως του αδένα και κυστική διόγκωση αυτού. Η επιμόλυνση της κύστεως του βαρθολινείου αδένα από κοινά μικρόβια, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το κολοβακτηρίδιο και συχνότατα ο γονόκοκκος οδηγούν σε διαπύηση και αποστηματοποίηση του αδένα.

Αιτίες βαρθολινίτιδας
Το απόστημα του Βαρθολινείου αδένα διαμορφώνεται όταν το μικρό άνοιγμα (πόρος) του αδένα φράσει. Το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί. Το έκκριμα μπορεί να συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια πολλών ετών προτού να εμφανιστεί ένα απόστημα. Συχνά, το απόστημα εμφανίζεται γρήγορα κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών και γίνεται πολύ θερμό και οιδηματώδες (πρησμένο). Δραστηριότητα που ασκεί πίεση στον κόλπο, το περπάτημα και το κάθισμα, μπορούν να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο.

Συμπτώματα βαρθολινίτιδας

  • Μια διόγκωση σε κάποια πλευρά του κολπικού ανοίγματος 
  • Πυρετός
  • Πόνος με τη σεξουαλική επαφή 
  • Λόγω της θέσεως του αδένα διογκώνεται το μεγάλο χείλος και εμφανίζεται εξοιδημένο, με τάση και δέρμα εξέρυθρο και στιλπνό.

Έντονος πόνος στο περπάτημα, στο κάθισμα, ευαισθησία, αίσθημα βάρους, κακουχία, δυσπαρευνία και πυρετός είναι τα συνοδά συμπτώματα της οξείας φλεγμονής. Είναι δυνατόν τοπικά να συνυπάρχει γενικότερη φλεγμονώδης αντίδραση ή και φλεγμονή ολόκληρου του αιδοίου. Η εξέλιξη της φλεγμονής θα οδηγήσει στην αυτόματη ρήξη του αποστήματος και παροχέτευσή του ή στη συριγγοποίησή του. Λιγότερο, συχνά, το πύο θα απορροφηθεί και θα οδηγήσει σε μικρή ανώδυνη περιχαρακωμένη διόγκωση με κοκκιωματώδη ιστό που θα παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια και πιθανό να υποτροπιάσει. Η πιο συνηθισμένη εξέλιξη είναι η ετερόπλευρη βαρθολινίτιδα, που παρουσιάζεται, κυρίως, στη γενετήσια ζωή της γυναίκας.

Μετά την εμμηνόπαυση οι βαρθολίνειοι αδένες ατροφούν και η δημιουργία κύστεως βαρθολινείου είναι, αρκετά, σπάνια. Για το λόγο αυτό σε διόγκωση του αδένα σε μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη καρκίνου, με βιοψία και ιστολογική εξέταση (καλύτερα να μη γίνεται).

Θεραπεία βαρθολινίτιδας

  • Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνιστάται σε αφαίρεση όλου του αδένα, που φλεγμαίνει με χειρουργική επέμβαση, γιατί με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι υποτροπές που είναι συχνές στην πάθηση αυτή.
  • Η απλή διάνοιξη του αποστήματος ή η παρακέντησή του με βελόνα, μπορεί να φέρει λύση και ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Παράλληλη αντιβίωση μετά από καλλιέργεια επιβάλλεται για τον περιορισμό της φλεγμονής και αποφυγή επιπλοκών από τα γύρω όργανα.
  • Πλύσιμο με ζεστό νερό τέσσερις φορές ημερησίως για αρκετές ημέρες παρέχει, συνήθως, κάποια ανακούφιση και αναγκάζει το απόστημα για να ανοίξει και να παροχετευτεί από μόνο του. Μια μικρή χειρουργική τομή μπορεί εντελώς να στραγγίξει το απόστημα. Αυτό παρέχει τη μέγιστη ανακούφιση και τη γρηγορότερη αποκατάσταση. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Αντιβιοτικά μπορεί να χορηγηθούν, αλλά δεν απαιτούνται, συνήθως, εάν το απόστημα παροχετεύεται κατάλληλα.
  • Οι γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενα αποστήματα μπορούν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία αποκαλούμενη ως «μαρσιποποίηση». Η διαδικασία περιλαμβάνει χειρουργικά ένα μικρό, μόνιμο άνοιγμα για να βοηθήσει τον πόρο των αδένων να παροχετεύεται. Οι γυναίκες με τις κύστεις μεγάλου, επίμονου Βαρθολινείου αδένα μπορούν, επίσης, να καταφύγουν σε αυτήν την διαδικασία.
  • Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αφαιρέσετε τους αδένες εάν τα αποστήματα συνεχίζουν και προκαλούν βασανιστικό πόνο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη γυναίκα

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του κόλπου

Κνησμός αιδοίου

Όταν η γυναίκα πονάει κατά τη σεξουαλική επαφή

Ο πρόδρομος του κόλπου

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Οι ανωμαλίες του αιδοίου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ